Brigitte en Jan Dirk Vis: ‘s-Hertogenbosch, de mooiste stad van het land’
Auteur:

Brigitte en Jan Dirk Vis: ‘s-Hertogenbosch, de mooiste stad van het land’

Op donderdag 4 juni, net na het interview met Brigitte en Jan Dirk Vis, bereikte de redactie het droevige bericht dat Albert West na een noodlottig ongeval is overleden. De familie Vis en de familie Westelaken waren nauw met elkaar verbonden. Wij wensen beide families dan ook heel veel sterkte toe de komende periode. Redactie 073Magazine

Ruim vijftig jaar geleden richtten vader Jan en moeder Mieke Vis hun muziek- en showbureau op. Het bedrijf is uitgegroeid tot een begrip in de nationale en internationale evenementen- en artiestenbranche. Maar Jan Vis artiesten en evenementen is vooral ook een Bosch familiebedrijf. Met Jan-Dirk en Brigitte Vis, die samen de directie van het bedrijf vormen, spraken we over de wereld van glitter en glamour, over ondernemen, familie en de liefde voor de stad.

Tekst: Rinske van Kasteren  fotografie: Marjo van de Peppel-Kool

Wie binnenstapt in het kantoor van Jan Vis artiesten en evenementen aan de Stadionlaan, krijgt meteen een indruk van de rijke muziekhistorie die het bedrijf heeft. Aan de muur hangen legio lijsten met gouden platen en posters van evenementen, grote bands en namen van nationale en internationale artiesten als The Fortunes, Benny Goodman, Louis Armstrong, The Rolling Stones en The Beatles. De familie is er trots op dat vader Jan – in 2007 overleden – de optredens van deze grote artiesten mede organiseerde. Het waren de eerste stappen van Jan Vis in de entertainmentwereld.

‘In de avonduren had ik een bijbaantje
als goochelende clown’

Carrière
Vader Jan en moeder Mieke kregen vijf kinderen: drie dochters en twee zonen. Vier van de vijf kinderen werken tegenwoordig in het familiebedrijf. Alleen zoon Gert-Jan heeft zijn carrière daarbuiten voortgezet. Ook moeder Mieke is nog actief in het bedrijf, tegenwoordig vooral als adviseur en vraagbaak. “We zijn altijd vrij geweest in onze keuze of we wel of niet in het bedrijf wilden werken”, vertelt Brigitte. “Tijdens mijn studie had ik een poosje wat meer tijd. Thuiszitten en niks doen was not done bij ons. Dus ging ik wat klusjes op kantoor doen. Ik ben nooit meer weggegaan.” Inmiddels is Brigitte 27 jaar bij het bedrijf betrokken. Broer Jan Dirk twintig jaar. “Ik werkte bij een artiestenbureau in Amerika”, vertelt hij. “In de avonduren verdiende ik wat extra geld als goochelende clown in een nachtclub. Mooie tijd was dat. Uiteindelijk kwam ik terug om het hier op kantoor te ‘proberen’. Ik had het idee dat ik terug zou gaan naar Amerika, maar ook ik ben gebleven.”

“Met beide benen op de grond en
waarmaken wat je belooft”

Glitter en glamour
Langzaamaan is het duo aan het roer van het bedrijf gaan staan. “Dat is een heel natuurlijk proces geweest. Wij zijn ook nooit officieel benoemd tot directeur, het is gewoon zo gegroeid”, vertelt Brigitte. Tussen de twee is wel een duidelijke rolverdeling: Brigitte regelt de boel hoofdzakelijk op kantoor, Jan Dirk is zo’n beetje de hele week met artiesten op pad om hen te begeleiden en om te netwerken. Onlangs was hij met de Village People nog bij de Toppers in de Amsterdam Arena. Maar hij zit ook regelmatig in het buitenland met the Vengaboys, David Hasselhof, Twenty 4 Seven en 2 Unlimited. Hoe dat is, die wereld van glitter en glamour? “Ach, zo zie ik het helemaal niet”, zegt Jan Dirk. “Het is geen glitter en glamour, maar vooral mijn werk. Leuk werk, dat zeker. We vermaken mensen en ja, we werken met bekende artiesten. Ik vind het normaal, loop er ook nooit mee te koop.” Die nuchterheid is kenmerkend voor het familiebedrijf . “Dat hebben we echt van huis uit meegekregen”, zegt Brigitte. “Met beide benen op de grond en waarmaken wat je belooft. Het is denk ik ook waarom we groot zijn geworden. We zijn wie we zijn: eerlijke, Brabanders die doen wat ze beloven.”

Mooiste stad
Hoewel Jan Dirk elke week een aantal keer in Amsterdam zit, is er geen haar op zijn hoofd die eraan denkt om met het bedrijf te verhuizen naar de hoofdstad. En Brigitte is het roerend met hem eens. “Amsterdam is een mooie stad hoor”, zegt Jan Dirk. “Maar niet de mooiste, dat is toch echt Den Bosch. Als we ooit een tweede vestiging krijgen dan in Londen of Amerika, maar niet in Amsterdam.” “We zijn nou eenmaal erg gehecht aan onze Brabantse roots”, vult Brigitte hem aan. “Toen we moesten verhuizen van de Graafsebaan, hebben we ook precies gemarkeerd waar we wilden zitten en vooral waar we niet wilden zitten. We vonden Maliskamp al de grens. De binnenstad lonkte, maar dan zat je weer met het parkeerprobleem.”

“Lokale betrokkenheid vinden we belangrijk en
zetten ons daar graag voor in”

De familie Vis houdt duidelijk van de stad en draagt het dan ook een warm hart toe. Ze sponsoren diverse evenementen zoals Jazz in Duketown, Oeteldonk en Swim to Fight Cancer en zijn betrokken bij de organisatie van Koningsdag en de Sinterklaasintocht. “We vinden lokale betrokkenheid belangrijk en zetten ons daar graag voor in”, aldus Brigitte.

“De stad voelt als thuiskomen”

Zowel Brigitte als Jan Dirk zijn zeer regelmatig in de Bossche binnenstad te vinden. “Ik was van de week zomaar een avond alleen thuis. Da’s niks voor mij; dan ga ik toch liever de stad in om de gezelligheid op te zoeken,” vertelt Jan Dirk. Brigitte herkent dat: “Ik móet zo nu en dan naar de stad. Wat winkelen of een hapje eten, het maakt eigenlijk niet uit wat als ik er maar ben.” Wat er dan zo mooi is aan de stad? Jan Dirk: “De Uilenburg, het Minderbroederspleintje, de Diezetochten, de Sint Jan en ga zo maar door. Alleen de geur al. Het voelt voor mij als thuiskomen, als een warme deken. Regelmatig neem ik klanten of artiesten mee naar de stad. Even een hapje eten, de bourgondische gezelligheid opsnuiven. Dan neem ik ze mee naar de Korte Putstraat dan voelt het al gauw als vakantie. Stuk voor stuk vinden ze de stad prachtig en genieten er net zo van als ik. Mooi toch?”

0 0 4267 16 juni, 2015 Interviews, Nieuws juni 16, 2015

Facebook Comments

Digitaal bladeren