Obesitas toch in het basispakket? Belangrijke taak voor huisarts
Auteur:

Obesitas toch in het basispakket? Belangrijke taak voor huisarts

Ongeveer 2 maanden geleden keek ik naar een documentaire over obesitas, waarbij er eindelijk geopperd werd om in het basispakket van de zorgverzekering een obesitaspakket op te nemen. Uit onderzoek van de documentairemakers blijkt dat er momenteel heel veel mensen zijn met een BMI van 35 – 40, die niet voldoen aan de eisen voor een maagoperatie. Een representatief deel van deze groep blijkt nu bewust zoveel te eten om boven een BMI van 40 uit te komen om alsnog voor een operatie in aanmerking te komen. Zij hebben de hoop al opgegeven en zien helaas geen andere uitweg meer dan een maagoperatie. Een dramatische ontwikkeling, temeer omdat wij steeds meer klanten krijgen die een maagoperatie hebben ondergaan en nu bij ons komen om alsnog af te vallen en een nieuwe gezonde leefstijl aan te leren. Veel klanten zijn ondanks de maagoperatie toch weer aangekomen, na eerst heel veel te zijn afgevallen.
Ik zit inmiddels al ruim 17 jaar in het vak en praat al heel lang met zorgverzekeraars over de mogelijkheid voor een vergoeding. Ik vind namelijk al heel lang dat het gat veel te groot is tussen een vergoeding van een diëtiste van 3 uur per jaar en een vergoeding van een maagoperatie bij een BMI van boven de 40. Aan de andere kant wil Ik echter ook niet dat een zorgverzekeraar “zomaar” een vergoeding gaat geven voor onze behandelingen, sporten en het coachen in een nieuwe gezonde leefstijl. Het blijft een emotioneel traject met veel vallen en opstaan, waar je een goede motivatie en doorzettingsvermogen voor nodig hebt. Natuurlijk hebben wij daar een hele brede ervaring in om dat traject te begeleiden, maar wij kunnen al onze know how en ervaring erin stoppen wat wij willen, maar als de klant niet de juiste motivatie heeft is het een kansloze missie. Nu betalen de klanten iedere maand voor het pakket wat zij bij ons afnemen (en daar hebben wij heel veel verschillende mogelijkheden in), maar dat is dan ook tevens onze enige toetsing voor de motivatie van de klant die wij hebben. Wij krijgen echter ook klanten voor een intake, die 100% gemotiveerd zijn, maar ons totaal programma echt niet kunnen betalen. Ik ben er echter geen voorstander van dat wij als behandelaar ook de beoordelaar zouden moeten zijn voor de zorgverzekeraar. Juist omdat dit zo’n emotioneel traject is wil ik de beoordeling en behandeling uit elkaar halen en zie hierin dan ook een belangrijke taak voor de huisartsen.
Sinds vorig jaar mei werken wij al nauw samen met de huisartsen en laten wij bij klanten met een BMI hoger dan 35 een aantal bloedwaardes prikken. Het geeft klanten extra motivatie als hun bloedwaardes beter worden, diabetes- en cholesterolmedicatie naar beneden kan worden bijgesteld en antidepressivia uit het leven van klanten kan verdwijnen. Bovendien kunnen wij met een goed bloedonderzoek ook vaak een aantal lichamelijke oorzaken uitsluiten, zodat het voor de klant duidelijk is dat de oplossing bij hem of haar zelf ligt. Voor veel klanten blijkt deze werkwijze toch een eyeopener te zijn. Wij zien in deze samenwerking met de huisartsen nog veel meer mogelijkheden, met name omdat de eigen huisarts als geen ander zijn patiënten kent en ook in kan schatten of zijn patiënt voldoende gemotiveerd is om deze strijd aan te gaan. In de afgelopen 17 jaar heb ik slechts 2 klanten gehad die uiteindelijk toch hebben gekozen voor een maagoperatie. Op de duizenden klanten die ik heb geholpen om gezond af te vallen is dit een te verwaarlozen aantal. Dit in tegenstelling tot de tientallen klanten die ik heb gehad, die al een maagoperatie hadden ondergaan en vervolgens bij Nomobese komen om alsnog gezond af te vallen en een nieuwe gezonde leefstijl aan te leren.
Voor onze diëtiste hebben wij met alle zorgverzekeraars een contract en wordt dan ook vergoedt, maar een obesitaspakket met nog meer vergoedingen, zit er voorlopig nog niet in. Ben je klaar met je overgewicht? Ben je gemotiveerd en wil je NU zelf aan de slag, dan kun je bij ons altijd terecht voor een gratis intake. Kijk op nomobese.nl of bel ons op 088 7070111.
Op maandagavond hebben wij altijd vrije inloop avond van 18.00 – 21.00 uur. Kom gerust langs. Nomobese is gevestigd aan de Tuinstraat 8a in Rosmalen (naast de brandweerkazerne)

Gerarda van Oosterbosch

0 Reacties uitgeschakeld voor Obesitas toch in het basispakket? Belangrijke taak voor huisarts 2266 28 maart, 2017 Column maart 28, 2017

Facebook Comments

Digitaal bladeren