Bossche beauty Loïs van de Ven maakt droom waar
Auteur:

Bossche beauty Loïs van de Ven maakt droom waar

‘Alles is mogelijk, maar je moet er wel hard voor willen werken’

Het liefst zou ze het van de daken schreeuwen, maar ze moet zich nog heel even beheersen. Het Grote Nieuws wordt pas een dag na ons gesprek officieel bekendgemaakt: Loïs van de Ven (24) krijgt een prominente rol in de musical Beauty and the Beast, geproduceerd door Stage Entertainment. Ze speelt de rol van Babette, de plumeau en is understudy voor Beauty, gespeeld door Anouk Maas. Binnenkort staat ‘onze’ Loïs van de Ven avond aan avond in het Circustheater in Scheveningen en schittert ze naast prominente musicalsterren als Freek Bartels, Tony Neef en Loeki Knol. Haar meisjesdroom wordt werkelijkheid.

Tekst: Rinske van Kasteren
Fotografie: Olaf Smit

Loïs van de Ven is zo iemand waar je stikjaloers op kunt worden. Ze is getalenteerd, intelligent, mooi en ook nog eens hartstikke aardig. Toch is het haar niet allemaal zomaar aan komen waaien: “Ik heb ambitie. Een droom. En om die waar te maken heb ik veel moeten laten en honderdduizend keer voor gesloten deuren gestaan. Toch wist ik zeker dat dit is wat ik wil: zingend op het podium staan en avond aan avond applaus ontvangen.”

Tennissen
Loïs komt uit een warm Bosch nest bestaande uit vader Jos, moeder Conny en jongere zus Gwen. Over haar zus vertelt Loïs: “Zij is mijn allerbeste vriendin en vindt het fantastisch wat ik doe.” Lachend: “Behalve dan als ik ’s ochtends vroeg moet inzingen, want ze houdt nogal van uitslapen. Ze heeft weleens geroepen: was maar gaan tennissen in plaats van zingen.”

‘ik heb ambitie. Een droom’

Loïs denkt met heel veel plezier terug aan haar kinderjaren. “Het was altijd warm en gezellig thuis. Vooral de jaarlijkse kampeervakanties in Spanje waren bijzonder. Mijn ouders hebben mij altijd gestimuleerd. Ze hebben me nooit tegengehouden om mijn droom waar te maken of me gepusht ‘een verstandige studie te gaan volgen.’ Ik kon mijn hart volgen.” Nog steeds speelt het thuisfront een belangrijke rol in haar leven. “Ik woon inmiddels in Amsterdam, maar kom geregeld terug om mijn ouders te zien en met ze bij te praten. En als ik het even niet meer weet of een afwijzing voor een auditie heb gehad, bel ik ze direct op. Mijn moeder voelt heel erg met me mee, mijn vader komt met praktische tips.”

Mariah Carey
In menig vriendenboekje staat het te lezen: Loïs antwoordde bij de vraag ‘wat wil je later worden’ steevast Mariah Carey. “Ik vond haar stem geweldig en wilde ook bekend worden.” Als negenjarig meisje slaat de vonk voor muziek en de musicalwereld pas echt over als ze samen met haar moeder, tante en oma de musical Elisabeth bezoekt. “Met open mond heb ik zitten kijken. Pia Douwes in die witte jurk. Ik was verkocht en zei tegen mijn moeder: Dat wil ik later ook.” Een paar weken later wordt ze lid van jeugdkoor de Mini Meierij hier in Den Bosch. “Ik had nog nooit echt gezongen, maar genoot er enorm van.” Dat ze ook echt barst van het zangtalent, bleek pas tijdens haar middelbare schoolperiode. “Ik kreeg verschillende hoofdrollen in schoolmusicals.”

Cum laude
Loïs volgt haar hart en besluit na haar middelbare schoolperiode op het Sint Janslyceum naar het Conservatorium van Tilburg te gaan. “Een heerlijke periode, voor mij net zo veilig als thuis. Daar mocht ik fouten maken en mezelf ontwikkelen.” Afgelopen juni rondde ze haar Master of Muziektheater cum laude af met een eigen Flamenco muziekvoorstelling. Ze kreeg een 9,5 als eindcijfer. “Geweldig natuurlijk, daar ben ik heel trots op. Maar het is niet zo dat deuren nu gemakkelijker voor me open gaan. Ik moet nog steeds hard knokken. Neem nu Beauty and the Beast. In eerste instantie mocht ik niet eens auditie doen. Mijn vader riep: bellen. Zijn advies heb ik opgevolgd en mocht alsnog audities komen doen. Niet zonder resultaat.”

Prinsessenjurken
Begin november start Loïs met de repetities voor Beauty and the Beast. “Ik heb al wat kleding doorgepast. Geweldig! Ik ben heel blij met mijn kostuum voor de rol van Babette. De jurken van Belle (Beauty, red.) – waar ik understudy voor ben – zijn van die echte prinsessenjurken waar ik als negenjarig meisje van droomde.” Hoewel Loïs dolblij is met haar rol, blijft ze ook nuchter. “Ik denk niet dat ik landelijke bekendheid ga krijgen door mijn rol in Beauty and the Beast. De nieuwe Chantal Janzen? Nee joh, dat is een multitalent. Een tv-programma presenteren zou ik niet kunnen. Alhoewel, zo’n programma als ‘ik kom bij je slapen’ zou best bij me passen.”

De keerzijde van het succes is dat Loïs er ook veel voor moet laten. Tijdens het Kwèkfestijn bijvoorbeeld, moet ze dit jaar verstek laten gaan. Vergimmes Mooi moet het zonder haar zangeres doen. “Die knoop doorhakken deed me echt pijn. Ik was er ook graag bij geweest, maar vanwege het drukke repetitieschema gaat dat echt niet.” Naar alle waarschijnlijkheid is ze op maandag en dinsdag met carnaval wél in Oeteldonk. “Als ik vrij ben, zijn die dagen heilig. Lekker met Vergimmes Mooi op sjouw in mijn eigen stad. Heerlijk! Overigens is dat ook het enige moment van het jaar dat ik de boel de boel laat en mezelf een brandewijntje gun. Eentje, misschien twee. Mijn stem is me te kostbaar.”

‘ik heb niet veel met Nederland’

Spanje
Loïs heeft haar hart gevolgd en door keihard te werken haar droom waargemaakt. Maar haar allergrootste droom moet nog werkelijkheid worden. Ooit. “Ik wil heel graag wonen in Spanje en in een Spaanse musical zingen. Dat land bezorgt me van kindsaf aan al kippevel. De mensen, hun passie, de geur, de zon, de taal, de Flamenco. Alles voelt daar goed. Ik heb niet veel met Nederland. Ja, Den Bosch is prachtig, dat wel. Dat komt vooral omdat het zuidelijke trekjes heeft. Dat vakantieachtige, het bourgondische, die kleine straatjes. Ik ga Den Bosch steeds meer waarderen en vertel ook met trots aan Amsterdammers over mijn stad. Dat gevoel gaat nooit meer weg. Ook niet als ik ooit in Spanje woon.”

3 Reacties uitgeschakeld voor Bossche beauty Loïs van de Ven maakt droom waar 9095 13 september, 2015 Interviews, Nieuws september 13, 2015

Facebook Comments

Digitaal bladeren