Azijnfabriek unieke plek voor velen
Auteur:

Azijnfabriek unieke plek voor velen

Het is een zonnige donderdagmiddag. Vele fietsen omarmen elkaar op de oprit naast het Groot Tuighuis aan de Bethaniestraat. De eigenaren zijn echter geen bezoekers van de daar gevestigde afdeling bouwhistorie van de gemeente ‘s-Hertogenbosch. Zij zijn aan het genieten van het lunchconcert dat wordt gegeven in Podium Azijnfabriek dat in het achterste deel van het pand is gevestigd. Klassieke klanken verstoren op een prettige manier de serene rust die heerst rond het imposante historische pand dat in vroeger tijden onder andere het Noordbrabants Museum herbergde en nog daarvoor als de Oude Sint Jacobskerk te boek stond. Jan Rijnaarts en zijn dochter Sophie ontvangen mij in de mooi gelegen binnentuin waar zij enthousiast vertellen over “hun kindje”. 

Tekst: Tjeu Lensen | fotografie Olaf Smit

Onlangs nog was deze bij vele muziek-en theaterliefhebbers geliefde plek, nog volop in het nieuws. Podium Azijnfabriek was namelijk door de gemeente de huur opgezegd. De ruimte zou dienst moeten gaan doen als archief en opslag. Een rechtszaak dreigde maar door een foutje bij de opzeggingstermijn van de huur door de gemeente liep het voor de Azijnfabriek en haar bezoekers goed af. Zonder tussenkomst van de rechter werd er een oplossing gevonden. Het huurcontract loopt in ieder geval tot 31 december 2020 door. “Dat geeft ons en de gemeente de tijd om voor na die periode een geschikte alternatieve lokatie te zoeken. Maar het liefst blijven we natuurlijk hier,” zegt Sophie.

Toonaangevende artiesten
Dat laatste is niet zo vreemd. De Azijnfabriek ligt op een mooie rustige locatie. Het is sinds 1989 voor velen een inmiddels vertrouwde plek geworden om te genieten van allerlei vormen van podiumkunsten. Want naast de tweewekelijkse lunchconcerten kun je er op gezette tijden genieten van cabaret, muziek van toonaangevende artiesten als Eric Vloeimans en Bert Boeren, niet te vergeten carnaval, interessante lezingen en amateurkunst. Jan Rijnaarts: “Maar wat zeker zo belangrijk is, zijn de sociale contacten die onze bezoekers hier hebben. Het is voor velen in de loop van de tijd een fijne ontmoetingsplek geworden. Sommigen komen hier al jaren en bezochten de Azijnfabriek al op vroegere locaties.”

Stimulering kamermuziek
Daarmee gaan we even terug in de historie en de oorsprong van het podium: de Azijnfabriek was een initiatief van een vriendenclub die met het organiseren van lunchconcerten een positieve inpuls wilden geven aan de kamermuziek in Den Bosch. In 1981 vond het eerste concert plaats op ook al een bijzondere plek namelijk een pandje in de tuin van Galerie Hüsstege. Dat was te bereiken via het inmiddels afgesloten steegje naast het toenmalige restaurant De Koets, nu de Zevende Hemel geheten. In 1989 werd na een kort intermezzo bij de Muzerije het huidige onderkomen betrokken. Uitbaters in die jaren waren Go en Bernie Jansen. Zij legden met het organiseren van lunchconcerten, lezingen en een literair cafe de basis voor het huidige podium. Jan en Mia Rijnaarts zwaaien er sinds begin 2004 de scepter. Dochter en rechterhand Sophie staat op de nominatie om het roer over te nemen. Net als haar vader is zij verknocht aan de Azijnfabriek. “Het is hartstikke leuk om evenementen en activiteiten te verzinnen. Het idee voor de Bossche Oudejaarsconference waarmee Hans Tervoort nu in het Theater aan de Parade furore maakt is hier geboren.”

Charme
Zittend in de binnentuin komt de vraag op wat deze plek nog meer zo bijzonder maakt. Want het is om met pleitbezorger Cees Slegers te spreken “geen glanzende cultuurtempel met marmeren gangen en roodpluche stoffering”. “Nee, dat is het zeker niet,” geeft Sophie toe. “Maar dat is nou juist de charme. Het gaat natuurlijk om de intieme sfeer en de inmiddels gegroeide traditie. En niet te vergeten de fijne akoestiek van de zaal. Verder leent deze accommodatie zich ook uitstekend om te repeteren en te debuteren voor een volle zaal. Of te genieten van muziek, luisterend en/of dansend. Van piano-recital tot DJ-optreden. We willen graag meedenken over de mogelijkheden. En omdat wij veel zelf doen hanteren wij bij zaalhuur en andere faciliteiten vriendelijke prijzen.”
Die opsomming van uiteenlopende activiteiten geeft al aan dat Podium Azijnfabriek populair is bij een breed publiek. Deze relatief kleine cultuurtempel krijgt op jaarbasis zo’n 25.000 gasten over de vloer.

7e Jazzy Huiskamers
De familie Rijnaarts is ook nauw betrokken bij de organisatie van Jazzy Huiskamers dat op 25 mei wordt gehouden. Dan worden er inmiddels voor de zevende keer 40 jazzconcerten in 10 prachtige huiskamers ten gehore gebracht. Op het programma, samengesteld door Bert Boeren, staan gevestigde namen en aanstormend talent.
Dit jaar wordt net als vorig jaar een slotconcert gegeven in Podium Azijnfabriek. Niemand minder dan saxofoonlegende Hans Dulfer en andere top-muzikanten tekent met een ongetwijfeld spetterend optreden voor de muzikale afsluiting.

0 Reacties uitgeschakeld voor Azijnfabriek unieke plek voor velen 2444 25 mei, 2017 Hotspots, Nieuws mei 25, 2017

Facebook Comments

Digitaal bladeren