Van Heinde nieuwe parel op Bossche Bourgondische kroon
Auteur:

Van Heinde nieuwe parel op Bossche Bourgondische kroon

Nu ook Bossche versmarkt in Paleiskwartier

Als we initiatiefnemer Casper Schoenmakers moeten geloven, wordt Versmarkt Van Heinde dé Bossche hotspot als het gaat om lekker eten en drinken met een ambachtelijk en authentiek karakter. Na het enthousiaste verhaal van de jonge ondernemer die drie en een halfjaar geleden begon aan het avontuur is daar inderdaad weinig twijfel over. Veel Bossche lekkerbekken zullen ongetwijfeld de weg weten te vinden naar het karakteristieke pand aan de Hofvijver in het Paleiskwartier. Op vrijdag 20 november opent Burgemeester Rombouts de Bossche versmarkt Van Heinde. Daarmee wordt een pareltje toegevoegd aan de Bossche Bourgondische kroon.

fotografie Olaf Smit

Voor Casper staat beleving van eten en voeding in het algemeen centraal. ‘Met de komst van de supermarkten hebben we steeds meer voor gemak en prijs gekozen. Hoe voedsel tot stand komt en waar het vandaan komt is steeds meer naar de achtergrond verdrongen. Versmarkt Van Heinde streeft ernaar om bij de bereiding en presentatie, de binding met voeding te herstellen. Om dat vorm te geven vind je bij ons een slager die op ambachtelijke wijze met zijn product in de weer is. Dat geldt ook voor de visboer, groenteboer en bakker die zichtbaar voor het publiek hun producten bereiden. Wij zien dat als een legitimering om de naam versmarkt te mogen voeren’.

Agrarische komaf
De filosofie van een versmarkt als Van Heinde is ingegeven door Caspers agrarische komaf: ‘Ik ben verbonden met het eten dat het land voortbrengt. Opgegroeid als jongste zoon op een groentekwekerij is eten met de seizoenen er met de spreekwoordelijke paplepel ingegoten. Ik hielp mijn vader die druk in de weer was met het kweken van aardbeien, peulen, asperges en sperziebonen. Maar het allerleukste was toch wel om in de winkel van mijn moeder klanten te helpen met hun boodschappen!’ Die binding stond en staat centraal bij het vormgeven aan Van Heinde’.

Trend
De Bossche versmarkt Van Heinde volgt de trend die is ingezet met als succesvolle nationale exponenten de Amsterdamse Foodhallen en de Markthal Rotterdam. Wij Nederlanders raken immers steeds meer geïnteresseerd in gezonde voeding en zelf koken. In de mediterrane landen, waar eten en drinken een bijzondere plek in het sociale leven inneemt, vergapen we ons vaak als toerist aan de hoeveelheid en diversiteit van de uitgestalde verse producten. Casper: ‘Die sfeer en beleving willen wij hier ook creëren’.

Seizoensgebonden
De bezoekers aan versmarkt Van Heinde kunnen natuurlijk hun eigen keuze bepalen wat betreft het samenstellen van hun maaltijd. Maar er zijn ook allerlei recepten voor handen voor een smakelijke bereiding van de uitnodigend gepresenteerde seizoensgebonden ingrediënten. Bijzonder is ook het eetterras dat boven de marktvloer ‘hangt’. Op die plek, die vanuit de op de begane grond gelegen open keuken wordt bediend, kun je over de hele versmarkt kijken. En wat nog belangrijker is, de maaltijden worden gemaakt met de verse producten die je op de lagergelegen marktvloer tegenkomt. Verder zijn er twee kookstudio’s beschikbaar waar kookclubs of andere culinaire enthousiastelingen zich kunnen uitleven’.

Miljoeneninvestering
Kijkend naar het complex, dat in vroeger tijden tal van bestemmingen had zoals het Stedelijk Museum, zal menigeen zich achter de oren krabben over de kosten van het project. Maar liefst driekwart van het markante gebouw, met prachtige grote raampartijen in het dak, is bestemd voor Van Heinde. De overige ruimte is onder andere bestemd voor Restaurant Pollevie dat vanuit de stad naar het Paleiskwartier verhuist. Duidelijk is dat het hier gaat om een miljoeneninvestering. Er zijn enthousiaste zakelijk partners gevonden die het idee hebben omarmd. Maar ook de Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij (BOM) ziet, getuige een aanzienlijke investering, brood in het ambitieuze project. Bij monde van Miriam Dragstra, directeur BOM Capital wordt Van Heinde gekarakteriseerd als een ‘innovatieve startup in de agrifoodsector.’

Het spreekt voor zich dat Casper Schoenmakers en alle betrokkenen na zo’n lange tijd bijna niet meer kunnen wachten op de opening. Enthousiast als ze zijn, willen ze aan de slag om de Bosschenaren en ongetwijfeld ook veel buitenlui blij te maken met gezonde en verse voeding. ‘We zijn ervan overtuigd iets te bieden wat er nog niet is in onze stad en de ruime omliggende regio. En één ding staat vast: we gaan ervoor om de slogan van Van Heinde, ‘dat smaakt naar meer!’ waar te maken. Op 20 november bent u vanaf 10.00 uur van harte welkom om het zelf te ervaren!

0 Reacties uitgeschakeld voor Van Heinde nieuwe parel op Bossche Bourgondische kroon 2224 17 november, 2015 073 Culinair, Interviews, Nieuws november 17, 2015

Facebook Comments

Digitaal bladeren