In gesprek met Mister FC Den Bosch Fred van der Hoorn
Auteur:

In gesprek met Mister FC Den Bosch Fred van der Hoorn

“Nooit een cent uitgegeven aan transfersommen”

Fred van der Hoorn (51). Bosschenaar in hart en nieren, geboren en getogen. Van der Hoorn is Manager Voetbalzaken van FC Den Bosch, maar was er ook algemeen directeur (ook een tijdje a.i.), technisch directeur en assistent-trainer. ‘Mister FC Den Bosch’, zo wordt hij ook wel genoemd. Fred voetbalde zelf in totaal zo’n tien jaar voor FC Den Bosch, maar was ook acht jaar profvoetballer in Schotland en België. “Zonder Fred had FC Den Bosch al lang niet meer bestaan”, zei journalist en FC Den Bosch kenner bij uitstek Jos van de Ven vorige maand nog over hem. Fred zelf wuift die opmerking overigens bescheiden weg. Hoe gaat het nu met Fred en hoe gaat het met FC Den Bosch komend seizoen? Hans van Kasteren sprak met hem.

Tekst & fotografie Hans van Kasteren

Fred van der Hoorn oogt ontspannen, lijkt goed in zijn vel te zitten. Als ik met hem door de catacomben van het stadion loop, heeft hij vriendelijke aandacht voor iedereen. Hij ligt goed in de groep, dat merk je aan alles. Jarenlang was hij ook bij de supporters zeer geliefd, maar daar is een beetje de klad in gekomen. Fred doet daar niet laconiek over. “Nee, dat doet pijn. Heel vervelend, ook voor de mensen om mij heen. Er zijn inderdaad supporters die mij liever zien vertrekken, dat klopt. Soms maken ze dat op buitengewoon nare wijze duidelijk. De resultaten vallen het laatste seizoen tegen, hè. Aan de andere kant krijg ik juist uit de hoek van de supporters ook volop steunbetuigingen hoor. En de mensen die met mij werken of gewerkt hebben staan vierkant achter mij. Dat is altijd zo geweest. Ik wil niet weglopen voor verantwoordelijkheden, maar kan niet meer doen dan keihard werken. Afgelopen seizoen is een dieptepunt geweest. Er stond geen echt team, onbegrijpelijk. Heb ik nog nooit zo meegemaakt, ook niet als speler. Ik zeg: we hebben met z’n allen gefaald. Maar we hebben wijze lessen geleerd. Komend seizoen moet alles beter, daar heb ik heel veel vertrouwen in. Als de dalen diep zijn, dan zijn de pieken hoog, zo luidt het gezegde toch?”

‘we hebben wel veel geld verdiend
met het vérkopen van spelers’

Hoe kijk je terug op 13 jaar in een managementfunctie bij FC Den Bosch?
“Met een goed gevoel, ook met een beetje trots. In die 13 jaar hebben we niet minder dan zeven keer de nacompetitie gehaald en we zijn ook nog een keer kampioen geworden. Dat zijn geen slechte cijfers, jongen. En let op: we hebben in die 13 jaar geen geld uitgegeven aan transfersommen, geen euro. Nooit spelers ‘gekocht’ dus. Maar we hebben wel veel geld verdiend met het vérkopen van spelers. Dat was voor de ‘huishouding’ van de club noodzakelijk! Voorbeelden? Wat dacht je van Barry Powel, Paul Verhaegh, Randy Wolters, Koen van de Laak, Danny Verbeek, Barry Macquire, Adnan Barakat, Benjamin van de Broek, Frank Dumouge, Erc Quekel, John Verhoek, Koen van de Biezen, Hasan Kilic. In het profvoetbal zeggen we dan dat de ‘transferbalans’ positief is. Bij deze club zijn de ‘randvoorwaarden’ gewoon prima. Spelers kunnen zich hier ontwikkelen, toewerken naar een hoger niveau. Ook spelers die we transfervrij moesten laten gaan konden vrijwel altijd een stapje omhoog maken (van Moorsel, El Makrini, Beekmans). Wij kunnen bogen op een goed scouting-apparaat en een uitstekende opleiding. Je moet eens aan jongens die hier hebben gespeeld vragen wat ze van FC Den Bosch vinden. Niet voor niets spelen Anthony Lurling, Barry Macquire en komend seizoen ook Paul Beekmans na een carrière elders weer voor ons. Wat mezelf betreft: ik voel me helemaal thuis in mijn huidige taak, Manager Voetbalzaken. Ja ik heb hier meerdere functies gehad. Soms heb ik in het belang van de club ‘buiten mijn competenties moeten treden’. En natuurlijk heb ik ook fouten gemaakt. Wie niet? Maar de balans is aantoonbaar goed.”

Nog nieuwe spelers aangetrokken?
“Ja, dat zeg je goed: aangetrokken. Want we hebben opnieuw geen cent uitgegeven. Die spelers hebben ons niets gekost, maar we hebben zeer zorgvuldig gescreend en met name ook gezocht naar jongens met een intrinsieke motivatie. En die denken we gevonden te hebben. We zijn sterker uit de strijd gekomen. Namen? Malcolm Esajas, Niek Vossebelt, Orlando Smeekes, Jordy van der Winden, Daan Disveld, Sven Verlaan, Denis Pozder, Jeremy Fernandes, Dalian Maatsen, Paul Beekmans, Akin Arslan en Kadeem Pantophlet.” “Pantophlet, dat is toch die basketballer van Eiffel Towers. Kan die ook voetballen?” Fred glimlacht. “Maak je geen zorgen. Kadeem heeft inderdaad voor Eiffel Towers gebald en voor de Duquesne University in Amerika. Maar daar is hij gaan voetballen en hij deed het uitstekend. Heeft hier een proefwedstrijd gespeeld, onze trainer was heel tevreden. Die jongen is twee meter lang, misschien wel een echte pinchhitter. Hij sluit bij ons aan als amateur. Maar sta er niet van te kijken als Van Eck hem straks in de basis opstelt, wie weet.”

‘Voetbal slokt je op’

Hoe ziet jouw privé-leven er eigenlijk uit? Nog tijd voor andere dingen dan voetbal?
“Als ik eerlijk ben nauwelijks. Voetbal slokt je op, het is een 24/7 activiteit. Ik heb sinds een klein half jaar een kleindochter, daar maak ik graag tijd voor vrij. Ze heet trouwens Freddy! Natuurlijk heb ik vrienden, maar die heb je in soorten. Binnen, maar ook buiten het voetbal zijn er veel mensen voor wie ik respect heb en met wie ik graag te maken heb. Maar of je het dan hebt over echte vrienden weet ik eigenlijk niet. Hans Gillhaus, de oud-international, die hoort bij mijn echte vrienden. Die zie ik dus ook privé, buiten het voetbal om.”

“Een gouden kans!”
Vorige maand werd bekend dat voormalig shirtsponsor Schouten & Nelissen ‘een substantieel bedrag’ gaat investeren in FC Den Bosch. Niet om nieuwe spelers aan te trekken, maar om de organisatie en het personeel van de club naar een hoger niveau te tillen. Doelstelling is in elk geval om de organisatie van de club klaar te stomen voor de volgende stap: de eredivisie. In drie jaar, zo zegt men. En, niet onbelangrijk: Schouten & Nelissen zorgde voor de middelen om Edward van Wonderen aan te stellen als algemeen directeur. Van Wonderen, die op 1 juli met zijn werk voor FC Den Bosch is begonnen, heeft onder meer gewerkt voor Feyenoord en PEC Zwolle. Die laatste club is vergelijkbaar met FC Den Bosch. Zijn stappenplannen zijn daar heel succesvol geweest. De nieuwe algemeen directeur zal vooral ook op het commerciële vlak actief zijn. Op dat terrein heeft hij zijn sporen meer dan verdiend. Fred van der Hoorn hierover: “Dit is een gouden kans voor ons. Ik ben heel blij met deze ontwikkelingen. Heb al enkele goede gesprekken gevoerd met Edward van Wonderen. We gaan nog van hem horen. Als je ziet wat hij op het terrein van sponsorwerving bereikt heeft bij tal van vooraanstaande clubs, dan is er alle reden tot optimisme!”

1 0 2913 13 juli, 2015 Nieuws, Sport juli 13, 2015

Facebook Comments

Digitaal bladeren