Sjardoneetje
Auteur:

Sjardoneetje

Hans van Kasteren schreef verhalen voor bergsporttijdschriften en is co-auteur van een boek over het onderwijs in ‘s-Hertogenbosch en omgeving. Hij schrijft regelmatig een column voor 073 Magazine.

Liep laatst op een dooie dinsdagmiddag bij toeval op de Bossche markt een mij al jaren bekende man tegen het lijf. Aardige vent, tikkeltje gereserveerd, beetje saai misschien. Geen feestnummer. Zo kende ik hem, maar ik had hem al een jaar of vijf niet meer gezien of gesproken. Tot mijn verbazing begroette hij me joviaal, alsof ik een long lost friend was. “Hans, kerel! Wat leuk jou hier te ontmoeten! Zeg, hoe gaat het met jou en met dat aardige vrouwtje van je? Ben je al grootvader? Geloof het of niet, maar ik moest net nog aan je denken toen ik die frisse Chardonnay van dat terrasje hier achter me zat te nuttigen. Eén glaasje maar hoor, don’t worry. Ik drink sowieso geen twee glaasjes op hetzelfde terras. Of er moet leuk gezelschap naast me zitten. Zoals jij! Zeg wat vind je d’r van? Zullen we samen even een sjardoneetje pakken, for old times’ sake?” Voor ik het wist zat ik naast hem op het terras, met het door hem bestelde ‘sjardoneetje’ voor me. Lekker fris, daar had hij gelijk in. Mijn terrasgenoot bleek een populair figuur op het terras, hij werd in elk geval enkele malen joviaal begroet. “Zeg, Hans, proost jongen. Dat hij ons wel mag bekomen, die koele deugniet. En ik durf er om te wedden dat dat zo is, haha! Lekker effe sjardoneren, zeg ik dan. Ja, dat hadden we vroeger niet kunnen denken, hè, dat we hier zonder zorgen gemakkelijk een paar witte wijntjes zouden kunnen wegtikken. Want goedkoop zijn ze niet, hoor! Maar, who cares? Ik niet in elk geval. Ik zeg: carpe diem. Plukken, die dag!” Met een glimlach beantwoordde ik het internationale toastgebaar dat hij geroutineerd maakte terwijl hij ‘Cheers’ riep! Omdat ik graag wat sociaal wilde zijn besloot ik te informeren naar de gezondheid van zijn vrouw, die ik ook oppervlakkig ken. Haar naam was me zojuist te binnen geschoten, vandaar. “Hoe is het eigenlijk met jouw Else? Still going strong?”, zei ik vriendelijk in een gladde poging in te spelen op zijn neiging Angelsaksische termen te gebruiken. “Geweldig, jongen. Absoluut. Ze is nog steeds een keukenprinses. Ik eet voortreffelijk, elke dag. Nee, ze gaat niet graag met me mee op terrastour in de namiddag. Want dan staat ze dus in de keuken. Vindt ze gezellig. Kookboekje er bij, nieuw receptje uitproberen, zoeken naar de beste wijn-spijs combinaties. Want dat is nog een hele wetenschap, wist je dat? Welke wijn past nou het beste bij welk gerecht? Ach, weet je wat het is? Het is een kwestie van testen, van uitproberen. Zelf proeven! Niet klakkeloos de boekjes volgen, niet doen! Mijn vrouwtje probeert alles zelf uit, terwijl ze kookt. Even een hapje, een slokje erbij. Staat ze alleen in de keuken en dan heeft ze het toch gezellig, snap je? En als ik dan thuis kom om een uurtje of vijf, half zes, dan is ze al lekker vrolijk. De tafel staat keurig gedekt, mooi glaasje wijn erbij. Vaak witte. Nee hoor, lang niet altijd een sjardoneetje. Laatst had ze zo’n Chablis gekozen. Superdroog. Wat zeg ik? Bééndroog! Man, man, dat was genieten. En na het eten zitten we nog lekker even na te kletsen. Wie ik op het terras heb ontmoet en zo. Else vertelt dan uitgebreid waarom ze dit speciale wijntje heeft gekozen. Snap je? ’s Avonds maken we het nooit laat. Na het journaal nog even lekker uitborrelen en dan op tijd de koffer in. Ha ha! We hebben het goed, Else en ik. Anyway, Hans, hoe gaat het eigenlijk met jou? Wat drink jij het liefst? Chardonnay, Sauvignon Blanc? Nee, laat me raden – jij lijkt me d’r eentje voor de Elzas. Pinot Blanc, Pinot Gris, dat soort spul. Heb ik gelijk? Denk het wel, hè! Voor mij is het dus absoluut die droge Chablis. Past ook bij mij, niet dan? Want ik ben toch een droge? Ja, vroeger dan!” Hij lachte uitbundig en nipte vergenoegd aan zijn sjardoneetje. Een goed opgeleide 65-plusser, weet je wel…… .

Hans van Kasteren

0 Reacties uitgeschakeld voor Sjardoneetje 1526 16 september, 2016 Column september 16, 2016

Facebook Comments

Digitaal bladeren