Albert West 1949-2015
Auteur:

Albert West 1949-2015

‘s-Hertogenbosch 5 juni – Albert West is op 65-jarige leeftijd als gevolg van de verwondingen die hij vorige week opliep bij een val tijdens het fietsen. 073 Magazine had begin maart 2015 een interview met Albert en Joke Westelaken. Onze redacteur Hans van Kasteren had een mooi gesprek over onvoorwaardelijke liefde in voor- en tegenspoed. Een bijzonder interview dat wij onderstaand nogmaals plaatsen.

De redactie wenst zijn vrouw Joke, hun dochter en schoonzoon en de kleinkinderen heel veel sterkte toe. 

Joke, de sterke vrouw achter Albert West

In dit interview ontmoet Hans van Kasteren een bijzondere en buitengewoon sterke vrouw: Joke Westelaken, al ruim 40 jaar de partner van Albert West. Zij stond en staat al die jaren trouw aan zijn zijde. In voor- en tegenspoed, woorden die in het geval van Joke een speciale betekenis hebben. Albert werd in december 2012 immers getroffen door een zeldzame, ernstige ziekte met grote gevolgen voor hemzelf, maar ook voor haar. Maar …..eerst even terug naar hoe het allemaal begon. Het was 1966…

Tekst: Hans van Kasteren

Het was 1966…
Joke Vloet is een aardige, spontane meid uit Rosmalen. Ergens in 1966 gaat ze een avondje dansen in een buurthuis aan de Jan Schöfferlaan in ‘s-Hertogenbosch. Dat deden de meiden en jongens van stad en omstreken toen graag. Het gebouw heet nu ‘De Slinger’. Ze komt er een leuke jongen tegen. Albert, zo heet hij. Albert is de zanger van een groepje muzikale jongelui uit Den Bosch en omgeving, die in de weekends af en toe optreden. Zij noemen zich The Shuffles. Joke: “Ja, we hadden zomaar verkering, zo heette dat toen. Ieder weekend gingen wij mee, als vriendinnetjes van de bandleden. Maar toen maakten ze een plaatje en dat werd ineens een enorme hit. ‘Cha la la, I need you’, je kent het vast. Er kwamen véél meer optredens dan die paar in het weekend. En wij mochten niet meer mee! Hadden ze liever niet. Gingen we met de vier meiden kaarten of zoiets. Nee, hoor, dat vond ik niet erg”.

Ik werd nooit herkend
In de jaren ‘70 en ‘80 wordt Albert West als solo-artiest een landelijke beroemdheid. Hij is niet van het TV-scherm weg te slaan, je hoort zijn liedjes overal. Ook internationaal scoort hij de ene hit na de andere. Joke haalt haar schouders op. “Hij deed het geweldig, natuurlijk. Ja, ik was trots, maar wij zijn allebei van nature nuchter. Beide beentjes op de grond, doe maar gewoon… . Er komen vast andere tijden, die instelling hadden wij. Ik werd ook nooit herkend. Dat hadden we afgesproken. Privé is privé. Albert op TV, Albert in de bladen? Prima, maar ik bleef lekker op de achtergrond”.

Gewoon de pappa van Josine
“Josine is onze dochter. Ze is nu zelf moeder: we hebben drie kleindochters. Geweldig. Maar of Josine er ooit last van heeft gehad dat haar vader Albert West was? Misschien een beetje… “. Inmiddels is Albert zelf ook aangeschoven. Over Josine zegt hij: “Natuurlijk hoorde ze op school wel eens ‘Jouw vader is toch …..?’ Vond ze wel eens lastig, maar weet je wat ik deed? Ik bracht haar naar school en ging haar ophalen. In no time was ik heel gewoon de pappa van Josine. Niks Albert West”.

Echte vrienden
Joke: “Door het werk van Albert (ze noemt hem ‘Al’, red.) heb ik natuurlijk veel bekende mensen ontmoet. Maar echte vrienden? Dat is wat anders. Echte vrienden, dat zijn bijvoorbeeld Gerard Aichorn, de oud-voetballer van FC Den Bosch, en zijn vrouw. Die zien we elke week, we gaan met hen ook op vakantie. En we hebben heel goede contacten met, vooruit dan, Lee Towers, Ben Cramer, Corry Konings, Jack van Gelder en niet te vergeten René van de Kerkhof”.

Het leukst? de eerste jaren!
“We hebben geen doorsnee leven geleid, nee! Maar als ik terugkijk, dan vond ik die eerste jaren met The Shuffles, dus nog voor de grote bekendheid, het leukst. En nadien …. ja, natuurlijk de geboorte van ons Josine en de eerste jaren daarna. Maar ik was gewoon moeder en huisvrouw. Met plezier en veel genoegen, hoor”. Albert West luistert stiekem mee en vult aan: “Het is een topper, jongen. Lief, zichzelf wegcijferen, altijd zorgend voor iedereen, steeds in dienst van. Zonder haar? Dan was ik in mijn huidige omstandigheden niks, helemaal niks. Iedere ochtend bij het wakker worden vraag ik haar: “Hoe is het, meid? Dan zegt ze steevast: ‘goed, jongen’. Dan weet ik genoeg. We kunnen de dag weer aan”.

December 2012
Tussen Kerst en Nieuw krijgt Albert ineens een raadselachtige pijn in zijn schouders. Even wordt er gedacht aan een herseninfarct. Uiteindelijk blijkt er sprake van een zeldzaam ruggenmerginfarct. Een bloedpropje heeft tussen zijn vierde en vijfde nekwervels onherstelbaar grote schade aangericht aan zenuwen. Het gevolg: verlammingsverschijnselen aan vooral de linkerkant van zijn lijf. De doktoren spreken van een incomplete dwarslaesie. Sommige functies kunnen zelfs na enkele jaren nog terugkeren, andere zo goed als zeker niet meer.

We gaan voor elkaar
“Pfff, het is niet gemakkelijk. Maar ik heb er geen echte moeite mee een soort mantelzorgster te zijn. Het is wat het is. En Albert is mijn man. Ik ga onvoorwaardelijk voor hem, in alles. Met liefde, zonder bezwaren. Er zijn heel mooie tijden geweest en nu is het anders. Ik ging graag golfen, bridgen en deed mee aan een museumclub. Dat kan allemaal niet meer! Maar: we kiezen voor dat wat nog wél kan. En dit: Albert zou hetzelfde voor mij doen, zeker weten”. Als Joke dit zegt is Albert in zijn blik erg overtuigend: “Zeker weten, we gaan voor elkaar”. Het is een goed stel.

Vind de mooie dingen in het leven
“Ik heb een supersterke vrouw. Zonder haar was ik echt de sigaar. Wat ik nog zou willen zeggen is dit: ‘Zoek naar het positieve, naar dat wat nog wél kan. Maar durf ook te huilen. Vind de mooie dingen in het leven. Negeer en vergeet de schaamte. Ik kom overal lachend binnen met al mijn zichtbare beperkingen. Kan mij wat schelen, ze kunnen me wat! Ik ga met Joke, mijn dochter, schoonzoon en mijn kleinkinderen mooi al schuifelend een kaarsje opsteken in de Sint Jan en drink daarna een lekker wijntje in Silva Ducis. Laat de mensen maar kijken. Ik heb er geen moeite mee”.

7 0 11132 05 juni, 2015 Interviews juni 5, 2015

Facebook Comments

Digitaal bladeren