Eet met je hart tegen eenzaamheid
Auteur:

Eet met je hart tegen eenzaamheid

Tekst: Ronald Schenk | fotografie: byMarjo

Karin Lammers en Aimée Romme betrokken vrijwilligers
Voor de meesten van ons zijn de feestdagen een moment van bezinning, gezelligheid, lekker eten en drinken met familie of vrienden. Kortom, dagen om jezelf op te verheugen. Die vanzelfsprekende warmte en gezelligheid is er voor velen echter niet. Deze dagen zijn voor behoorlijk wat mensen, waaronder veel ouderen, letterlijk en figuurlijk donkere dagen waar ze weinig plezier aan beleven. Juist in die tijd manifesteert zich de eenzaamheid. Met het project Eet Met je Hart probeert de Stichting Met je Hart ontmoetingen voor kwetsbare ouderen te organiseren en de daarvoor benodigde financiële middelen te vergaren. Ronald Schenk sprak de vrijwilligers Karin Lammers en Aimée Romme.

Karin Lammers is inmiddels lid van het Landelijk bestuur van Stichting Met je hart. Zij heeft het stokje als teamcoördinator ’s-Hertogenbosch/Vught onlangs overgedragen aan Aimée Romme. Beiden steken hun enthousiasme en gedrevenheid niet onder stoelen of banken. Zij lijken zelf in hun leven niet eenzaam te zijn of eenzaamheid te ervaren, verre van. Ze hebben beiden een rijk sociaal leven. Het siert hen dus des te meer dat zij zich enorm bewust zijn van het feit dat vele ouderen in onze stad echt eenzaam zijn en dat ze hier iets aan willen doen.

Eerst maar eens de vraag wat de Stichting Met je hart precies beoogt. “Eén ding moet duidelijk zijn. Wij organiseren geen uitjes voor oudjes,” benadrukt Karin Lammers. “De stichting wil eenzaamheid tegengaan door het mogelijk maken van structurele waardevolle ontmoetingen voor kwetsbare ouderen het gehele jaar door. Uiteindelijk doel van Met je hart is buurtbewoners te inspireren om zelf in beweging te komen en zich te verbinden met deze ouderen.” Met dat streven raakt de stichting een gevoelige snaar in de gemeenten ’s-Hertogenbosch en Vught. Want ja, ook deze twee bourgondische gemeenten kennen eenzame en kwetsbare ouderen in een sociaal isolement. Daaruit is de campagne Eet Met Je Hart voortgekomen.

1 euro op de rekening
Aimée: “Deelnemende restaurants vragen in de maanden november en december aandacht voor eenzaamheid onder ouderen in hun gemeente. Gasten kunnen een vrijwillige bijdrage van 1 euro op de totaalrekening doneren. Iedere euro komt volledig ten goede aan het organiseren van waardevolle ontmoetingen voor kwetsbare ouderen in hun eigen gemeente.

Wat wordt er met al die donaties gedaan?
De extra euro komt ten goede aan de Campagne Eet Met Je Hart. Van deze opbrengsten worden activiteiten betaald om de eenzame ouderen uit hun isolement te halen. Aimée Romme staat met “haar” Kernteam ’s-Hertogenbosch en Vught klaar om van a tot z deze activiteiten tot in perfectie te organiseren. “De activiteiten moeten goed georganiseerd zijn, waardoor er 100% focus op de deelnemers is” benadrukt Aimée. “De organisatie van activiteiten als een kookworkshop, High tea, lunch, diner maar ook een middag genieten op Bourgondisch ’s-Hertogenbosch of Een Zomerse Middag bij Theater festival Boulevard, daar draait het kernteam zijn hand niet voor om.”

Wie is een eenzame oudere en hoe vind je ze?
Stichting Met je hart ‘s-Hertogenbosch en Vught werkt samen met huisartsen, ouderenverpleegkundigen, thuiszorgmedewerkers, wijkverpleegkundigen, pastors en buurtbewoners. Dit is een intensief proces maar zorgt ervoor dat we juist ook die onzichtbare groep ouderen kunnen laten deelnemen in de samenleving. Deze zorgpartners hebben goed zicht op kwetsbare ouderen die met eenzaamheidsgevoelens kampen en weinig sociaal contact hebben. Ouderen worden de eerste keer door een zorgpartner uitgenodigd om die eerste drempel weg te nemen. Het kernteam neemt vervolgens persoonlijk contact met de oudere op om te overleggen over wensen en mogelijkheden. De eenzame oudere wordt telefonisch uitgenodigd, ontvangt daarna een persoonlijke uitnodiging via de post en wordt gehaald en gebracht. Ontzorgen is het sleutelwoord. Vele vrijwilligers staan tijdens de activiteiten 100% klaar voor de gasten. Van betutteling van de eenzame oudere is geen sprake. Gezeurd over de zwaarte van het leven wordt er tijdens de activiteiten niet. Gezelligheid met leuke en interessante ontmoetingen staat voorop. Mensen bij elkaar brengen ten einde aan elkaar verbinden is een mooi doel om na te streven.

Hoe zijn de reacties op Eet Met Je Hart?
Aimée: “We zijn gezegend met hele betrokken mensen hier in ’s-Hertogenbosch en Vught. We krijgen hele leuke reacties uit diverse onverwachte hoeken en mensen helpen ons enorm om onze stichting verder te professionaliseren, doen voorstellen of nodigen uit voor al dan niet nieuwe activiteiten.”

Ook de deelnemende horeca ondernemers zijn enthousiast. Patron cuisinier Dennis Middeldorp van Restaurant Sense vindt Stichting Met je hart een erg goed initiatief. “De ouderen zijn de basis van ons bestaan en wij moeten er met z’n allen zorg voor dragen dat zij van een welverdiende oude dag kunnen genieten”, aldus Middeldorp.

De reacties van de ouderen vertellen iets over hoe zij zich voelden en hoe deze stichting hen geholpen heeft aan een stukje geluk in hun leven.

“Door Met je hart is mijn leven mooier geworden”

“Jullie zijn mijn redding, want ik werd hartstikke depressief. De laatste 13 jaar kom ik maar één keer in de week buiten met een vrijwilliger om boodschappen te doen, verder kom ik nergens. En kijk mij hier nu zitten op dit mooie plein, met zoveel mensen om mij heen, en dat op mijn verjaardag.”

“Door Met je hart ben ik weer vrolijk geworden
en onder de mensen gekomen”

Meer informatie over Stichting Met Je Hart is te vinden op www.metjehart.nl
Let, wanneer u in deze laatste weken van het jaar, in een restaurant gaat lunchen of dineren op de posters aan de wand en/of de kaartjes op uw gedekte tafel op de Campagne Eet Met Je Hart. Voor slechts 1 euro bovenop uw rekening helpt u vele ouderen uit hun kwetsbaarheid en sociaal isolement.

0 Reacties uitgeschakeld voor Eet met je hart tegen eenzaamheid 3413 12 december, 2016 Interviews, Nieuws december 12, 2016

Facebook Comments

Digitaal bladeren