Jacqueline Spoeltman nieuwe directeur Bedrijven Rabobank ’s-Hertogenbosch e.O. :
Auteur:

Jacqueline Spoeltman nieuwe directeur Bedrijven Rabobank ’s-Hertogenbosch e.O. :

‘Creativiteit en gedrevenheid van ondernemers trekt mij aan’

“De creativiteit en gedrevenheid die in vrijwel elke ondernemer huist, trekt mij aan”, is het antwoord op de vraag waarom de kersverse directeur bedrijven Rabobank ’s-Hertogenbosch Jacqueline Spoeltman nu juist gekozen heeft voor de bedrijvenkant in het bankwezen. Hoewel ze nog maar een paar weken in het Bossche vertoeft, voelt ze zich er nu al thuis. Jacqueline Spoeltman: “Dat komt natuurlijk ook wel een beetje omdat ik hier al eens gewerkt heb en er al vele jaren woon. Het voelt heel goed.”

tekst: Tjeu Lensen | fotografie: byMarjo

Gepokt en gemazeld
Eerst maar eens even wat gegoogeld en de onmisbare LinkedIn-status geraadpleegd. Het resultaat is een rijtje van zes functies bij de Rabobank en verschillende in het buitenland gevolgde leiderschapscursussen. Opgeteld al 25 jaar in dienst. Gepokt en gemazeld dus. En vanaf het begin staat het bedrijfsleven centraal. Die belangstelling wordt volgens Jacqueline Spoeltman mede ingegeven door haar komaf. “Wij hadden thuis een aannemersbedrijf in utiliteitsbouw en stallenbouw. Ik ben met ondernemen opgegroeid en weet hoe dat voelt. Het is een enerverend bestaan. Er is altijd wel wat. Die dynamiek en de eigenzinnigheid van ondernemers boeit me. En het feit dat je bezig bent met een belangrijk onderdeel van de samenleving. Het bedrijfsleven is immers de motor van de economie. ”

Voorkeur
De tweede vraag die daar logischerwijs op volgt is waarom nou juist de Rabobank in beroepsmatige zin het hart van Jacqueline heeft gestolen? Want met de aanzienlijke tijd die zij al in dienst is bij deze bank kun je daar toch gerust van spreken. “Mijn keuze om destijds voor de Rabobank te gaan, was en is de mogelijkheid om je vanuit je eigen voorkeuren te kunnen ontwikkelen. Met het traineeship voorafgaand aan je aanstelling biedt Rabobank je alle kans om een verantwoorde keuze te maken. Je maakt in die periode kennis met alle geledingen van het bedrijf. Voor mij was het een bevestiging dat ik én bij de Rabobank én met ondernemers wilde werken.”

Verbondenheid
De samenleving is steeds in beweging. Dat geldt uiteraard ook voor de financiële wereld. De Rabobank vormt daarop geen uitzondering. Jacqueline Spoeltman: “Uiteraard heeft dit ook voor onze organisatie consequenties. Centraal gegeven blijft echter de lokale identiteit en gerichtheid. Door die lokale gerichtheid en verbondenheid weten we waarmee je ondernemers kunt helpen om hun doel te bereiken. Soms is dat een persoonlijk adviesgesprek over startkapitaal en een andere keer is dat door het delen van kennis of door partijen met elkaar in contact brengen.”

Persoonlijk
Een veel gehoorde klacht is dat de banken sinds de crisis niet meer zo scheutig zijn met het verstrekken van leningen aan bedrijven en initiatieven. Jacqueline Spoeltman ziet dit genuanceerder. “De wereld voor ondernemers en banken is absoluut veranderd, maar nog steeds verstrekken we als Rabobank ’s-Hertogenbosch e.O. elk jaar voor meer dan 100 mln. aan nieuwe zakelijke financieringen, juist ook aan mkb’ers. Wij gaan zeker niet minder relaties aan met kansrijke projecten en bedrijven. Heel belangrijk bij het al dan niet toekennen van een financiering is de betrokken ondernemer. Wat is zijn motivatie, zijn drive, zijn strategie. Uiteraard kijken we ook naar de haalbaarheid en perspectief van het initiatief. Maar het persoonlijke aspect is een belangrijk criterium. Verder proberen we ondernemers ook te helpen met onze kennis van andere financiële mogelijkheden zoals crowdfunding, stimuleringsregelingen en andere alternatieve financieringsvormen. Met ons startersspreekuur voor ondernemers en als partner van startersdagen.com spelen we in op allerlei vragen die spelen bij mensen die een eigen bedrijf willen beginnen. Bij zelfstandig ondernemen komt immers meer kijken dan alleen maar geld.”

Optimale mix
Jacqueline Spoeltman gaf al eerder aan dat “het goed voelt” om weer te beginnen in de Bossche regio. Zowel zakelijk als privé: “Ik heb hier al eens gewerkt als senior accountmanager bedrijven. Het is dus een beetje thuiskomen. Uiteraard is er sinds 2006, toen ik hier wegging, wel het nodige veranderd wat bedrijvigheid betreft. Maar daarmee wordt het alleen maar interessanter om hier te kunnen werken met enthousiaste ondernemers. Om te wonen is ’s-Hertogenbosch natuurlijk een heerlijke stad. Gezellig winkelen, het Bourgondische, de talrijke culturele voorzieningen en evenementen, de nabije natuur. Het is een optimale mix die onze stad zo bijzonder maakt.”

0 Reacties uitgeschakeld voor Jacqueline Spoeltman nieuwe directeur Bedrijven Rabobank ’s-Hertogenbosch e.O. : 1874 19 december, 2016 Interviews, Zakelijk nieuws december 19, 2016

Facebook Comments

Digitaal bladeren