Marc Eysink Smeets over Bosch Parade
Auteur:

Marc Eysink Smeets over Bosch Parade

banner

‘Een cadeautje van de stad aan zichzelf’

Sinds 2010 worden de Bossche wateren bevaren door Bosch Parade: een kleurrijke vaartocht met kunstobjecten die allemaal geïnspireerd zijn op het werk van Jheronimus Bosch. Dit jaar vaart de stoet op 18, 20 en 21 juni weer over de Dommel. Bosch Parade is een opmaat naar 2016: het jaar waarin de stad de 500ste verjaardag van Bosch uitbundig viert. Projectcoördinator van Stichting Jheronimus Bosch 500, Marc Eysink Smeets: “Bosch Parade staat na zes edities als een huis. Van heinde en verre komen mensen voor creatie en inspiratie.”

Tekst: Rinske van Kasteren Fotografie: Henk van Esch / Ben Nienhuis
In 2010 zijn de voorbereidende werkzaamheden voor de 500ste sterfdag van de beroemde schilder en de eerste projecten gestart. Bosch Parade is daar een voorbeeld van. Kunstenaars, theatermakers, designers, musici en dansers laten zich inspireren door het werk van Bosch en maken daar een varend kunstwerk van. “Een kunstobject op het water, dat is voor veel deelnemers een uitdaging”, vertelt Marc Eysink Smeets, die namens Stichting Jheronimus Bosch 500 de projectcoördinatie van Bosch Parade voor zijn rekening neemt. “Een kunstobject maken à la, maar op water vergt andere technieken.” Gelukkig kunnen de deelnemers rekenen op stevige steun. “Het projectteam dat namens Stichting Jheronimus 500 de Bosch Parade organiseert, beschikt over een groot netwerk van kunstenaars, vrijwilligers, choreografen, muziekadviseurs, technici en ga zo maar door”, vertelt Marc. “We brengen mensen met elkaar in contact, zodat samenwerkingsverbanden ontstaan en ze hun idee zo goed mogelijk kunnen uitvoeren.”

‘Een kunstobject op water maken,
vergt andere technieken’

Geen Disneyparade
Kwaliteit en verfrissing zijn belangrijke thema’s voor Bosch Parade. “Het mocht geen carnavalsoptocht of Disneyparade worden”, vertelt Marc. “Het moest een andersoortige stoet worden met een duidelijke link naar de stad en met hoogwaardige, theatrale kunstobjecten. Al brainstormend bedachten we de drijvende parade. Genoeg water in de stad waar we maar weinig mee doen.” Het bleek een schot in de roos. Ieder jaar mag Bosch Parade rekenen op meer bezoekers. Ook van buiten de stad. Vorig jaar stond de teller na drie dagen op zo’n 25.000 bezoekers. “Prachtig dat het een evenement van formaat is geworden”, vindt Marc. “Ieder jaar krijgen we weer nieuwe aanmeldingen en ideeën van kunstenaars. Ook het aantal vrijwilligers dat hun steentje wil bijdragen, groeit nog steeds. Erg bijzonder.”

‘Het zou fantastisch zijn als Bosch Parade
ook na 2016 blijft bestaan’

Cadeautje
Dat de waterparade stevig op de kaart staat, moge dus duidelijk zijn. Volgend jaar, in het jaar van Bosch, moet de parade extra groot uitpakken. Maar ook na 2016 zou de parade moeten blijven bestaan, vindt Marc. “Miesjel van Gerwen, die de artistiek leiding van de Bosch Parade voor zijn rekening neem, zegt altijd: ‘Bosch Parade is een cadeautje van de stad aan zichzelf’. Ik onderstreep dat. Het zou daarom fantastisch zijn als Bosch Parade ook na 2016 kan blijven bestaan. We zijn nu aan het inventariseren wat daarvoor nodig is. ”

Spanning
Naast Bosch Parade komen er steeds meer projecten die in het teken staan van het Jheronimus Bosch jaar. Kunstfestival Shine dat onlangs in het Paleiskwartier plaatsvond bijvoorbeeld. Maar ook ‘Stoet van Bosch Beweegt’ waarin sportverenigingen en dansclubs de schilder sportief tot leven wekten. “Je voelt dat het eraan komt, het jaar van Bosch”, zegt Marc. “Steeds meer verenigingen, organisaties, scholen en instellingen zijn er mee bezig. De spanning is voelbaar.” Het officiële programma wordt zo rond de zomer bekendgemaakt. Zeker is dat er tal van publieksevenementen voor jong en oud in en rondom de stad plaats gaan vinden.

“De tentoonstelling met Bosch’ werk in het Noordbrabants Museum, waarvoor we zijn schilderijen uit de hele wereld terughalen, is daar natuurlijk één van de belangrijkste onderdelen van”, zegt Marc. “Maar het werk van Bosch, zijn thema’s en de rare, stripachtige figuren die hij schilderde, zullen inspiratiebron zijn voor veel meer dans-, theater- en circusproducties, kunstexposities, boeken, lezingen, games en apps. Niet alleen bijzonder voor Bosschenaren, maar zeker ook nationaal en internationaal een trekpleister. We willen zoveel mogelijk mensen raken.”

‘Steeds meer verenigingen, organisaties, scholen en instellingen
zijn met Bosch bezig’

Striptekenaar
Als Bosschenaar is Marc trots dat hij een bijdrage mag leveren aan het bijzondere herdenkingsjaar van de wereldberoemde schilder die ook hem inspireert. “Bosch vind ik een fantastische schilder; één van de eerste striptekenaars. Zijn werk is uniek, er zit zoveel achter. Ik heb me inmiddels aardig in Bosch verdiept, maar nog steeds kan een schilderij, raar wezen of een symbool me oprecht verbazen. Wonderlijk hoe hij de wereld zag en hoe zijn visies nog steeds passen in deze tijd.”

Over Marc Eysink Smeets
Sinds 2005 werkt Marc Eysink Smeets als zelfstandig conceptontwikkelaar en projectleider van diverse evenementen. Zo tekende hij bijvoorbeeld voor de programma’s van de koninklijke bezoeken op 30 april 2007 en 12 juni 2013. Hij ontwikkelde Bosch Winterparadijs, is algemeen directeur van Festival Circo Circolo en maakt deel uit van diverse besturen van culturele instellingen in de stad. Marc is geboren in Voorschoten en woont sinds 1976 in ‘s-Hertogenbosch. Hij kwam per toeval in aanraking met de stad, omdat zijn broer er studeerde. Nadat hij er een keer carnaval had gevierd, sloeg de vonk definitief over. “De stad is in de loop der jaren alleen maar mooier geworden. Van een toch wel donkere stad heeft ze zich getransformeerd naar iets heel moois. Een prachtige bloem die is gaan bloeien.”

Kom naar Bosch Parade!
Op donderdag 18 juni (20.00 uur), zaterdag 20 juni (17.00 uur) en zondag 21 juni (15.00 uur) vaart de bonte stoet van Bosch Parade weer over de Bossche Dommel. De start is na de brug van het voormalig Heetmanplein (bij Essent) en het eindpunt is bij de eerste brug over de Zuid-Willemsvaart. De toegang is gratis. Voor meer informatie over Bosch Parade kijk op www.boschparade.nl of download de app. Voor meer informatie over het Jheronimus Bosch jaar kijk op
www.bosch500.nl.

0 0 2303 22 mei, 2015 Interviews, Nieuws mei 22, 2015

Facebook Comments

Digitaal bladeren