Roze Zaterdag staat symbool voor hoe het altijd zou moeten zijn
Auteur:

Roze Zaterdag staat symbool voor hoe het altijd zou moeten zijn

Het begon met een bescheiden rol in de parade van de Roze Zaterdag in Eindhoven. In twee weken tijd wist Ivo van Harmelen samen met een team vrijwilligers, Regenboogstad ’s-Hertogenbosch, COC Noordoost-Brabant en de horecaondernemers aan de Bossche Markt een Pretty in Pink festivalwagen van formaat te realiseren. ‘Met bakken kwam het die dag uit de lucht, maar dat maakte ons niks uit. Wij hadden de grootste lol samen. Daar op dat moment besloten we dat de Roze Zaterdag weer naar Den Bosch moest komen. En nu, drie jaar later, is het zover. Op 24 juni kleuren Den Bosch én Oss roze. Voor jou. Voor iedereen.’

Tekst: Rosa Dammers | fotografie byMarjo

‘Dat vuurtje om iets te gaan doen, wakkerde echt aan tijdens de Roze Zaterdag in Eindhoven. Daar realiseerde ik me opnieuw wat het voor lesbiennes, homo’s, bi’s en transgenders (LHBT) betekent om zichtbaar te mogen zijn. Kijk, jij kunt zorgeloos met je vriend hand in hand over straat lopen. En die zoen, die geven jullie elkaar gewoon. Daar denken jullie verder niet over na. Mijn man en ik hebben, net als heel veel andere LHBT+’s, ons gedrag aangepast. We kijken altijd of het wel of niet kan. Acceptatie en zichtbaarheid liggen wat dat betreft nog ver uit elkaar. Mensen accepteren het dat je anders bent, maar zodra je het laat zien, wordt het toch een ander verhaal.’ Trouwen oké, maar zoenen dus liever niet. Daar moeten we wat mee, dachten Jolanda van Gool (COC Noordoost-Brabant), Bert Henkelman (eigenaar café De Paternoster) en Ivo. Ze hadden in twee weken tijd dit Bossche roze feestje in Eindhoven neergezet, dan konden ze de Roze Zaterdag toch ook wel naar Den Bosch halen?

Verbinden
‘Dat hebben we natuurlijk niet met z’n drietjes gedaan. We hebben een initiatiefgroep opgericht en zijn heel bewust gaan samenwerken met lokale en regionale partijen en organisaties. We wilden er echt een Brabants feestje van maken. Onderscheidend aan deze Roze Zaterdag is dat wij ’m terug hebben gebracht naar het laatste weekend van juni, de dag waarop de allereerste Roze Zaterdag in 1978 plaatsvond. Ook halen we ’m na zesendertig jaar weer terug naar Den Bosch. Maar wat deze Roze Zaterdag helemaal bijzonder maakt, is de unieke samenwerking tussen de Regenboogsteden Den Bosch en Oss. Twee totaal verschillende gemeenten die we op basis van hun inzet voor de acceptatie en veiligheid van LHBT+’s hebben weten te verbinden. Diversiteit als verbindende factor: hoe mooi is dat?’ Binnen de initiatiefgroep pakte iedereen heel natuurlijk zijn eigen rol. Als freelance event manager, marketeer en pr-man zit Ivo als programmamanager dan ook helemaal op zijn plek. ‘Ik heb jarenlang producten verkocht – producten waar ik achterstond, hoor – maar dit doe ik met mijn hart. Het gaat namelijk verder dan het organiseren van een uniek evenement. Het gaat erom dat we als LHBT+-gemeenschap integreren in de maatschappij. In plaats van er een roze sausje overheen te gooien, stoppen we er ingrediënten in die er – hopelijk – voor zorgen dat mensen gaan nadenken. Dat doen we door zichtbaar te zijn, voorlichting te geven en de dialoog op te zoeken. Mensen kunnen immers veel makkelijker iets accepteren en respecteren als ze het ook begrijpen. Maar er wordt natuurlijk ook gefeest. Want als er iets verbroedert, dan is het muziek.’

Melting pot
En het blijft niet bij één zaterdag. Ook op dit moment vinden er door heel Noordoost-Brabant evenementen en activiteiten plaats die aanhaken op Roze Zaterdag. ‘Het is echt een Roze Jaar geworden. En ook in de week voorafgaand aan Roze Zaterdag kleuren Den Bosch en Oss knalroze. Ik noem het Roze Filmgala in de Verkadefabriek, de opening van de Roze Kunstroute, de Etalagewedstrijd voor basisschoolleerlingen uit Den Bosch en Pretty in Pink XL op de vooravond van Roze Zaterdag. Dat wordt als vanouds knallen met de Steady Habits, bekende dj’s en een paar fantastische acts. Daar op de Markt tellen we samen af tot Roze Zaterdag 2017 die de volgende ochtend om 10.00 uur begint met de Oecumenische Roze Viering in de Sint-Jan. Dat wordt echt heel bijzonder. Want ondanks de zichtbare verschillen, draait het vooral om verbinding. We vieren samen dat we kunnen en mogen zijn wie we willen zijn. Na de roze viering vindt de formele ontvangst plaats in het bestuurscentrum van het stadhuis. Daar worden andere regenboogsteden ontvangen, maar ook landelijke politici en mensen die betrokken zijn geweest bij de totstandkoming van het evenement. Tegelijkertijd worden alle bezoekers – we verwachten er duizenden – muzikaal ontvangen en gaan de culturele en educatieve programma’s op de Parade en het Kerkplein van start. Ook is de informatiemarkt dan al begonnen. Om 13.00 uur begint de regenboogbotenparade over de Singelgracht, langs de Zuidwal. Onze Levende Mascotte voert de stoet aan, gevolgd door elf boten met daarop een afspiegeling van de Nederlandse regenboogsamenleving. Want dat is het. Bij het Voldersgat gaat iedereen op in de menigte en lopen we gezamenlijk met een grote regenboogvlag naar de Parade waar het centrale programma plaatsvindt. Met zang, dans, muziek, bekende mensen uit de scene en verschillende dj’s wordt de Parade een echte melting pot.’ Over de artiesten laat Ivo nog weinig los. ‘Ze zijn geboekt, maar het blijft nog even een verrassing. Wel kan ik alvast zeggen dat de Parade ’s avonds wordt opgezweept door de swingende dance- en housemuziek van drie prachtige dames met een biculturele achtergrond. Aansluitend vindt de slotshow plaats in de huiskamer van de stad: de Markt. Die slotshow is echt mijn kindje. Het wordt een mix van musical, festival, show, soul en een vleugje ABBA. Maar er zitten ook kleine, ontroerende liedjes in. We moeten immers ook nog een beetje vechten. De slotshow is echt ons cadeau aan de stad.’

Jezelf zijn
Het heeft hem een hoop slapeloze nachten en een paar grijze haren gekost, maar wat is hij trots. ‘Ik had echt niet gedacht dat het ons zou lukken. En het leeft écht. Horecaondernemers denken mee over de programmering, de Oeteldonksche Club zorgt ervoor dat alle horecavaandels straks worden opgehangen, carnavalsvereniging de Krabkes bezorgde ons de optochtoverwinning met hun roze praalwagen en er komen zoveel mensen naar me toe met de vraag hoe ze kunnen meehelpen. Die verbroedering is oprecht en onbetaalbaar. Het laat namelijk zien dat als je dezelfde idealen hebt, je eigenlijk helemaal niet eens zo verschillend bent.’ Een favoriet programmaonderdeel heeft Ivo niet. ‘Voor mij draait het echt om de week als geheel. Een week waarin alles samenkomt en alles wat we met elkaar bedacht hebben werkelijkheid wordt.’ Hij schiet vol. Even is het stil. ‘Een week die symbool staat voor hoe het eigenlijk altijd zou moeten zijn. Je kunt zijn wie je bent en hand in hand kunt lopen met wie jij dat wilt. Zonder nageschreeuwd te worden. Als dat lukt, dan hebben we wat bereikt.’

PROGRAMMA ROZE ZATERDAG – 24 JUNI 2017

10:00 Oecumenische Roze viering in de Sint-Jan
11:30 Formeel ontvangst op stadhuis ’s-Hertogenbosch (voor genodigden)
11:30 Muzikale ontvangst in de binnenstad

12:00 Start Infomarkt en Kunstmarkt langs de Hekellaan
Start programma Jongeren
Start muziekprogramma op de Parade

12:30 Start Programma Religie, Dialoog, Educatie en meer – Kerkplein
13:00 Regenboogparade Singelgracht / Zuidwal
14:00 Start hoofdprogramma op Paradepodium met o.a. opening, muziek, dans, artiesten en nog veel meer
19:00 Start Muziek op de Markt en andere locaties in de stad
21:00 Slotshow Roze Zaterdag 2017 – Markt
22:00 Start feesten op diverse locaties in de stad
23:50 Brabants einde van de Slotshow – Markt

0 Reacties uitgeschakeld voor Roze Zaterdag staat symbool voor hoe het altijd zou moeten zijn 2946 24 mei, 2017 Nieuws mei 24, 2017

Facebook Comments

Digitaal bladeren