Manna
Auteur:

Manna

Wijn is een van de simpelste landbouwproducten. Vergist druivensap met helemaal niks anders. Van origine bedoeld om te mengen met water, zodat de bacterien in het water doodgingen. Wijn was noodzaak, zoals bier dat ook was in de oudheid. Nu is wijn een plezier, een feestje, als je maar de goede fles te pakken hebt! Ook belangrijk is het goede gezelschap en een goed humeur. Wijn is emotie, wijn is een verhaal. Ik vertel je hier het verhaal van Manna:
Volgens de Thora en later de bijbel is Manna het brood des levens… uitgereikt aan Mozes tijdens de uittocht uit Egypte om het volk te voeden. De bijbel maakt Manna meer overdrachtelijk: een goddelijke ingeving, de essentie van de Heilige geest.
Manna-2

Bij Stijn is Manna vloeibaar. Wit. Kruidig, complex, mysterieus. Uit Alto-Adige, het noordelijkste wijngebied van Italie. Dit gebied heet ook Südtirol, omdat het vroeger Oostenrijks was. Dit merk je aan de dorpen, die twee benamingen hebben, maar ook aan de namen van de mensen. Franz Haas is er zo een. Zevende generatie wijnmaker, altijd Franz genaamd. Bevriend met Riccardo Schweizer, de schilder die ook het etiket maakte. Getrouwd met Maria Luisa Manna…

Weer Manna! Geen toeval natuurlijk, Franz draagt deze wijn op aan zijn vrouw. Manna is een blend van 5 verschillende druivenrassen: Chardonnay, Sauvignon Blanc, Riesling, Gewürztraminer en Kerner. Deze druiven zijn niet allemaal tegelijk rijp, dus vergisten ze apart. De eerste twee op hout, de andere drie niet. Daarna worden ze geblend, en rijpen ze samen nog op hun gist. Dan, een jaar na oogst, is de wijn klaar! Klaar voor ons om ervan te proeven. Want dat is het belangrijkste. Over wijn praten is prachtig, wijn wordt gemaakt om op te drinken.

Manna is goudgeel, helder. Ruikt naar citrus, groene kruiden, fris. De smaak is loepzuiver en complex: je proeft veel verschillende dingen. Mooie zuren, iets hout, lekker dik! Veel appel, dat je nog lang blijft proeven. Manna is super! Te drinken bij veel dingen, als er maar een zuurtje bij zit. Rauwe tonijn met citrusdressing? Top! Coquilles met hollandaisesaus? Kan ze aan. Oesters? Als je er citroen of azijn bij eet, zeker!

Manna is een avontuur. Mocht je willen proeven, Manna is per glas te bestellen bij Wijn bij Stijn. Niet goedkoop, want €6,90 is best geld voor een glas. Manna is dat meer dan waard. Wijn bij Stijn vind je in de Uilenburg, Kruisstraat 35.
Manna is trouwens ook te koop voor thuis. Dan moet je even naar Rosmalen: aan de Oude Baan bij Wijnhuis Rosmalen koop je Manna voor €19,99. Doe de jongens de groeten van Stijn!

 

Kruisstraat 35 5211 DT ‘s-Hertogenbosch 073 737 0219
www.wijnbijstijn.nl

0 Reacties uitgeschakeld voor Manna 2568 20 oktober, 2015 073 Culinair oktober 20, 2015

Facebook Comments

Digitaal bladeren