De nieuwe burgervader
Auteur:

De nieuwe burgervader

Huub van Mackelenbergh, trainer-coach en eigenaar van M-B Training. Presentator en bekende Bosschenaar. Hij schrijft regelmatig een column voor 073 Magazine.

Als ik me niet vergis heeft onze burgervader Ton Rombouts aangekondigd dat hij in 2017 afscheid gaat nemen. Dan vindt hij het na vele vele jaren mooi geweest. Hij is klaar om te genieten van het Haagse pluche van de Eerste Kamer. Ik ben best een Rombouts fan. Ik vind dat ie het prima gedaan heeft de afgelopen jaren in ons dorp. Maar eerlijk is eerlijk, het is tijd voor een nieuw gezicht en wellicht nieuwe ontwikkelingen. Iets op de tijd vooruitlopend ben ik eens gaan nadenken over de opvolging van Rombouts. En het lijkt me leuk om eens alle regels, normen en verwachtingen los te laten en ons de vraag te stellen: wat zou er gebeuren wanneer … onze nieuwe burgervader gaat worden.

Laten we eens beginnen met fantaseren over het vriendelijke Bossche stadsgezicht in het witte gewaad dat altijd zingend door de straten van de binnenstad loopt. De beste dame zou een opgewekte burgemeester zijn die ons allen lieve dingen toefluistert over verdraagzaamheid, vriendschap en liefde. Er zou vrede heersen in alle wijken. Wat wanneer Roderick van de Mortel het ambt betrekt? Hij doet het goed in Vught. Weinig klachten en juist veel positieve kritieken. Hij zou humor met zich mee brengen. Maar ook zijn klassieke verpakking. Hij zou voorop lopen in de Oeteldonkse intocht. En waarschijnlijk vrij snel Vught bij ’s-Hertogenbosch betrekken. Zo kan hij lekker blijven wonen waar hij woont. Fred van der Hoorn zou ook een mooie zijn. Er is niemand in de stad te vinden met een groter Bosch hart dan Fred. Ik hoop dat hij wel veel delegeert en accepteert dat hij niet voor elke taak in de wieg gelegd is. Fred zou zich bemoeien met van alles en nog wat. Hij zou goedkoop inkopen en waar mogelijk verkopen. Op vrijdagavond werkt de nieuwe burgemeester niet want dan bezoekt hij zijn “stoel voor het leven” in het stadion en gilt hij FCDB naar de overwinning. Hans Tervoort zou ook wel eens voor een bijzondere dynamiek kunnen zorgen. Waarschijnlijk krijgen we een charismatische stadsheerser die her en der wat ruzie maakt. Maar zeker voor een lach in de stad gaat zorgen. Wanneer alle ideeën van Hans gerealiseerd worden tijdens zijn ambtsperiode dan worden we elk jaar de meest creatieve stad van het land. Dan hebben we nog de gitaarspeler uit Roemenië die zomer en winter op zijn krukje zit te tokkelen op Kerkplein en Hinthamerpromenade. Ik heb hem nog nooit iets horen zeggen maar de manier waarop hij My Way speelt verraadt dat hij wel zeker een idee heeft over hoe het moet. Op zijn manier namelijk. Jo Timmermans zou van de stad een groot museum maken. Geleid door zijn eigen vrienden. Af en toe eens bonje maken en stug doorpakken. Addy van den Krommenacker zou in een maatpak van prachtige snit regeren vanaf de markt. Hij zou uitgeroepen worden tot best geklede bestuurder van het land. Alles zou blinken en glitteren. De Bossche dames in de straat zouden direct gekleed worden in prachtige opzichtige jurken. En de heren krijgen een verbod om een pak bij C&A te halen. Den Bosch zou uitgroeien tot modestad van Europa. Milaan en Parijs balend achter zich latend. Stadskunstenaar Lucas de Man zou de stad een Vlaamse slag meegeven. En van het centrum een groot kunstwerk maken. De Bossche gevels krijgen allemaal ogen om het dagelijkse leven in de gaten te houden. De muren zouden vol staan met graffiti kunst. Banksy zou er jaloers op zijn. Nol Roos zou allerlei populistische zaken oppakken. Elke dag een stille tocht organiseren voor overleden dierbaren. Zelf voorop lopend om te laten zien dat hij gevoel heeft. Waar Nol ook zou gaan, een camera zou in zijn nek hijgen. 24 uur zouden we live op TV073 kunnen volgen wat Burgemeester Nol allemaal doet. Poepen, plassen en vergaderen. Marc Lammers zou heel de stad innoveren. Het politieke spel als competitie zien en binnen de kortste keren college gemeentes verslaan in welke categorie dan ook. De inwoners van Den Bosch zouden allen leden zijn van zijn team. Het beste werd in ons allen naar boven gehaald. Iedereen benut zijn of haar kwaliteit. Bisschop de Korte zou de kerk weer vol willen zien stromen en gemeenteraadsvergaderingen organiseren op het hoofdkoor van onze kathedraal. Yuri van Gelder zou onschuldige uitstapjes gaan maken met inwoners. Knillis zou zwijgzaam toezien hoe alles uit de hand loopt en na een paar dagen weer in het gareel terecht komt. Albert Janssen zou na een paar dagen zijn ambtsketen verduisteren en de onnozele onschuld spelen. Over verduisteringen gesproken. Rudy van der Zande voorziet het hele stadhuis van nieuwe stoffering. Iets anders van smaak dan de huidige inrichting van onze Ton. Geert Hoes zou elke vergadering slechts twee punten op de agenda zetten: goede tijden en slechte tijden. Leefde JANUS Kiepoog nog maar. Die zou zeggen dat we gewoon een beetje gek konden doen. En Wim Kersten zou zingend besturen.
Ik ben blij dat we nog even de tijd krijgen om een keuze te maken. Of zou er in de achterkamer al gesproken worden over een opvolger? Vast wel.

Huub van Mackelenbergh

4 Reacties uitgeschakeld voor De nieuwe burgervader 10394 16 november, 2016 Column, Nieuws november 16, 2016

Facebook Comments

Digitaal bladeren