Kookclub S.M.A.A.K.
Auteur:

Kookclub S.M.A.A.K.

Lekker koken bindmiddel van bont clubje gastronomische Bosschenaren

Ze komen elke maand bij elkaar. De mannen van de kookclub met de toepasselijke naam ‘S.M.A.A.K.’. Dat laatste staat officieel voor Samen Meer Aandacht Aan Koken. Een andere variant is ‘Samen Meer Alcohol Achter de Kiezen’. Daarmee wordt direct duidelijk dat bij het koken een lekker glaasje wijn wordt gedronken. Maar nooit teveel, want de rasechte Bosschenaren Ton van Litsenburg, Hans van de Leemput, Peter van den Groenendaal, Sjaak Leenheers, Peter van Opdorp, Wim van den Broek, Peter van Kasteren en Gerard Lautenslager gaan altijd voor een serieuze poging om onder leiding van een deskundige gastkok een mooi menu op tafel te toveren. Dit keer is het Luud Gieles die helpt om hun passie om te zetten in culinaire daden.

fotografie: Olaf Smit

Fijn snijden
Plaats van handeling is de keuken van Restaurant ’t Verschil in de Kerkstraat. Gestoken in een echte koksbuis luistert de keukenbrigade aandachtig naar Luud die zijn rol uitermate serieus neemt. ‘Lekker koken, zit hem in de details’, houdt hij zijn gehoor voor. Alle ingrediënten worden met zorg geprepareerd. Heel fijn snijden is de opdracht. De mannen gaan aan de slag. Het voorgerecht is dit keer een Spaanse tapa die Luud ontdekte in Malaga. Dat geeft ons de tijd om even in gesprek te gaan met Peter van den Groenendaal die de scepter zwaait over het clubje gastronomen.

Passie krijgt handen en voeten
Peter: ’We bestaan al een kleine 20 jaar. De meesten zijn al die tijd al lid. Jacques Kerste de kok waarmee ik in 2000 hier in Restaurant ‘t Verschil begon, was één van de oprichters, maar is helaas overleden. Sinds drieenhalf jaar geleden ook Paul van Doorn overleed, koken we met acht man. We nodigen wel regelmatig iemand uit waarvan we weten dat hij goed kan koken of daar zelfs professioneel mee bezig is. Daarmee komen we op ideeën en krijgt onze passie handen en voeten. We zijn niet allemaal hoogvliegers maar sommigen van ons koken heel behoorlijk. Samen halen we een acceptabel niveau. En daar gaat het natuurlijk om. Gezellig samen bezig zijn in die keuken en na afloop genieten van de zelf gemaakte maaltijd en elkaars gezelschap’.

Bindmiddel
Om in kooktermen blijven, lekker eten en drinken is dus het bindmiddel van dit bont clubje gastronomische Bosschenaren. ‘Buiten de kookavonden zien we elkaar niet buitensporig veel. We maken een pot waarmee wordt ingekocht en we sparen tegelijkertijd voor een jaarlijks reisje dat, hoe kan het ook anders, een culinair tintje heeft. Ook koken we één keer per jaar voor onze partners. Het spreekt voor zich dat we daar altijd iets speciaals van maken. Tot nog toe hebben we het thuisfront daar iedere keer weer aangenaam mee weten te verrassen’.

Een van de recepten van S.M.A.A.K. !

Tortillas de camerones  (Spaanse Tapa, ontdekt in Malaga.)

Benodigdheden:
1 kg aardappelen
4 tenen knoflook fijn gesnipperd
Zout (naar smaak)
2 pakken patentbloem
1 bosje lenteui
1 bosje platte peterselie
200 gram hollandse garnalen
1 ltr. Arachideolie om in te bakken

Bereiding:
1. Maak een puree van aardappel en knoflook.
2. Zout toevoegen
3. Snij lenteui en peterselie heel fijn
3. Meng de lenteui, peterselie en garnalen door de puree
4. Voeg flink wat bloem toe en maak een stevige mix (bloem op werkblad strooien, mengen, meer bloem toevoegen tot een stevige massa ontstaat)
5. Verhit de olie
6. Maak zo plat mogelijke koekjes
7. Frituur ze tot ze mooi bruin en knapperig zijn

I.p.v. garnalen kan ook andere vis gebruikt worden.

0 Reacties uitgeschakeld voor Kookclub S.M.A.A.K. 2875 18 november, 2015 073 Culinair november 18, 2015

Facebook Comments

Digitaal bladeren