De oudejaarsconference komt er weer aan!
Auteur:

De oudejaarsconference komt er weer aan!

Hans Tervoort toont op een unieke manier de ‘ins and outs’ van de stad

Docent Nederlands, L. Vis, initiator van Foe Jong Bende en de Dansmari’s, zevenmaal winnaar kletsavond, initiatiefnemer cursus ‘inoetelen’, conceptbedenker en creatief ondernemer. En daarnaast is Hans Tervoort (51) conferencier, om precies te zijn ‘oudejaarsconferencier’. Op 28 en 29 december (20.15 uur) speelt hij voor de derde maal zijn oudejaarsconference, een one-man show in het Theater aan de Parade. Hans van Kasteren ontmoet een uiterst veelzijdige Bosschenaar en Oeteldonker.

Tekst: Hans van Kasteren / fotografie: Olaf Smit

Zeg Hans, die oudejaarsconference. Is ie al geschreven en thuis stiekem uitgeprobeerd? Wie zijn jouw ‘critical friends’?
“Het is natuurlijk pas echt klaar op het laatste moment, maar ik ben druk bezig. Mijn beste ‘critical friends’ zijn mijn ouders, met name mijn moeder. Die is vooral kritisch op mijn houding, mijn performance. Ja, ik houd rekening met wat ze zegt. Verder ‘spar’ ik soms met bijvoorbeeld Huub van Mackelenberg en Roger Schouten. Maar het is niet gemakkelijk deze keer. We hebben een ‘braaf jaar’ gehad, niet dan? Daar komt nog bij dat ik dit niet professioneel doe, het is een hobby. Niks meer of minder. Alles gebeurt in mijn ‘vrije tijd’. Maar gaandeweg het proces ben ik bijzondere dingen gaan zien. Er is toch iets moois aan het groeien volgens mij. Hoe dat proces verloopt? Nou in de loop van het jaar hoor en zie ik dingen die me opvallen. Leuke dingen, rare dingen, opmerkelijke opmerkingen van deze of gene. Die noteer ik meteen. Als ik dat dan even later thuis teruglees ontstaat er vaak een idee. Uit dat idee volgt een raamwerk, een stramien. Vorig jaar ben ik begonnen met een soort van thema. Die constructie wil ik dit jaar wat uitdiepen. Ik zoek naar onderliggende gedachten, naar iets meer verdieping, inderdaad. Zo vraag ik me af waar mensen naar op zoek zijn. Ik stel de vraag ‘Wat is angst?’ En ik wijs op het belang van het moment: ‘Carpe Diem’. Daarbij denk ik echt even aan enkele vrienden en bekenden van me die dit jaar veel te vroeg zijn overleden. Maar vrees niet: er blijft genoeg flauwe kul over. En kritiek op mensen in de stad en op dat wat zij doen. Voorbeelden zat. Nol Roos, die heeft zich toch behoorlijk belachelijk gemaakt dit jaar. Hij wil graag ‘de stem van het volk zijn’, maar weet niet hoe de politiek werkt. Burgemeester Rombouts met zijn lidmaatschap van de Eerste Kamer bovenop zijn burgemeesterstaak. De Stichting 1522, met dat Puthuisgedoe. De planners van wegwerkzaamheden in de stad: in oktober deed je er een uur over om van de Maaspoort naar West te rijden. Da’s drie kilometer. En last but not least: de naamgevers van parkeergarage St.-Jan. Die krijgen de originaliteitsprijs….. “.

Ik stel de vraag ‘Wat is angst?’
En ik wijs op het belang van het moment: ‘Carpe Diem’.

Zijn er nog meer ‘tipjes van de sluier’ die je kunt oplichten?
“Jawel, maar besef dat alles weer kan veranderen. Vooruit: het motto wordt ‘Den Sprookjesbosch’. Denk aan Jeroen Bosch, aan Den Bosch en aan sprookjes. Het gaat om twee lange sprookjes; eentje vóór en eentje na de pauze. Het eerste sprookje vertelt van een jong meisje op zoek naar een nieuwe burgemeester en het tweede beschrijft 28 december 1449. Ene Anthonis van Aken bevindt zich in een kroeg in Den Bosch (hij drinkt ‘het scheel er af’) en is niet zuinig met zijn borrels. Laat in de avond rolt hij naar buiten, meer dan ‘aangeschoten’. De Van Akens zijn al generaties lang schilders, maar geen enkele Van Aken heeft echt naam gemaakt. Op de stoep voor de kroeg roept hij de goden aan: “Laat er alstublieft minstens één Van Aken opstaan die roem verwerft!”. Anthonis van Aken krijgt kort daarna (of daarvoor, we weten het niet zeker) een zoon, die zich Jheronimus Bosch gaat noemen. Zo worden uiteindelijk de gebeden van Anthonis verhoord. En ik ga niet verzuimen te vermelden dat zich in die tijd met enige regelmaat een ware ‘Heksenkring’ verzamelde rondom het Puthuis: de ‘Kring Vrienden van ’s-Hertogenbosch’.”

“ik heb er geen moeite mee om de daden of activiteiten van iemand
of van een organisatie te bespotten”

Komt het voor dat personen die jij in je conference op jouw manier enigszins bespot, daar achteraf bij jou op terugkomen?
“Begin dit jaar was er een nieuwjaarsborrel van de gemeente. Toen ik binnenkwam verlieten de leden van de Bossche Volks Partij van Nol Roos demonstratief de zaal. Uit protest tegen een opmerking die ik in de conference had gemaakt. Later heb ik dat weer met ze uitgepraat hoor. Maar laat het duidelijk zijn: ik heb er geen moeite mee om de daden of activiteiten van iemand of van een organisatie te bespotten. Helemaal niet. Want dat cabaretesk bespotten van iemands acties of daden betekent niet dat ik persoonlijk geen respect zou hebben voor hen. Ik denk dan graag aan Theo Maassen. Hij verstaat als geen ander de kunst om publiek te laten gieren van het lachen en even later te laten zwijgen in emotie. En weer even later plots hevig te shockeren. Theo gaat op een softe manier toch tot het randje. Dat vind ik een heel bijzondere kwaliteit”.

Tot slot: waarom moeten mensen jouw oudejaarsconference gaan zien?
“Nou, ze moeten niks, dat vooropgesteld. Maar iedereen is welkom. Ik kan ze beloven dat ik ze de ‘ins and outs’ van onze stad op een andere manier laat zien. In die zin is de conference uniek, niemand anders in onze stad doet zoiets. Maar laat ik relativerend besluiten: ‘in het land der blinden is éénoog koning.”

0 Reacties uitgeschakeld voor De oudejaarsconference komt er weer aan! 2001 13 december, 2015 Interviews, Nieuws december 13, 2015

Facebook Comments

Digitaal bladeren