‘Mijn mooiste jaar moet nog komen’
Auteur:

‘Mijn mooiste jaar moet nog komen’

Ton Rombouts over zijn stad en over Ton Rombouts

Ton Rombouts (64) is al bijna twintig jaar (1996 – 2015) burgemeester van onze stad. Den Bosch is Rombouts, Rombouts is ’s-Hertogenbosch. Hans van Kasteren schuift bij hem aan in de karakteristieke werkkamer van de burgemeester met uitzicht op de Markt. Hij ontmoet een gedreven man, die maar een half woord nodig heeft en dan losbrandt. We laten hem daarom verder ongestoord aan het woord. De burgemeester op zijn praatstoel.

Tekst: Hans van Kasteren
fotografie: bymarjo

‘De stad durft grote dromen te dromen’
“Eric Alink, onze stadschroniqueur, zei het onlangs nog: ‘De stad ’s-Hertogenbosch is na 1996 veranderd. We zijn ambitieuzer geworden, we hebben meer lef gekregen. We durven de lat hoger te leggen’. Dat is nou precies waartoe ik verenigingen, instellingen en evenementenorganisatoren heb gestimuleerd: ‘durf grote dromen te dromen’. Alleen dan kun je mensen (lees: de stad) meenemen. Twee grote mijlpalen markeren die ontwikkelingen: de Grand Départ van de Tour de France in 1996 (toen was ik overigens nog net geen burgemeester) en het Jheronimus Boschjaar 2016. Daar kom ik later nog wel op terug. Die twee mega-events gaven en geven de Bosschenaren meer zelfvertrouwen en aan niet-Bosschenaren meer vertrouwen in de stad. In de bijna 20 jaar tussen die twee mijlpalen in, zeg maar mijn ambtsperiode, is er dus nogal wat gebeurd hier. Voorbeelden? We hebben het lef gehad ons hier in Noord-Oost Brabant uit te roepen tot Agri & Food Capital, omdat we er al goed in zijn en de beste willen worden. We hebben het aangedurfd met de andere Brabantse steden ons aan te melden voor de kwalificatie ‘Culturele Hoofdstad van Europa’. We zijn gegaan voor universitair onderwijs in de Mariënburg. De stad heeft tal van grote evenementen naar zich toe gehaald. Denk alleen al aan Koninginnedag 2007. En niet te vergeten, de stad is stevig vernieuwd met de ontwikkeling van de Kastelenwijk, parkeergarage St.-Jan, de Paleisbrug, het Museumcluster, het Sportiom, het Stadskantoor, de herinrichting van de binnenstad, met name de Parade.
Ik wil hier trouwens een naam noemen: Willem van der Made, onze directeur Stadsontwikkeling. Een man met visie; we hebben veel aan hem te danken.”

‘durf grote dromen te dromen’

‘Komst Graduate School van groot belang’
“We hebben een geweldige stad waar ik buitengewoon trots op ben. Maar er zit nog meer in. Zo vind ik dat ’s-Hertogenbosch internationaler en ook jonger moet worden. In dat verband is de komst van de Graduate School in de Mariënburg een belangrijke stap. Het gaat om een nieuwe masteropleiding op het gebied van Data Science en ondernemerschap. Een mooie stap in de ontwikkeling van ’s-Hertogenbosch.”

‘’s-Hertogenbosch moet internationaler en ook jonger ‘

Jheronimus Boschjaar 2016
“Ik zeg wel eens ‘mijn mooiste jaar moet nog komen’. En dan bedoel ik 2016. Het Jheronimus Boschjaar is echt een enorme kans voor ’s-Hertogenbosch. Een middel om de stad nog sterker te maken. Mijn missie als burgemeester is dat ’s-Hertogenbosch een stad moet willen zijn die durft te investeren in cultuur, sport en onderwijs. En met betrekking tot het Jheronimus Boschjaar 2016 investeren we heel nadrukkelijk in cultuur. Een stad die het lef heeft dat te doen zal het uiteindelijk economisch goed doen en een veiliger stad zijn. Zo’n stad gaat investeerders aantrekken: goed voor werkgelegenheid, goed voor alles. Ik maak me daar sterk voor, inderdaad. Het Jheronimus Boschjaar moet een fantastisch evenement worden met een grote uitstraling, ook internationaal. We zijn nog steeds bezig zoveel mogelijk originele werken van Jheronimus Bosch naar de stad te halen. Gaan we mee door tot de laatste dag! Het Noordbrabants Museum wordt in 2016 een internationale topattractie, evenals het Jheronimus Bosch Art Center. Daarnaast ben ik nu al druk bezig me goed voor te bereiden op alle belangstelling voor onze stad in 2016, ook internationaal. Zo heb ik afgelopen zomer bij Regina Coeli in Vught hard gewerkt aan drie toespraken om de talloze groepen die naar onze stad komen goed te kunnen ontvangen: een toespraak over ’s-Hertogenbosch, een toespraak over Jheronimus Bosch en een toespraak over het belang van het JB-jaar voor onze stad. Die speeches schrijf ik zelf, maar natuurlijk reikt men mij wel wat onderwerpen aan.

‘het Jheronimus Boschjaar
moet een fantastisch evenement worden’

`Herinrichting markt had beter gekund`
“Als je hard werkt, gaat er ook wel eens iets wat minder. Natuurlijk. Zo vind ik dat we de herinrichting van de markt anders hadden moeten aanpakken. We zijn minder gelukkig geweest in de keuze van materialen, bijvoorbeeld de stenen. En terugkijkend vind ik dat ik wat meer druk had kunnen zetten op het proces om te komen tot een nieuw theater. Dat heeft wel heel lang geduurd en had er eigenlijk moeten zijn in het Jheronimus Boschjaar. Dat is niet gelukt dus. Jammer. Nee, ik heb absoluut geen spijt van mijn keuze voor het lidmaatschap van de Eerste Kamer. Als ik na vijf weken al zie, welke contacten ik voor de stad heb kunnen leggen, bijvoorbeeld met betrekking tot de Graduate School, Boulevard Theater Festival en ‘Brandon’, dan is dit mede waarom ik voor het senatorschap heb gekozen. Daar profiteert de stad van.”

‘ik heb absoluut geen spijt
van mijn keuze’

Vrije tijd
“Ik ben dol op sport, zowel actief als passief. Ga geregeld kijken naar mijn zoon die op hoog niveau hockeyt. Ik ben een omnivoor op sportgebied. Kijk graag naar wielrennen, tennis en voetbal. Zelf tennis ik graag, sla mijn balletje golf en ga vaak een uurtje mountainbiken in het Bossche Broek. Op cultuurgebied: mijn vrouw en ik kijken met genoegen naar moderne dans en bezoeken inspirerende voorstellingen op velerlei terrein. We zijn verder nogal eens te vinden bij de voorstellingen in de Verkadefabriek en bij de Matzer of Moyses’ Bosch. Lezen? Jawel, op dit moment ligt de biografie van Churchill (‘The Churchill Factor´) op mijn nachtkastje, geschreven door Boris Johnson, de burgemeester van Londen. Mooie man, trouwens, heerlijk a-typisch.”

‘na het Jeroen Boschjaar
laat ik weten wanneer
ik afscheid neem’

‘Hoe lang ga ik nog door?’
“Kort na het Jeroen Boschjaar laat ik weten wanneer ik afscheid neem als burgemeester van ’s-Hertogenbosch. Daarna blijf ik echt nog wel bezig hoor, bijvoorbeeld in de Eerste Kamer. En wees gerust: ook in die functie zal ik vaak aan ’s-Hertogenbosch denken. Natuurlijk houd ik nog een aantal nevenfuncties, zaken die mijn hart hebben geraakt. Zeker zal ik meer tijd gaan vrijmaken voor reizen. Mijn vrouw en ik vinden het bijvoorbeeld prettig autotochten te maken in landen als Italië en Portugal.”

 

0 Reacties uitgeschakeld voor ‘Mijn mooiste jaar moet nog komen’ 1571 14 september, 2015 Interviews, Nieuws september 14, 2015

Facebook Comments

Digitaal bladeren