Marianne van der Sloot (CDA) zet volgende stap op het politieke pad
Auteur:

Marianne van der Sloot (CDA) zet volgende stap op het politieke pad

Den Bosch – Een CDA vlag wappert prominent aan de gevel. Maar liefst twee posters met een stralende Marianne van der Sloot (32) sieren de ramen en een bord met de uitnodigende tekst “stem CDA” laat geen twijfel. We zijn aan het goede adres. Hier, in het hartje van de stad, woont de lijsttrekker van het CDA die op 18 maart de politieke strijd aanbindt met haar opponenten. Doel: fractievoorzitter worden van  het CDA in Provinciale Staten Noord-Brabant.  De deur zwaait gastvrij open. Koffie erbij. We gaan beginnen!

Ter voorbereiding eerst maar eens gegoogeld en op LinkedIn gekeken. Op het scherm verschijnt een indrukwekkende lijst van bestuursfuncties, kwalificaties en opleidingen. Een greep daaruit: Een mooie maar drukke baan bij zorgverzekeraar VGZ, voorzitter van de Ledenvereniging van de KRO, gemeenteraadslid voor het CDA en nu dus lijsttrekker voor diezelfde partij van Provinciale Staten. Is dat niet allemaal teveel van het goede? Marianne: “Mijn agenda is nu inderdaad wel behoorlijk vol, maar het is allemaal ontzettend leuk en spannend om te doen. Tijdens de verkiezingstournee kom ik op veel plaatsen en ontmoet veel inspirerende mensen. Dat geeft energie. Maar ook de spontane contacten op straat zijn erg leuk. Daardoor krijg je te horen wat er leeft onder de mensen. Ik heb me daarom ook vast voorgenomen om ook na de verkiezingen tijd in te ruimen om dat te blijven doen. Dat is mijns inziens onontbeerlijk om als politicus je werk goed te doen.”

Niet aan de kant
De van oorsprong Boxtelse, maar inmiddels volledig ingeburgerde Bossche, is overigens wel wat gewend. Ze is al 21 jaar lid van het CDA. Van jongsaf heeft de politiek haar hart gestolen. “Het is het befaamde verhaal van de paplepel. Mijn familie is ook altijd al actief geweest in de Boxtelse politiek. Daardoor kwam ik dus al vroeg in aanraking met het fenomeen. Niet dat wij het thuis altijd over politiek hadden, maar aan de keukentafel werd en wordt hier nogal eens over gesproken. Het heeft mij ervan bewust gemaakt dat als je iets wilt veranderen niet aan de kant moet blijven staan maar actief je doel na moet streven. En … dat dit de meeste kans van slagen heeft wanneer je dat samen met anderen doet.”

Minister-president worden
Dat ontluikend politieke bewustzijn krijgt bij Marianne al op 11 jarige leeftijd concreet vorm met de vorming van een jeugdgemeenteraad in Boxtel. Wapenfeiten zijn een zwemproject voor moslimmeisjes en de plaatsing van een skateramp. Voor Marianne is het dan al duidelijk dat haar toekomst in de politiek ligt. Minister -president worden lijkt haar wel wat, daarbij een voorbeeld nemend aan haar toenmalige idool Ruud Lubbers. Inmiddels zijn de politieke aspiraties voorlopig bijgesteld: ze is nu raadslid en ze gaat voor het fractievoorzitterschap van het CDA in Provinciale Staten.

Schouders eronder
Om de vraag of het CDA wel hip is, moet ze hartelijk lachen. “Ja zeker wel. We zijn, na een moeilijke tijd weer helemaal terug. Er is nieuw elan binnen de partij. Veel jonge mensen willen de schouders eronder zetten. De kerngedachte van het CDA om samen maatschappelijke problemen aan te pakken maar ook kansen te grijpen slaat echt aan. Ik merk dat tijdens mijn contacten met allerlei mensen. Wat het CDA onderscheidt van andere partijen is dat we niet zeggen dat de markt of de overheid de problemen wel zal oplossen. Wij kijken wat je er samen aan kunt doen. Groepen mensen bij elkaar brengen en waar nodig faciliteiten creëren om je doel te bereiken.”

Iedereen hoort erbij
Wat dat laatste betreft ziet Marianne de verbetering van de leefbaarheid in algemene zin als een uitdaging. Heel specifiek gaat het haar aan het hart dat er heel veel mensen zijn die zich eenzaam voelen. “Als we alleen maar naar onze stad kijken, die toch bekend staat als een van de gezelligste steden van het land, praat je al gauw over 10.000 mensen. Dat kunnen we niet op zijn beloop laten. Ik zal me daar ook op provinciaal vlak sterk voor blijven maken. Iedereen hoort er immers bij”, aldus Marianne die de verkiezingen met vertrouwen tegemoet ziet. “Het CDA staat er weer en we gaan aan de slag.”

 

0 0 2333 13 maart, 2015 Interviews maart 13, 2015

Facebook Comments

Digitaal bladeren