‘Gastvrijheid zit in mijn genen’
Auteur:

‘Gastvrijheid zit in mijn genen’

Esther Reinders verknocht aan de horeca

“Alles is mogelijk, mits je het echt wilt. En laat je niet ontmoedigen als het even tegenzit. Als je er echt voor wilt gaan, komen je dromen uit. Daar ben ik vast van overtuigd.”  Dat is de gouden tip van Esther Reinders. Esther is in het Bossche vooral bekend als mede-eigenaresse en gastvrouw van restaurant LUX. Een bezige bij, voor wie naar eigen zeggen werk niet aanvoelt als werk. “Gastvrijheid bieden en daarmee mensen een fijne avond bezorgen. Daar krijg ik juist energie van en het gaat me gemakkelijk af, ” aldus de bevlogen Bossche die verder betrokken is bij initiatieven die het Bourgondische en gastvrije karakter van onze stad onderstrepen. Sinds kort geeft zij als ervaringsdeskundige met haar bedrijf Be My Guest ook presentaties, workshops en trainingen in gastvrijheid voor horeca en andere bedrijven.  

Tekst: Tjeu Lensen | fotografie byMarjo

We hebben afgesproken bij het bij vele Bossche fijnproevers bekende restaurant LUX in de Korte Putstraat. Het is lunchtijd en hoewel het zonnetje nog niet echt z’n best doet, lopen de terrasjes al weer gezellig vol. Esther ontvangt me met een ferme handdruk en een stralende lach. In combinatie met een heerlijk kopje koffie vormt dat een goede basis voor een aangenaam gesprek. Esther zit niet om een woordje verlegen. Kijkend naar haar verleden is dat niet zo gek. Het spreekwoord “wie verre reizen doet, kan veel verhalen” is echt op haar van toepassing. Ze groeit vanaf haar zesde op in Den Bosch. Na haar middelbare school reist ze af naar Antwerpen waar ze haar bachelor Bedrijfskunde behaalt. Ze werkt vervolgens drie jaar in het mooiste hotel van Sevilla en woont daarna een tijdje in Amsterdam wanneer zij als stewardess bij KLM werkt. “Ik wilde de wereld zien. Dat is met die baan wel gelukt. Ik ben op zoveel plekken geweest. Daar denk ik met heel veel plezier aan terug.”

Een bijzondere plek
Ondanks die buitenlandse avonturen komt ze regelmatig naar Den Bosch waar zij zo’n twintig jaar geleden haar huidige man Frank Reinders tegen het lijf loopt. Hij is druk in de weer om Café Reinders op te starten. Esther: “Dat kwam eigenlijk best goed uit. Het gaf ons beiden de ruimte om in eerste instantie voor onze eigen carriere te gaan.” Uiteindelijk kiest ze echter toch voor Den Bosch. De liefde speelt daar volgens haar uiteraard een rol bij maar ook de stad waarin zij opgroeide, droeg daartoe bij. “Den Bosch is nou eenmaal een bijzondere plek. Het voelt zo vertrouwd en als je plannen hebt, zijn de lijntjes met andere enthousiaste mensen kort.”

Gastvrijheid in de genen
Dat laatste leidt er toe dat Esther in 2010 samen met haar man en Jeroen Wellens restaurant LUX in de Korte Putstraat begint. Hiermee kan zij haar onweerstaanbare gastvijheidstalent helemaal ontplooien. We komen daarmee weer even terug op het begrip werken. “Voor mijn gevoel heb ik echt de leukste baan van de wereld. Ook al is het heel vaak erg druk en hectisch. Ik zie dat dan juist als een uitdaging om mijn gasten toch een hele fijne avond te laten beleven. Dat zit denk ik in mijn genen.”

Geheim van succes
Esther: “Je moet zelf je best doen om er een succes van te maken en je niet van de wijs laten brengen door tegenslagen. Natuurlijk zit het wel eens tegen maar als je iets echt wilt, dan kun je het. Ik heb wel het geluk gehad dat mijn ouders ook actieve mensen waren en mij stimuleerden. En het feit dat Frank mij in staat stelt om mijn dromen waar te maken telt natuurlijk ook mee. Zo hebben we de zorg en opvoeding van onze drie kinderen als vanzelfsprekend gedeeld.”

Restaurant Alliantie
Inmiddels heeft haar man Frank samen met Jacques van Geffen in het najaar van 2015 ook café restaurant Buurt aan de Koningsweg geopend. Esther focust zich op LUX waar zij als gastvrouw optreedt. Maar daarnaast zijn er nog een paar zaken waar zij haar energie met veel enthousiasme aan besteedt. Eén daarvan is de Restaurant Alliantie. Als bestuurslid is ze nauw betrokken bij dit samenwerkingsverband van 26 Bossche restaurants. Esther: “Het is een heel gemêleerd gezelschap, van tearoom tot restaurant met een Michelinster. We stellen graag onze expertise en advies ter beschikking bij grotere culinaire evenementen die in de stad plaatsvinden. Een goed voorbeeld daarvan is de organisatie van Taste XL. We creëren bij die gelegenheid het grootste restaurant van Nederland. Een unieke culinaire beleving met op verschillende speciale plekken smakelijke bites en maaltijden voor de gasten. Wij werken daarbij samen met verschillende culturele instellingen en speciaalzaken.”

Be My Guest
Een volle agenda dus, zou je denken. Toch is Esther onlangs met pedagoog en coach Romy Thomas het bedrijf Be My Guest gestart. Aanleiding daarvoor waren de ervaringen van Esther in haar restaurant. “Ik werd en word door gasten van LUX vaak gecomplimenteerd over de fijne sfeer. Dat is natuurlijk leuk om te horen. Lekker eten is belangrijk maar als dat samengaat met oprechte gastvrijheid voeg je een positieve dimensie toe. We krijgen best vaak de opmerking: “Dat zou ik in mijn bedrijf ook wel willen”. Ik ben daarover na gaan denken en al snel tot de conclusie gekomen dat het concept gastvrijheid natuurlijk niet alleen aan de horeca verbonden is. Ook voor bedrijven is het belangrijk dat hun relaties zich welkom voelen. Met onze presentaties, workshops en trainingen bieden we aan allerlei bedrijven onze diensten aan. Gastvrij ondernemerschap maakt nu eenmaal overal het verschil.”

0 Reacties uitgeschakeld voor ‘Gastvrijheid zit in mijn genen’ 5138 22 maart, 2017 Interviews, Nieuws maart 22, 2017

Facebook Comments

Digitaal bladeren