‘Het heeft mijn leven verrijkt’
Auteur:

‘Het heeft mijn leven verrijkt’

Humanitas – vrijwilligster Igna van Engelen is dankbaar

“Ik ben dankbaar dat ik dit werk kan doen. Want het is niet allemaal kommer en kwel hoor. Ik heb ook veel plezier met ‘mijn’ deelnemers. Maar er zijn natuurlijk ook andere momenten waarbij je hem of haar moet bijstaan in een moeilijke situatie. Vaak is een luisterend oor of even gaan wandelen met de kinderen al genoeg zodat de deelnemer even op adem kan komen. En natuurlijk heb ik niet altijd direct een pasklare oplossing maar dat je samen over een probleem kunt praten, lucht vaak al op. Vanwege mijn pensionering heb ik tijd genoeg. Ik doe dit werk echt met heel veel plezier en raad het iedereen aan om er ten minste over na te denken of het iets voor hem of haar is. Het heeft mijn leven in ieder geval verrijkt.“ Aan het woord is Igna van Engelen (69), één van de ruim 400 vrijwilligers van Humanitas afdeling ‘s-Hertogenbosch, die actief is bij de activiteit Home-start.

Tekst: Tjeu Lensen | fotografie: Olaf Smit

Met de meeste mensen in Nederland gaat het gelukkig goed. Ze redden zich wel. Zij zijn gezond, hebben werk, een leuk huis, de kinderen doen het goed op school en ze hebben een leuke vriendenkring. Kortom alles gaat op rolletjes. Voor sommigen geldt dat helaas niet. Ziekte, een kind dat veel zorg nodig heeft, werkloos zijn of worden, financiële zorgen, een scheiding, ontspoorde tieners en allerlei andere vervelende zaken kunnen behoorlijk wat roet in het eten gooien. Zodanig dat je in een situatie komt dat je je leven niet goed meer kunt overzien en er op eigen houtje niet uitkomt. Een helpende hand is dan meer dan welkom. De vereniging Humanitas is op verschillende gebieden actief om mensen, die een moeilijke periode doormaken in hun leven, de hand te reiken en het spreekwoordelijke steuntje in de rug te geven. In de komende edities van 073 Magazine komen enthousiaste vrijwilligers van Humanitas aan het woord die veel mensen op verschillende manieren steunen, om zelf hun leven weer op de rails te krijgen.

We spreken Igna tijdens haar wekelijkse bezoek aan één van ‘haar‘ gezinnen die zij ondersteunt. Het is de alleenstaande moeder Intiedaar Almooula (28) met haar dochter Rokaia van zeven jaar en haar zoontje Reza van vier jaar. Reza heeft een beperking in zijn ontwikkeling en functioneert daardoor op het niveau van een één-jarige. Vanwege deze handicap heeft de moeder haar handen vol aan de opvoeding. Reza vraagt veel aandacht en zij wil uiteraard haar dochter Rokaia ook niet tekort doen. Die volle zorgagenda vraagt om begeleiding wat opvoedings- en andere hulpvragen betreft.

Klik
Igna en Intiedaar kwamen een klein jaar geleden met elkaar in contact nadat Intiedaar bij Humanitas werd aangemeld door maatschappelijk werk. De coördinator van Humanitas stelde ze aan elkaar voor. Tijdens dat kennismakingsgesprek was er volgens beiden direct een klik. Voor Igna was dat heel belangrijk. “Je gaat immers langere tijd met iemand samenwerken. Daar hoort een goed gevoel bij, hoe subjectief dat ook is als je elkaar pas kent. Gelukkig hebben we ons daarin niet vergist. Het gaat heel goed en het belangrijkste daarbij is het wederzijds vertrouwen. Met Intiedaar praat ik over van alles, soms over praktische zaken maar ook op het persoonlijke vlak.”

Problematiek
Dat laatste is overigens niet bij alle gezinnen die Igna ondersteunt aan de orde. Dat is uiteraard afhankelijk van de problematiek en de intensiviteit van de ondersteuning. Igna: “Elk gezin wat ik ondersteun, heeft zijn specifieke problemen. Om een voorbeeld te geven: als het gaat om op tijd naar bed gaan of het niet alleen willen slapen. Op het eerste gezicht geen groot probleem maar dat kan toch heel vervelende situaties binnen het gezin veroorzaken en flinke spanningen met zich meebrengen. In dat geval kan het geven van tips en het samen met moeder naar een voor die situatie passende oplossing zoeken, heel nuttig zijn. En natuurlijk deel ik ook complimentjes uit en benadruk dingen die wel goed gaan. Dat geeft de deelnemer vertrouwen in eigen kunnen.” Gemiddeld genomen besteedt Igna een paar uur per week aan ondersteuning van een gezin

Positieve rol
Terugkomend op het waarom van dit soort vrijwilligerswerk komen we op het arbeidsverleden van Igna. “Op de eerste plaats kom ik uit een gezin van twaalf kinderen. Zo leerde ik al snel voor mijn broertjes en zusjes zorgen. Ook mijn beroep als verpleegkundige op het consultatiebureau bracht mij de professionele ervaring en inzicht wat de zorg en opvoeding van kinderen betreft. Toen ik gepensioneerd werd, vond ik het zo gek om helemaal niets meer te doen. In mijn ogen kon dat niet. Ik voel me fit en ik vind het heel leuk om een positieve rol te spelen in het leven van ouders die niet altijd raad weten met de opvoeding en de ontwikkeling van hun kind. Zoals eerder gezegd heb ik echter ook niet de wijsheid in pacht. Maar ik probeer wel altijd goed te luisteren en dan samen naar oplossingen te zoeken. Wanneer dat lukt en je kunt tevreden afscheid nemen van elkaar, geeft dat echt een kick.”

Begrip
Volgens Intiedaar is de ondersteuning door Igna heel waardevol: “We praten over van alles met elkaar. Igna is voor mij meer dan een begeleidster. Zij kan heel goed met de kinderen overweg. En ik kan ook goed met haar praten over de zorg voor Reza. Zijn beperking brengt allerlei complicaties met zich mee. Wij gaan dus vaak naar het ziekenhuis voor onderzoeken. Ik moet dat bijna altijd in mijn eentje doen. Dat is zwaar en ik word daar vaak emotioneel van. Ik ben dan blij met de komst van Igna die altijd belangstellend is. Zij is de enige die begrijpt waar ik het over heb.”

Voldoening
Uit het verhaal van Intiedaar en Igna blijkt dat dit soort vrijwilligerswerk veel voldoening geeft maar ook best wat vereist. Naast een open en sociale houding ten opzichte van je medemens moet je ook bereid zijn om een training te volgen waardoor je goed voorbereid aan de slag kunt. In het geval van Igna was er natuurlijk al een goed fundament door haar voormalige beroep. Toch heeft zij ook, voordat zij met deelnemers aan de slag ging, een training gevolgd die een aantal basisvaardigheden aanreikt. Igna: “Dat was heel waardevol en ook tijdens terugkombijeenkomsten wordt onderling informatie en ervaringen uitgewisseld. Je wordt absoluut niet in het diepe gegooid. Ik vind dit vrijwilligerswerk helemaal top.”

Interesse?
Laat dan wat van je horen. Stuur je reactie en cv naar opvoeden.db@humanitas.nl. Heb je eerst nog een vraag? Bel dan gerust met één van de coördinatoren van Home-Start, Ilse van Berkel (06 49 05 55 95) of Jacqueline Vermeulen (06 24 70 03 93).
Op www.humanitas.nl/s-hertogenbosch vind je meer informatie.

Thema’s
Humanitas ’s-Hertogenbosch werkt binnen 5 verschillende thema’s: opvoeden, opgroeien, thuisadministratie, detentie en eenzaamheid.

Opvoeden
Opvoeden valt niet mee, maar met een beetje hulp van een vrijwilliger lukt het een deelnemer vaak wel om het gezin (weer) goed draaiende te houden.

Home-Start
Laagdrempelige opvoedings- en gezinsondersteuning voor ouders met kinderen 0 – 15 jaar.
BOR
In het belang van het kind ondersteunen we gescheiden ouders bij het tot stand komen en/of naleven van een omgangsregeling.
Wel Thuis
Aanvullende ondersteuning aan gezinnen die begeleid worden door één of meer hulpverleners.

Opgroeien
Steun, een luisterend oor, ontspanning, afleiding en informatie voor jongeren en jongvolwassenen die dat nodig hebben.
Coach4Youth! en Mentormaatjes
Wanneer het niet lekker loopt op school, thuis of op het werk helpt een coach of een maatje jongeren tussen 10 en 23 jaar om het beste uit zichzelf te halen en persoonlijke doelen te bereiken.
Gevaarlijke Liefde
Kosteloze preventieve voorlichting over grenzen, internetgevaren, loverboys en jeugdprostitutie aan jongeren, ouders en professionals.
Jeugdsupport
Maatjesproject voor ondersteuning aan jongeren die te maken hebben (gehad) met jeugdhulpverlening.

Thuisadministratie
Administratieve ondersteuning aan mensen uit ’s-Hertogenbosch zodat ze weer overzicht krijgen over hun financiële situatie.

Detentie
Vrijwilligers bieden ondersteuning aan de gevangene en zijn omgeving voor tijdens en na detentie.

Eenzaamheid
We helpen je bij het opbouwen en onderhouden van een sociaal netwerk, zodat je er niet (meer) alleen voor staat.
Tandem
Tandem is er voor mensen die zich alleen voelen en daar iets aan willen veranderen, door anderen te ontmoeten.
Computerhuis
Het Computerhuis biedt gratis begeleiding en ondersteuning bij het gebruik van computers en het internet door individuele en groepsgewijze begeleiding.

Interesse? Bel 073-6146003 of mail naar shertogenbosch@humanitas.nl
Meer info: www.humanitas.nl/s-hertogenbosch
Facebook.com/humanitas.shertogenbosch

Agenda
Activiteitenagenda Humanitas ’s-Hertogenbosch

September
6-9 Bezoek van de kinderombudsman aan Humanitas
14-9 Lancering van de nieuwe activiteit Gevaarlijke Liefde
18-9 Start training voor nieuwe vrijwilligers Jeugdsupport
20-9 Start training voor nieuwe vrijwilligers Home-Start
25-9 Start training voor nieuwe vrijwilligers Gevaarlijke Liefde
29-9 Start training voor nieuwe vrijwilligers Thuisadministratie 

Oktober
6-10 “Dag van de Glimlach” Jeugdsupport in het centrum van Den Bosch
8-10  Maak kennis met Humanitas bij Gezond Den Bosch (www.gezonddenbosch.nl)
23-10 Start training voor nieuwe vrijwilligers Wel Thuis
31-10 Start training voor nieuwe vrijwilligers Jeugdsupport

 

0 Reacties uitgeschakeld voor ‘Het heeft mijn leven verrijkt’ 1652 06 september, 2017 Interviews, Nieuws september 6, 2017

Facebook Comments

Digitaal bladeren