Plèk zat in Café Plaats Royaal
Auteur:

Plèk zat in Café Plaats Royaal

Horeca-ondernemer Robbie de Vaan nog zeer gedreven
Het gaat weer een beetje kriebelen. Elf-elf staat immers voor de deur. Voor veel Bosschenaren reden om hun kieltje uit de kast te trekken en op stap te gaan. Maar liefst 34 Bossche kasteleins staan klaar om hen op die magische datum weer gastvrij te ontvangen. Een daarvan is Robbie de Vaan van het Bossche café Plaats Royaal in de Ridderstraat. Voor velen “the place to be” met carnaval en andere Oeteldonks getinte gelegenheden. “We gaan er weer een gezellig feestje van maken”, zo verzekert hij. We gaan met hem, onder het genot van een heerlijk kopje koffie, aan de stamtafel in gesprek over van alles en nog wat. Met zijn staat van dienst in de Bossche horeca levert dat geheid een leuk verhaal op.

Eerst maar eens over de naam Plaats Royaal en de geschiedenis daarvan. De naam Plaats Royaal, tijdens carnaval ook wel “Plek Zat” genoemd, lijkt een beetje tegenstrijdig. Het is immers een knus café. Robbie: “De naam is afkomstig van een koffiehuis dat vroeger in de Sint Jorisstraat was gevestigd. Sinds 1928 is het huidige pand in de Ridderstraat onder die naam in gebruik door horecaondernemers. Daarmee is het één van de oudste cafés van de stad. Diana en ik zijn hier in 1998 gestart”.

Geen baan van negen tot vijf
Robbie leerde het klappen van de zweep bij Bon Mère in de Lepelstraat, ook wel de Stip genoemd. Hij begon daar in 1973 achter de bar, niet vermoedend dat hij zijn hele leven in de horeca zou slijten. Vervolgens werd hij zelfstandig uitbater van het Bosschenaartje en daarna begon hij de Zevende Hemel. “Ondertussen ontmoette ik Diana. Ondanks dat zij de zorg voor onze zonen Bobby en Alexander op zich nam en dus zeker in het begin maar zijdelings was betrokken bij ons bedrijf, is haar rol heel belangrijk geweest. Wanneer je besluit om horecaondernemer te worden, moet je er wel van bewust zijn dat het geen baan van negen tot vijf is. Veel uren maken en geen of weinig weekenden en avonden vrij. Het thuisfront is dus erg belangrijk”.

Branche is veranderd
Terugkijkend op de achterliggende periode stelt hij dat de branche enorm is veranderd. “Wanneer je vroeger een kroeg begon, tapte je bier en schonk een borreltje en een wijntje. Strengere alcoholcontroles, het rookverbod maar ook de behoefte van de gasten aan een zekere beleving hebben invloed gehad op de horeca en het uitgaansleven in het algemeen. Uitzonderingen daargelaten, staat excessief drankgebruik niet meer voorop. De meeste mensen genieten liever in een relaxte sfeer van een goed glas wijn, speciaal biertje, een mixdrankje en een lekkere hapje. Op die behoefte van onze gasten gaan we op korte termijn inspelen met de mogelijkheid om op bepaalde dagen te lunchen en tijdens of na borreltijd een hapje te eten. Dankzij onze verbouwing van een paar jaar geleden hebben we nu overigens ook boven het café een mooie vergaderruimte beschikbaar”.

Banier
Bobby en Alexander de twee zoons van Robbie en Diana, werken alle twee al geruime tijd in de zaak. Alexander bestiert café bar De Banier in de Korte Putstraat en Bobbie staat achter de bar in Plaats Royaal. Robbie: “De Banier is ook een knus café waar je gezellig een borrel doet voor je lekker uit eten gaat in deze horecastraat bij uitstek. Alexander verrast zijn gasten ook regelmatig met lekkere hapjes in samenwerking met de verschillende restauranthouders. Alexander en Bobby zien de komst van de universiteit in het voormalige Marienburgklooster als een aanwinst voor de stad. “Niet dat Den Bosch een saaie stad is maar van maandag tot en met woensdag mag er wel wat meer leven in de brouwerij zijn.”

Drijfveer
Terugkomend op elf-elf en carnaval komen er allerlei verhalen los over de Club van 111, de Steen of Feem, de Worstenbrôôdwee, het dinsdagmiddagconcert van Attenooye en ga zo maar door. “We hebben samen met Marcel van Zwamvan Feestcafé Lalala allerlei leuke dingen verzonnen, waarmee we de Ridderstraat op de kaart hebben gezet. Echt leuk om te doen”, zo verzekert Robbie die er na al die jaren nog steeds zichtbaar plezier aan beleeft. Dat is volgens hem de belangrijkste drijfveer om het werk te blijven doen. En hoewel Bobby en Alexander het prima doen, vindt Robbie het nog geen tijd om achter de geraniums te gaan zitten. “Äls ik er geen lol meer aan beleef, stop ik. Maar dat duurt nog even,” besluit hij met een vette knipoog.

1 Reacties uitgeschakeld voor Plèk zat in Café Plaats Royaal 3781 22 oktober, 2015 073 Culinair, Interviews, Nieuws oktober 22, 2015

Facebook Comments

Digitaal bladeren