Een sterke vrouw aan het roer
Auteur:

Een sterke vrouw aan het roer

Yvonne Moerman nieuwe voorzitter Kring Vrienden van ‘s-Hertogenbosch
Tekst: Hans van Kasteren | fotografie: byMarjo

In ‘s-Hertogenbosch heeft Kring Vrienden bij velen een reputatie van ‘Old Boys’ Network’. Heren die vanuit een gemeenschappelijk, invloedrijk, zakelijk of maatschappelijk verleden elkaar weten te vinden en hun invloed in stand houden. Maar nu is er ineens een vrouw aan het roer… Yvonne Moerman. Hans van Kasteren drinkt in haar sfeervolle woning in het centrum van onze stad een kop koffie met een sterke vrouw, die zonder twijfel haar invloed zal laten gelden. Kring Vrienden gaat dat merken.

Eerst maar eens even haar indrukwekkende staat van dienst. Yvonne Moerman was gedurende 19 jaar lid van het College van Bestuur van het Koning Willem I College in ’s-Hertogenbosch en plaatsvervangend algemeen directeur. Zij werkte jaren lang nauw samen met algemeen directeur Coen Free en bouwde samen met hem aan één van de uiteindelijk grootste en meest succesvolle ROC’s (Regionale Opleidings Centra) van Nederland. In die functie gaf Yvonne rechtstreeks leiding aan 24 redelijk zelfstandig opererende directeuren. Daarnaast was Yvonne Moerman lid van de landelijke Onderwijsraad, een belangrijk en invloedrijk orgaan binnen het onderwijs in ons land. Tot op de dag van vandaag is zij prominent lid van het landelijk college van Toetsing en Examinering. Maar ook internationaal timmerde zij aan de weg. In 2011 ontving zij in de Verenigde Staten de ‘Special Recognition Award’. Deze onderscheiding onderstreept haar niet te onderschatten rol in wereldwijde ontwikkelingen in het onderwijs. Yvonne Moerman is moeder van drie kinderen – haar echtgenoot overleed enkele jaren geleden.

‘Wandelgangencultuur’?
“Ja, ik ben een vrouw. En nee, ik ben niet zo van die mannennetwerken waar jij op doelt. Helemaal niet. Die zogenaamde ‘wandelgangencultuur’ – niks voor mij! Ik was dan ook buitengewoon verbaasd dat ik voor deze functie werd gevraagd. Toch: na een paar gesprekken ging ik er langzamerhand wel iets in zien. Sterker nog: na een wat verdere kennismaking raakte ik helemaal verslingerd aan deze mooie club. Ik zag en zie tal van uitdagingen en nieuwe kansen. We gaan de club en het bestuur wel een ander jasje aantrekken, hoe goed mijn voorgangers het ook gedaan hebben. Want dat is zo. Er staat een dijk van een club. Maar weet je, ik houd van tempo en van weloverwogen, maar snelle beslissingen. Dat past naar mijn overtuiging in deze tijd van veranderingen en kansen. Stil staan is achteruit gaan. Geen onnodig gezeur dus, ik houd van doortasten. En vergis je niet. Ik kan goed luisteren en weet uit ervaring dat mijn intuïtie me niet zomaar in de steek laat”.

In de loop der tijd heeft Kring Vrienden van ’s-Hertogenbosch het behoud, de restauratie en een toename van de kennis over onze historische binnenstad nagestreefd. Nou is die historische binnenstad inderdaad een grote troef, maar zou de Kring het ook niet als een taak kunnen zien om een compromis te zoeken tussen cultuurhistorie en meer eigentijdse varianten van cultuur?
“Eerlijk gezegd vraag ik mij af of we ons ook met de door jou bedoelde moderne varianten van cultuur moeten bezig houden. Maar het is nog te vroeg om daar nu al iets zinnigs over te zeggen. Ben immers net begonnen. Ik ga nog met vele geledingen van de Kring in gesprek en, zoals zojuist gezegd: ik kan goed luisteren”.

Kring Vrienden telt talloze vrijwilligers. Hoe belangrijk zijn zij?
“Heel belangrijk! Vrijwilligers vormen in deze snel veranderende tijden een nieuwe economie. De Kring telt honderden vrijwilligers, die zich voor de volle 100 % inzetten. Fantastisch! Bovendien zijn zij stuk voor stuk uitstekend opgeleid. Als ik zie en hoor hoe bijvoorbeeld onze schippergidsen op de Binnendieze en onze stadsgidsen zich presenteren en manifesteren – petje af! Ze doen op geen enkele manier onder voor professionals. Integendeel, denk ik vaak. Ik heb in de afgelopen jaren vele mooie steden in binnen- en buitenland bezocht en vrijwilligers ontmoet, maar ik durf de stelling aan dat ’s-Hertogenbosch in dit opzicht de kroon spant. Geweldig! Maar ook hier wil ik een kanttekening plaatsen. Allereerst een gemeenplaats, maar daarom niet minder raak: vrijwillig is niet vrijblijvend. Gelukkig hebben we over de inzet en werkbereidheid van onze vrijwilligers hier doorgaans niet te klagen. Daarnaast: we zijn een club. Dat betekent dat je als lid van die club, natuurlijk ook als je vrijwilliger bent, de regels van die club moet kunnen en willen accepteren. En er moet een orgaan zijn dat beslissingen neemt, knopen doorhakt. Dat is dus het bestuur”.

Inspraak? Verantwoording afleggen?
“We kennen natuurlijk een ledenvergadering. Dat is de plek waar eenieder opmerkingen kan plaatsen, klachten kan uiten, complimenten kan uitdelen. Maar ik vraag begrip voor het gegeven dat we vooruit moeten, niet teveel onnodige vertragingen asjeblieft. Daarnaast hebben we natuurlijk veel overleg. Met de gemeente bijvoorbeeld. We moeten samen komen tot het voor onze stad optimale. Dat verdient de stad. En als het gaat om het afleggen van verantwoording: er komt een Raad van Toezicht. Dat wilde ik absoluut. Een bekwame RvT als sparringpartner, als criticus. Een Raad met kwaliteit, breed gezien. Een Raad die de kwaliteit van Kring Vrienden van ’s-Hertogenbosch toetst en bewaakt”.

Tot slot: beschrijf jezelf eens!
“Ik ben een Bosschenaar, sowieso een stadsmens. En ik vind ’s-Hertogenbosch een prachtstad! In een dorp voel ik mij niet lang thuis. Wel vind ik dat het winkelaanbod in onze stad er de laatste jaren niet op vooruit gaat. De Bijenkorf weg, V & D weg. Ja, kappers en restaurants, die zijn er volop. Wat mezelf in deze nieuwe functie betreft: ik ben een bestuurder, pur sang. En ik houd van doorpakken. Geen gedraal. Toch ben ik dienend en transparant, sta midden in het leven. Ik zoek de dialoog, altijd. Wil hoeder zijn, behoeder, maar geen fanaticus. Ik houd van inclusion, niet van exclusion. Mensen moeten meedoen, niet worden uitgesloten dus. Verder ben ik niet zo van feesten en partijen, maar als de belangen van de Kring dat nodig maken zal ik mijn gezicht laten zien”.

0 Reacties uitgeschakeld voor Een sterke vrouw aan het roer 1875 15 september, 2016 Interviews, Nieuws september 15, 2016

Facebook Comments

Digitaal bladeren