Van Kollenburg & Zn. gepassioneerd door speciaalbier
Auteur:

Van Kollenburg & Zn. gepassioneerd door speciaalbier

‘s-Hertogenbosch – Een keur aan speciaalbierbrouwerijen uit het hele land presenteren op zondag 3 mei op de Bossche Markt hun bijzondere én eigen gebrouwen biertjes. Voor de twaalfde keer wordt daar het Nederlands Speciaalbier Festival gehouden. Een evenement dat inmiddels stevig op de kaart staat en ieder jaar meer bezoekers trekt. De motor achter dit festival zijn vader en zoon Van Kollenburg. Juist ja, die twee van café Bar le Duc én van Stadsbrouwerij ’t Kolleke. Een kleurrijk duo. Met liefde voor bier.

tekst: Rinske van Kasteren

Als ik binnenkom bij café Bar le Duc zijn vader en zoon druk in gesprek. Het gaat over Jheronimus Boschbier, zo blijkt. Een nieuw, eigen gebrouwen biertje dat vanaf volgend jaar te verkrijgen is. Niet alleen op de tap in hun eigen café, maar ook bij een fiks aantal andere horecagelegenheden in het land, die aangesloten zijn bij de Alliantie van Bier Tapperijen. “Dat doen we eigenlijk nooit, ons eigen bier verkopen”, vertelt Jan jr. “Maar omdat het volgend jaar Jheronimus Bosch jaar is, willen we iets anders, iets extra’s doen.”

‘Wij noemen speciaalbier altijd genietbier’

Het Jheronimus Boschbiertje blijkt symbool te staan voor de werkwijze én het succes van het duo. Zolang het café open is, in oktober dit jaar al veertig jaar, zijn ze innovatief en hebben ze nieuwe initiatieven omarmd. Met veel vakmanschap en passie, maar steeds met oog voor de traditie, staat er nu een multifunctioneel horecabedrijf dat al jaren een vaste plek heeft in de café top 100 van Nederland.

Sleutelcafé
In oktober 1975, toen vader Jan café ‘Le Duc’ kocht in de toen nog vervallen wijk Uijlenburg, was het café nog een zogenaamd sleutelcafé. Vaste klanten hadden een sleutel en konden naar binnen wanneer ze wilden. “Het was natuurlijk heel wat als je kon zeggen: ‘ik heb de sleutel van een café’, vertelt Jan sr. Van sleutelcafé werd het al snel een bruin café en van lieverlee veranderde er steeds wat. Soms waren dat kleine aanpassingen (‘zie je die kast daar achter de bar? Niemand die ziet dat die kast de afgelopen tijd helemaal is aangepast’), soms hele grote. Zoals de aankoop van het pandje in de Kruisstraat net achter het café, waar sinds 1999 stadsbrouwerij ’t Kolleke zit. De brouwerij waar de familie Van Kollenburg hun eigen bier ’t Kolleke brouwt. Bier met toepasselijke namen als Oude Jan, Ome Jan, Kleine Jan en Jonge Jan. Binnenkort komt de eerste vrouwelijke variant erbij. Een zomers fruitbier genaamd La Duchesse. Op de tap in het café zijn alle eigen bieren verkrijgbaar. Maar ook voor andere speciaalbieren kun je bij hen terecht. De afgelopen jaren heeft speciaalbier een enorme vlucht genomen. Niet gek volgens de beide Jannen: “Wij noemen speciaalbier altijd genietbier. Een moment voor jezelf om even lekker bij te komen na een drukke dag of werkweek. Het past helemaal bij deze tijd.“

‘Pa is wat meer de op de achtergrond, maar nog wel ontzettend belangrijk’

Glimmende ogen
Wanneer Jan sr. begint te vertellen over zijn passie voor bier, biersoorten en welke rol bier voor de stad heeft betekend, gaan zijn ogen glimmen en lepelt hij de ene na de andere anekdote op. Over hoe slim Cornelis van Lanschot was om het kostbare graan hop met krediet te gaan verkopen en dat daarmee de basis werd gelegd voor het huidige concern Van Lanschot. Over het water dat hier in Brabant en vooral rondom de stad zo zuiver was. Over de vele brouwerijen die de stad gehad heeft. Over de namen van straten in de Uijlenburg zoals Korenbrugstraat en de Molen, die verwijzen naar de rijke bierhistorie die de stad heeft. Bier hoort bij Jan sr. en Jan sr. hoort bij bier. Bijzonder is wel dat Jan sr. zelf geen bier drinkt en eigenlijk per toeval is begonnen met het brouwen van bier. “Studenten van de HAS die hier regelmatig kwamen, riepen vaak: ‘Wat zou het mooi zijn Jan, als je zelf bier kunt brouwen. Wij kunnen je wel helpen’. Zo gezegd zo gedaan. Ik kocht materiaal van een brouwer die ging emigreren en begon in de kelder van het café. Als experiment. Dat het zo’n succes zou worden, had ik niet verwacht.” Want een succes, dat is het. Van heinde en verre komen mensen voor een rondleiding in de brouwerij, de proeverij en de bierpresentatie die Jan sr. met liefde verzorgt. “We verwelkomen hier alleen al voor de rondleiding zo’n 1.000 bezoekers per jaar. Bovendien zijn we inmiddels een erkend leerbedrijf en leiden we mensen in onder andere de brouwerij op”, vertelt Jan sr. niet zonder trots. Overigens zijn de rondleiding en de presentatie het deel waar Jan sr. zich vooral nog mee bemoeit. De rest van de zaak laat hij met een gerust hart over aan zijn zoon. “Maar ik heb pa wel nodig voor advies”, zegt Jan jr. “Hij is wat meer op de achtergrond, maar nog steeds ontzettend belangrijk voor de zaak.”

‘Ons doel is om de gewone man kennis te laten maken
met speciaalbier’

Happening van formaat
Uit die liefde voor bier is twaalf jaar geleden ook het Nederlands Speciaal Bier Festival ontstaan. Toen begonnen als kleinschalig evenement, maar inmiddels uitgegroeid tot een happening van formaat. Vader en zoon zijn als voorzitter en vicevoorzitter belangrijke kartrekkers. Maar de medewerking van de veertig vrijwilligers, op de dag zelf, maar zeker ook in het voortraject, mag niet onderschat worden. “Van allerlei kanten krijgen we hulp aangeboden”, vertelt Jan jr. “De één helpt met de kassa, de ander met het opbouwen van het terrein en weer iemand anders zorgt voor de kinderactiviteiten. Zo tof om dit samen te kunnen doen.” Jan en Jan verwachten op zondag 3 mei een kleine 4.000 man op de Markt. “En met mooi weer misschien nog wel meer.” Bezoekers kunnen zowel in de voorverkoop als aan de kassa een festivalglas en -muntjes kopen. Het boekje dat je erbij krijgt, vertelt het verhaal van alle brouwers, hun bier en waar ze op het terrein te vinden zijn. “Ons doel is om de gewone man kennis te laten maken met het lekkers dat speciaalbier heet”, zegt Jan jr. En lachend: ‘Ik kijk heb er zin in. En ja, ik heb ook nog genoeg plannen met het festival voor de toekomst. Iets voor de jeugd op het Burgemeester Loeffplein misschien?”

Voor meer informatie over het Speciaal Bier Festival kijk op
www.speciaalbierfestival.nl

0 0 3824 17 april, 2015 Interviews april 17, 2015

Facebook Comments

Digitaal bladeren