Checklist bij een echtscheiding
Auteur:

Checklist bij een echtscheiding

Als u erover denkt te gaan scheiden, komt daar veel bij kijken. Zowel emotioneel als financieel. Hieronder een checklist waar u zoal aan kunt denken.

Huwelijkse voorwaarden of gemeenschap van goederen, hoe bent u gehuwd?
Bent u bij de notaris geweest voordat u trouwde dan bent u waarschijnlijk op huwelijkse voorwaarden gehuwd. U kunt contact opnemen met de desbetreffende notaris voor een exemplaar van de akte van huwelijksvoorwaarden. Ook zijn de trouwdatum en plaats is van belang. Deze kunt u vinden in het huwelijksboekje.

Kinderen: Hoe vertellen we het de kinderen?
Omdat u niet van uw kinderen scheidt is het van het grootste belang dat dit goed wordt geregeld. Hoe oneens u het ook als partners bent, als ouders moet u verder met elkaar. De emoties op partnerniveau mogen niet de overhand krijgen. Want, wie wil er nu niet dat de kinderen er zo weinig mogelijk last van hebben ? Ook daarvoor is overleg van belang. Met elkaar en met of zonder advocaat/mediator.

Boeken over echtscheiding:
Er zijn vele boeken over de effecten/gevolgen van een echtscheiding. Ook voor de kinderen zijn in elke leeftijdscategorie boeken te vinden. Een bezoekje aan de bibliotheek kan zeker belangrijk zijn.

Kosten kinderen:
De kinderalimentatie is sinds januari 2015 niet langer fiscaal aftrekbaar. Een wijziging van de eerder vastgestelde bijdrage kan aan de orde zijn.

Alimentatie ja of nee ?
Of er alimentatie voldaan of ontvangen moet/kan worden hangt af van vele factoren. Wij bespreken die graag met u.

Koop- of huurwoning?
Ingeval u een koopwoning heeft is de waarde daarvan van belang. De WOZ-waarde kunt u veelal vinden op www.mijnoverheid.nl
Bekeken moet worden wie er in de woning blijft wonen en wat de gevolgen daarvan zijn.

Eigen zaak ?
Afhankelijk van de juridische vorm zal de eigen zaak een rol spelen bij de afwikkeling van de echtscheiding. Heeft u een eenmanszaak, een B.V. ? Een uittreksel via www.kvk.nl is zo opgevraagd.

Pensioenrechten?
Via www.mijnpensioenoverzicht.nl kunt u met uw Digid code opvragen welke pensioenrechten u en uw partner hebben opgebouwd.

Wat heeft de advocaat/mediator nog meer nodig?
– Diverse uittreksels: huwelijksakte, uittreksels geboorteregisters kinderen, uittreksel persoonsregister tevens nationaliteitsbewijs;
– Uittreksel gezagsregister;
– Inzicht in de financiën (op verzoek wordt u een lijst toegezonden van benodigde stukken).

Wat kost een advocaat of mediator?
Naast het honorarium van de advocaat of mediator zijn er ook nog kosten voor de griffierechten en uittreksels. De uiteindelijke nota is afhankelijk van het aantal uren dat de advocaat of mediator bezig is. Daarbij bent u zelf een cruciale schakel. Indien u de zaken waarom gevraagd wordt gestructureerd aanbrengt, zorgt de advocaat of mediator voor een snelle en adequate afwikkeling. Wij kunnen u vooraf een indicatie geven van de kosten. De advocaten van Bogaerts en Groenen trachten de in ieder geval een “vechtscheiding” te voorkomen. Juist omdat niemand daar iets mee opschiet. Ingeval u kinderen heeft moet u uiteindelijk toch samen verder, als ouders voor de kinderen en als ex-partners.

mr. Liedeke Floris, vFAS advocaat en scheidingsmediator


Gratis inloopspreekuur in Vught
Elke donderdag van 9.00 tot 10.30 uur verzorgt mr. Liedeke Floris, advocaat en scheidingsmediator bij Bogaerts & Groenen advocaten een gratis inloopspreekuur in Villa Oldenburg (voormalige Speelburcht) te Vught. Iedereen kan dan vrijblijvend binnenlopen voor vragen over echtscheiding, alimentatie of andere juridische kwesties.


Bogaerts & Groenen advocaten

Elke donderdag van 9.00-10.30 Villa Oldenburg
Sint Michielsgestelseweg 8, 5261 NH Vught.
Of maak een afspraak voor een kosteloos en
vrijblijvend gesprek op een ander moment:
Telefoon 088-1410800
WWW.BGADVOCATEN.NL

 

0 Reacties uitgeschakeld voor Checklist bij een echtscheiding 1070 22 maart, 2017 Column, Zakelijk nieuws maart 22, 2017

Facebook Comments

Digitaal bladeren