Iets om eens over na te denken
Auteur:

Iets om eens over na te denken

Het zal je wellicht ook al opgevallen zijn. Maar sinds kort hebben we een tram in de stad. Voelt wel lekker grootstedelijk moet ik zeggen. Horen we er toch een beetje bij. Deze tram maakt echter geen krakende, schrapende geluiden op een rails en er schieten bij vochtig weer ook geen vonken van de kabels. Nee, deze is juist heel stil en valt bijna niet op in het verkeer. Niks anders dan we gewend waren. Ik heb het over de elektrische bussen die uitgerust zijn met een bel die verdacht veel lijkt op het geluid van de tram. Prima keuze lijkt me. Nodig ook overigens.

Al weer een jaar of 8 geleden zat ik in een brainstormgroepje over elektrisch vervoer in de binnenstad. Na jaren mee gepraat te hebben in de commissie bereikbaarheid en vervoer van Ondernemersvereniging Hartje ‘s-Hertogenbosch vonden ze blijkbaar dat dit wel iets voor mij was. Het ging onder andere over Segway’s, elektrische auto’s, scooters en fietsen. Allemaal erg positief. De stad zou er schoner en stiller van worden.

Stiller! Inderdaad. Maar dit heeft, tussen al het gemotoriseerd verkeer, wel als bijeffect dat jij je op de fiets of te voet het lazarus schrikt omdat er ineens een auto op je hielen zit. Absoluut een luxeprobleem hoor, maar we vonden wel dat we ook oog voor de veiligheid moesten blijven houden. Dus werd er druk gespeculeerd welk geluid een voertuig moest mee krijgen zolang de snelheid onder de 50-60 Kilometer p/u blijft. Geweldig natuurlijk. Wanneer krijg je nou de mogelijkheid de wereld te vullen met zelf gekozen geluiden. Eindelijk de kans ook om prettige geluiden uit te kiezen.

Ok, dus de elektrische bus klinkt voortaan als een tram. Buiten de Randstad overigens geen probleem, maar in Amsterdam wel wat verwarrend lijkt me. Van de fiets zijn we gewend dat hij geruisloos is (op een gammele studentenbrik na dan). Maar die elektrische fiets is veel sneller dichtbij. Geluidje mee geven? Denk zelf van niet. Maar voor de elektrische scooter ligt het misschien al anders en voor een elektrische motor (zal er ongetwijfeld ook komen) en natuurlijk de elektrische auto is het wel nuttig om, in de bebouwde kom, een geluidje mee te geven.

Nu nog, althans, want als straks alles elektrisch (of op brandstofcel) rijdt, is het verkeer veel stiller. En dat is pas een mooi geluid.

Eric Tiebosch
Binnenstadsmakelaar
De Huyzerij

0 Reacties uitgeschakeld voor Iets om eens over na te denken 1501 16 juni, 2017 Column juni 16, 2017

Facebook Comments

Digitaal bladeren