“Brabantse Sjiek” thema 53e editie Oetelkonzert
Auteur:

“Brabantse Sjiek” thema 53e editie Oetelkonzert

Vocalisten Gerard van Maasakkers, Karin Strobos en Leona Philippo

tekst: Ronald Schenk | fotografie: Ton Grosfeld
Op de dinsdag voor carnaval vindt in het Theater aan de Parade traditiegetrouw het Oetelkonzèrt plaats. Dit jaar maar liefst voor de 53e keer met als thema Brabantse Sjiek. Dat past ook wel een beetje bij deze bijzondere vereniging. Ontstaan uit een vriendenkring in 1961 is het binnen het tijdsbestek van ruim een halve eeuw uitgegroeid tot een bloeiende, hechte vereniging met een kleurrijke historie en een goed gevulde agenda die niet alleen beperkt blijft tot de carnavalstijd. Één van de hoogtepunten is en blijft echter het Oetelkonzert. Bestuurslid Hans Kok vertelt er graag over. 

Hans Kok: “We zeggen weleens gekscherend dat we van veel zaken geen verstand hebben en niet veel kunnen. Een praalwagen bouwen of eigen carnavalsmuziekske zat er bij onze voorgangers vanaf het begin af aan niet in. Maar een heel speciaal feestje bouwen blijken we, gelet op het succes, wel degelijk te kunnen. De speciaal daarvoor opgerichte Stichting OetelKonzèrt organiseert jaarlijks het klassieke concert met een knipoog naar carnaval. Het fantastische orkest Philharmonie Zuidnederland verzorgt de muziek en ook dit jaar hebben we in Gerard van Maasakkers, Karin Strobos en Leona Philippo geweldige vocalisten. Het belooft, net als ieder jaar, weer een prachtige avond te worden”, aldus Hans Kok.

Vriendenclub
Carnavalsvereniging De Oetels bestaat enkel uit mannen. Hans Kok: “De regel: “Geen muziek, geen vrouwen en dat willen we graag zo houden” onderschrijven alle -op dit moment 18- leden van deze vereniging.” Zoals gezegd hebben zij door het jaar heen als hechte vriendenclub met elkaar tal van activiteiten maar het Oeteldonkse Carnaval is wel het hoogtepunt. In hun grijs/blauwe kiel, hun hoedje en geel, rood, groen, grijze das beleven en genieten zij met elkaar van het Oeteldonkse feestje.

Hoe komt zo’n thema tot stand?
Volgens Hans Kok is het organiseren van het konzert geen sinecure: “Dat doe je niet zomaar even tussen de soep en de èrrepel. Het is een veel omvattende organisatie met een fikse begroting. De thema’s van de concerten liggen al 2 jaar vooruit vast. Daarvoor komen wij, de heren van de stichting die speciaal voor het Oetelkonzert is opgericht, bij elkaar voor een brainstormsessie in café Bar le Duc. Over het algemeen komt daar relatief snel een nieuw thema uit. Daarover wordt op een creatieve manier nagedacht. De juiste vocalisten worden gezocht, gevraagd en contractueel vastgelegd. Ditzelfde geldt uiteraard voor de arrangementen die door het orkest gespeeld worden. Omdat de artiesten vaak van ver buiten de Oeteldonkse en ook Brabantse grenzen komen, worden zij vooraf goed geïnformeerd door de leden van de stichting met als doel de juiste verwachtingen te scheppen”.

Trots
“We zijn heel trots dat Gerard van Maasakkers, Brabander in hart en nieren, zijn medewerking wil verlenen aan deze 53ste editie. We hebben er alle vertrouwen in dat hij samen met Karin en Leona er een Brabants Sjiek feest van kan en zal maken. Aan de entourage zal het niet liggen. Een prachtig versierd theater, de Grote Zaal in stijl, een mooi glas heerlijke bubbels, rode pluche op de stoelen voor de genodigden en zwart hoogglans tribune stoeltjes op het podium achter het orkest voor het volk. De presentatie is in handen van de altijd sjieke Cees Slegers. Het Oetelkonzèrt presenteren, hij kan het als geen ander. Hij heeft hèt en raakt de snaar die geraakt moet worden, “ vertelt Hans Kok enthousiast.

Hoe zit het met de concurrentie?
Vroeger werd er drie dagen per jaar Carnaval gevierd. Zondag om 11.11. uur zet Prins Amadeiro zijn voet op Oeteldonkse bodem en dinsdag om 23.59 is Knillis van zijn sokkel gelicht om begraven te worden. Dat was tot en met 1964 het Carnaval, één jaar later kwam daar op dinsdag voorafgaand aan carnaval het Oetelkonzèrt bij.

Tegenwoordig kent Oeteldonk vele concerten en voorfeesten. Hebben jullie daar geen last van?
Kok: “Nee, ons concert kent geen concurrentie. Ieder jaar weer is de zaal uitverkocht en is er een wachtlijst. Wij zijn uniek in onze soort. We zijn geen Grand Gala du Kwek, wij zijn geen Heineken Concert, wij zijn ook geen Veurprûûver van de Krukskes en ook zijn wij Oeteljonk niet. Wij zijn het Oetelkonzèrt welke al 52 edities uitverkochte zalen kent. Het concept heeft fundament en staat als een huis. Mensen verheugen zich ieder jaar weer op de dinsdag voor carnaval.”

Pluche passé?
Op de vraag of Het Oeltelkonzèrt met mensen op het pluche en het volk op het podium niet gewoon passé is, spreekt Hans mij tegen met een ondubbelzinnig “Bènde gij gèk”. “Zoveel enthousiaste mensen in de zaal en op het podium, zoveel oud en jong door elkaar, zoveel niet in hart en nieren carnavalsvierders tussen wel in hart en nieren carnavalsvierders, zoveel genodigden tussen niet genodigden, de verscheidenheid aan gasten, zij hebben één ding gemeen, zij genieten ieder op zijn of haar manier. Het is ieder jaar weer een prachtige avond, waar bijvoorbeeld de burgemeester van ‘s-Hertogenbosch, de commissaris van de Koning, de bisschop, de gedeputeerde van de provincie Noord Brabant, de Peer met zunne Kees ende Geminteraad aanwezig is.
Helaas mogen Prins Amadeiro en Zijn Adjudant niet meer verschijnen. Dat is jammer daar Onze Hoogheid, Zijn Adjudant en leden van het Gevolg altijd intens genoten hebben vanuit hun loge.”

Het is duidelijk. Als het aan Hans Kok ligt wordt het Oetelkonzèrt dit jaar weer een Sjiek spektakel, waar vele Oeteldonkers, maar ook Niet-Oeteldonkers van zullen genieten.
Meer informatie vindt u op www.cvdeoetels.nl

0 Reacties uitgeschakeld voor “Brabantse Sjiek” thema 53e editie Oetelkonzert 1841 29 januari, 2017 Interviews, Nieuws januari 29, 2017

Facebook Comments

Digitaal bladeren