Iets om eens over na te denken
Auteur:

Iets om eens over na te denken

Wat helpt er tegen papiervisjes? Azijn, althans in ‘s-Hertogenbosch. Als makelaars maken wij wel eens een excursie. Zo ook onlangs We werden hartelijk ontvangen in de Citadel. Wat een oase van rust toch, zo midden in een stad. De geschiedenis van Brabant, informatie over stambomen en rechtszaken worden hier door bekwame ambtenaren beheerd en ter beschikking gesteld. Veel papier dus. De grootste zorg is het weghouden van papier(zilver)visjes zo meldt de behulpzame ambtenaar ter plaatse.
De informatie is gratis beschikbaar conform de wet openbaarheid bestuur en de archiefwet. Dit geldt ook voor bouwtekeningen. Wil je gaan verbouwen dan kun je hier dus terecht. Kost niets. Behalve voor de tekeningen van ‘s-Hertogenbosch. Die liggen namelijk in het gemeentearchief. Dus het Rijksarchief in deze stad, heeft niet de tekeningen ván deze stad. Opmerkelijk. Als je die wilt raadplegen moet je er wél voor betalen (wordt overigens ook hard aan gewerkt hoor).
De gemeente ‘s-Hertogenbosch kiest er voor om het archief zélf te beheren. Sterker nog, hiervoor willen zij ruimte vrij maken in het “Groot Tuighuis” aan de Bethaniestraat. Op de plek waar nu Podium de Azijnfabriek zit. En dat is best jammer. Want de Azijnfabriek speelt onmiskenbaar een belangrijke rol in het sociale en culturele leven van deze stad, en zit daar overigens helemaal prima.
Nou begrijp ik dat Gemeente en Rijksarchief het niet helemaal eens konden worden over kosten. Als ondernemer lijkt me dat vreemd. Hetzelfde werk door goed opgeleide mensen laten doen, die dat ook al doen voor de rest van Brabant, en op een plek die er helemaal voor is ingericht (en geen last van papiervisjes), moet altijd goedkoper kunnen dan het allemaal in eigen beheer doen. Het is soms ook maar wat je allemaal mee neemt in de optelsom, toch?
Maar; Als onder andere de jazz- en kamermuziekliefhebber hier nou toch zijn plek heeft gevonden. Als Jan Rijnaarts met dochter Sophie hier nu met veel passie aan veel Bosschenaren een belangrijk stukje sociaal gebeuren bieden. Is het dan niet goed om nog eens na te denken over deze plannen? Want, het helpt echt tegen papiervisjes, “De Azijn”. Want papiervisjes houden niet van Jazz.

0 Reacties uitgeschakeld voor Iets om eens over na te denken 2100 24 juni, 2017 Column juni 24, 2017

Facebook Comments

Digitaal bladeren