‘Ik ben gewoon ‘begeistert’ van kunst’
Auteur:

‘Ik ben gewoon ‘begeistert’ van kunst’

Expositie wereldberoemde fotograaf Jimmy Nelson bij Mark Peet Visser Gallery
Tekst: Rosa Dammers | fotografie: Olaf Smit

Al zijn hele leven draait het eigenlijk om niets anders dan kunst. ‘’Wel op een gezonde manier hoor!,‘’ lacht Visser. Wat wil je als je vader internationaal kunsthandelaar is en je van kleins af aan de hele wereld over reist . ‘’Als ik thuiskwam van school lag er altijd wel een kunstcatalogus op tafel. Niet alleen over de 17-eeuwse kunst waar mijn vader in handelen, ook over de Haagse school, de romantiek, Avant-garde, Postwar, noem maar op. Ik ben enorm dyslectisch, maar daar staat tegenover dat ik bijna een fotografisch geheugen heb. Veel van het werk dat ik in die boeken zag, staat voorgoed in mijn geheugen gegrift. Laatst was ik bij een klant die een Cornelis Springer uit 1860 had hangen. Als ik daar dan wat over zeg, kijken ze me verbaasd aan, want dat verwachten ze gewoon niet van een handelaar in hedendaagse kunst. Voor mij is die basiskennis die ik van huis uit heb meegekregen onmisbaar. Het helpt me namelijk om hedendaagse kunst te herkennen in kwaliteit’’.

Familiegevoel
Met zijn 24 jaar is Visser de jongste kunsthandelaar van Nederlands als hij in 1992 de Mark Peet Visser Gallery opent, een galerie voor hedendaagse kunst. Pas na een week of zes verkoopt hij zijn eerste schilderij.‘’ Mensen moesten natuurlijk eerst de kat uit de boom kijken. Destijds werkte mijn jonge leeftijd tegen mij’’. Daarna heeft het nooit meer dan zes weken geduurd voordat Visser wat verkocht. ‘’Hoe dat komt? Wat mijn galerie denk ik zo bijzonder maakt is de persoonlijke benadering, zowel met de kunstenaars waarmee ik werk, als met mijn klanten en medewerkers. Ik moet niks hebben van de harde kunstwereld. In plaats daarvan bouw ik liever een band op met de mensen waarmee ik zaken doe. Het voelt voor mij écht als familie ’’.

Topniveau
En die familie gaat voor goud. Aan middelmatigheid heeft Visser geen boodschap. ’’ Ik heb het streven de beste en de belangrijkste galerie in hedendaagse kunst te zijn. Dat is de reden waarom ik in het hoge segment opereer en dure tentoonstellingen maak. Ik ga voor topniveau. Heel on-Nederlands natuurlijk, maar dat maakt de galerie juist zo uniek’’. Met een tweede galerie op komst en een aantal grote namen op de tentoonstellingsagenda zoals Lita Cabellut, die een paar jaar geleden nog een prachtige tentoonstelling had in het Noord-Brabants museum, timmert Visser hard aan de weg. ‘’Aan tevreden kunstenaars en klanten dus geen gebrek maar de bezoekersaantallen blijven soms nog achter. Dit is een landelijk probleem. Het prachtige op maat gemaakte pand is in ons geval vaak de boosdoener. Ik vind het zo jammer dat mensen last hebben van drempelvrees. We maken zulke mooie tentoonstellingen en ik zou graag zien dat meer mensen daarna kwamen kijken. Als ze dan een leuk uurtje hebben ben ik een gelukkig mens. Kunst is om van te genieten en te delen. Dus bij deze: iedereen is hier welkom! ’’

Jimmy Nelson
Een van die waanzinnige tentoonstellingen is die van fotograaf Jimmy Nelson. Bijna drie jaar lang reisde Nelson de wereld over om 35 inheemse stammen die met uitsterven worden bedreigd op iconische wijze vast te leggen. Het resultaat is verbluffend en ongekend. “Before they pass away is niet alleen een waanzinnig fotodocument, het is tegelijkertijd ook al bijna een stukje geschiedenis waar we naar kijken. Het heeft historische waarde. Dat is dan ook precies wat Jimmy met zijn werk wil aankaarten. Namelijk dat we iets gaan verliezen wat heel belangrijk is: onze authenticiteit, onze afkomst. En natuurlijk zullen die stammen evalueren, dat kunnen we niet stoppen. Maar we moeten wel een dialoog starten, een nieuw gesprek. Over wat wij hen kunnen leren en zij ons. Dat is de boodschap die Jimmy op een indrukwekkende wijze overbrengt met zijn foto’s. Dus ik zou zeggen mensen: komt dat zien!”.

De tentoonstelling ‘Before they pass away’ (met een aantal nooit eerder getoonde foto’s) is tot en met 5 maart te zien in de Mark Peet Visser Gallery. Vanwege de grote belangstelling is de galerie momenteel zeven dagen per week geopend. Toegang is gratis. Bastion Vught 35. www.markpeetvisser.com

0 Reacties uitgeschakeld voor ‘Ik ben gewoon ‘begeistert’ van kunst’ 2000 27 januari, 2017 Interviews, Nieuws januari 27, 2017

Facebook Comments

Digitaal bladeren