Bevlogen Bosschenaren over de nieuwe burgemeester
Auteur:

Bevlogen Bosschenaren over de nieuwe burgemeester

Wie wordt het? In de wandelgangen gonst het natuurlijk al van geruchten. Komt de verloren zoon uit Vught weer ‘thuis’ of is het net als de Hoogheid iemand van ver buiten het Bossche. Het wordt in ieder geval een flinke klus voor de nieuwkomer. Bosschenaren zijn nu eenmaal ‘nie mekkelijk’. Ondanks dat hun stad de mooiste van het land is, hebben ze altijd wel wat te ‘mauwen’. Daar komt nog bij dat zijn of haar voorganger het de afgelopen 20 jaar, achteraf bekeken, helemaal nog niet zo gek heeft gedaan. Reden genoeg om wat Bosschenaren, jong en belegen, te vragen waar de nieuwe eerste Bossche burger op moet letten nadat hij of zij de ambtsketen is omgehangen.

tekstsamenstelling Rosa Dammers

Ramon van Veluw | fotografie: Olaf Smit

Ramon van Veluw The Duke Hotel & Apartments: ‘Den Bosch moet meer bedrijven aantrekken’
De koers die Rombouts heeft ingezet werkt goed voor onze chique stad, maar als het aan Ramon van Veluw ligt, wordt er de komende jaren nog meer geïnvesteerd om grote (internationale) bedrijven naar Den Bosch te halen. Ook de Bossche jongeren verdienen volgens hem een prominentere plek in beleidsplannen. “Er blijft nu nog weleens wat liggen wat betreft evenementen en activiteiten. Dat vind ik jammer. Maar we zijn zeker op de goede weg en daar is de Jheronimus Academy of Data Science, waar Rombouts een goede hand in heeft gehad, natuurlijk een mooi voorbeeld van.”
Dat de nieuwe universiteit belangrijk gaat worden voor de stad, daar is Van Veluw van overtuigd. “Ik denk dat studenten daar vanuit de hele wereld voor naar Den Bosch gaan komen. En als al die hoogopgeleide mensen hier uiteindelijk ook willen blijven wonen en werken, dan wordt het voor bedrijven ook weer interessanter om zich hier te vestigen. Bedrijven willen immers de juiste mensen en als die hier worden opgeleid is de keus snel gemaakt. Ik hoop dan ook dat de nieuwe burgemeester dat inziet en zich daar hard voor gaat maken. Werk is namelijk toch het startpunt voor een bepaalde omgeving waar cafés, restaurants en winkeliers op hun beurt ook weer van kunnen profiteren.”
“Rombouts is betrokken en begaan met de stad, maar hij is ook een man met een hele duidelijke visie. Dat heeft een stad nodig. Kies je geen richting, dan kom je namelijk geen stap verder. Als het aan mij ligt zijn de universiteit en het aantrekken van goede bedrijven speerpunten waar de komende jaren nog veel te halen valt. Die richting moeten we op.”
Ramon van Veluw exploiteert samen met zijn vrouw Floor The Duke Boutique Hotel & Apartments. In februari openen ze The Little Duke: het kleine broertje van The Duke met zestien hotelkamers en zonder personeel. Van Veluw heeft ook een groothandel in non-food horecamateriaal.

Monique Gloudemans | fotografie: Olaf Smit

 

Lieve burgermeester, 

wa ik uwes vraoge wil,
Wees vriendeluk en gemoedeluk,
op een Brabantse menier gastvrij.
Verbind de mense meej mekaor,
want iedereen heurt d’r toch bij.
Denk nie in kleur of geloof, gin hij of zij,
maor steeds weer wij..
Lieve burgemeester, da’s alles wa ik wil.
Monique Gloudemans
Bossche kletster en schrijfster

 

 

 

Maarten van den Broek | fotografie: Olaf Smit

Maarten van den Broek VVV Noord-Oost-Brabant: ‘Rombouts heeft het DNA van de stad’
“Rombouts is een man met visie, een burgemeester die ergens voor durft te gaan. Kijk maar naar het Jeroen Bosch jaar. Rombouts is een op en top stadspromotor en laat veel na in de stad.”
Als Van den Broek vanuit zijn rol bij de VVV terugkijkt op het Jeroen Boschjaar, dan ziet hij vooral ook de mooie samenwerkingen die het de stad heeft opgeleverd. “De horeca, gemeente, culturele partners, de VVV, winkeliers en de stichting JB500, we hebben elkaar echt opgezocht, de handen ineengeslagen en samen de successen beleefd. Er zijn nationaal en internationaal heel wat deuren voor de stad geopend en nieuwe netwerken aangeboord. Het is aan de nieuwe burgemeester, in samenwerking met de partijen in de stad, om die netwerken verder uit te bouwen. Rombouts heeft dat in de genen. Hij is gedreven en trots en op zijn stad en inwoners. Ik hoop dat we die eigenschappen terug gaan zien in de nieuwe burgemeester.”Met verder uitbouwen doelt Van den Broek op meer onderscheidende en aansprekende evenementen die de stad krachtiger maken. “Nijmegen heeft de Vierdaagse, Eindhoven heeft Glow. Een soortgelijk groot event, passend bij het DNA van de stad, zou hier niet misstaan. De oude stenen moet je eren, maar daarnaast zou een nieuwe burgemeester ook oog moeten hebben voor het nieuwe, zodat het voor jong en oud een aantrekkelijke, energieke stad blijft. De stad bruist van energie en creativiteit, maar daar moet je wel oog voor hebben en het beet durven pakken. Startups en jonge talenten mogen daarom nog meer een plek en een podium krijgen. Zij zijn immers de toekomst van de stad.”
Maarten van den Broek is Manager Marketing & Brandmanagement bij VVV Noordoost-Brabant. Samen met alle partijen in de stad zet hij zich in om Den Bosch nationaal en internationaal op de kaart te zetten.

foto: Oeteldonkse Club

 

 

 

 

Ut zou goed zijn als d’n neie burgervaojer 
wè mir naor mijn zou luistere en kijke.
Want eerlik is eerlik, wè ik in drie daoge veur mekaor kreg,
moet hem of haor tog ok lukke in 362 daoge.
Of nie?
Peer vaan den Muggenheuvel tot den Bobberd

 

 

 

 

 

 

Esther Reinders | fotografie: Olaf Smit

Esther Reinders, horeca-onderneemster: ‘Het is tijd voor een vrouw!’
“Een jonge, charismatische en krachtige vrouw. Een vrouw die kan besturen, verbinden, lijnen kan uitzetten, vernieuwend durft te zijn en daarbij altijd het belang van de stad vooropstelt. Een vrouw die, om in haar termen te blijven, de gastvrouw van de stad is.” Dat is wat Den Bosch nodig heeft als het aan amBOSCHadeur van de gastvrijheid, Esther Reinders, ligt. “Het is tijd voor een vrouw.”
“Rombouts heeft wat gastvrijheid betreft een enorm goed voorbeeld gegeven door de horeca echt naar een hoger niveau te tillen. Onder andere door in te zien dat onze horeca voor heel veel mensen een reden is om de stad te bezoeken. In zijn ambtsperiode zijn de verbindingen gelegd tussen ondernemers, bewoners en bezoekers en is van de horeca echt een stadsaangelegenheid gemaakt. Ook is er veel meer mogelijk dan een aantal jaar geleden. En natuurlijk gelden er nog steeds strenge regels, maar er is wel veel meer spelingsruimte. Dat geeft (startende) ondernemers de kracht en het vertrouwen om ervoor te gaan. Kijk bijvoorbeeld naar de Tramkade en de KASerne: mooie plekken die weer benut worden, waar de vergunningen voor gegeven zijn. Rombouts heeft daar zeker een vinger in de pap gehad.”

Als Esther over het Jeroen Bosch jaar begint, straalt ze van oor tot oor. “Bosch was echt de kers op de taart. Iets waar we als stad en met alle partijen jaren naartoe gewerkt hebben. Vorig jaar hebben we aan de hele wereld laten zien waar we goed in zijn: oprechte gastvrijheid. Dan zitten we als Bosschenaar volgens mij in onze beste rol, want we zijn trots op onze stad. De gedrevenheid om ‘de zaak’ iedere dag vol te hebben, die moet de nieuwe gastvrouw van de stad ook hebben. En dan bedoel ik niet alleen vol met bezoekers, maar ook met winkeliers, culturele organisaties, (internationale) bedrijven en gastvrije Bosschenaren. Op die manier bouwen we voort aan het succes van onze gastvrijheid en kunnen we Den Bosch in de toekomst blijvend op de kaart zetten.”
Esther Reinders is mede-eigenaar van LUX, Reinders en BUURT, zet zich in als bestuurslid van de Restaurant Alliantie ‘s-Hertogenbosch en leert het bedrijfsleven met haar onderneming Be My Guest Trainingen hoe gastvrijheid de sleutel tot succes kan zijn.

Peter van den Groenendaal | foto: Henk van Esch

 

 

 

 

Ik hoop dat de nieuwe burgemeester net zo’n goed netwerk heeft als Rombouts
en ons de komende jaren stevig op de kaart blijft zetten.
Verder zou het fijn zijn als de ambtelijke beleidsbepalers meer oog
hebben voor zaken die spelen in de stad.

Peter van den Groenendaal, Horeca-ondernemer Stadsherberg ‘t Pumpke

 

 

 

 

 

 

 

 

Danny Snijders, directeur/advocaat Snijders Advocaten: ‘Bossche cultuur behouden, maar het nieuwe omarmen’
Wat ik belangrijk vind bij een nieuwe burgemeester is dat deze het historisch besef heeft van Roderick van de Mortel en de looks van Jeanine Hennis-Plasschaert. Daarmee heb ik meteen mijn favorieten verklapt. Beiden zijn jong en begrijpen dat het in een complexe stad als ‘s-Hertogenbosch laveren is tussen de vele groepen en belangen. Ook zullen zij gezien hun jonge leeftijd begrijpen dat de stad het goede van de Bossche cultuur moet behouden, maar het nieuwe moet omarmen. Onze nieuwe burgervader of moeder zal een kartrekker moeten zijn van een visie van een moderne stad, waarin niet alleen horeca en gastvrijheid, maar ook de nieuwe economie en technologie voorop moet staan.
Als directeur-eigenaar van een modern, groot advocatenkantoor in deze mooie stad wens ik tenslotte dat de burgemeester ook begrijpt dat het bijzonder is dat we zowel een rechtbank als gerechtshof hebben, waarbij legaltech ontwikkelingen kunnen worden gekoppeld aan het JADS. Last but not least: laat het ook iemand zijn die sport omarmt. Als ik zo eens terugkijk: wat is Ton Rombouts toch een top burgemeester geweest. Heeft hij nog een knappe jonge dochter die het kan overnemen?
Danny Snijders, directeur/advocaat Snijders Advocaten

 

Harry Vermeulen | foto: byMarjo

 

 

‘Met een flonkerend nieuw Theater aan de Parade, ontworpen door architect Ben van Berkel,
krijgt onze mooie en levendige stad eindelijk het theater dat het verdient!
Ik hoop dat onze nieuwe burgemeester in 2020 met groot enthousiasme
het spreekwoordelijke lint zal knippen!’
Harry Vermeulen, directeur Theater a/d Parade

1 Reacties uitgeschakeld voor Bevlogen Bosschenaren over de nieuwe burgemeester 6817 25 januari, 2017 Interviews, Nieuws januari 25, 2017

Facebook Comments

Digitaal bladeren