Kinder-partneralimentatie wijzigen; Kan dat ?
Auteur:

Kinder-partneralimentatie wijzigen; Kan dat ?

De situatie van u of uw ex-partner kan na de scheiding veranderen, zowel persoonlijk als financieel. Dit kan gevolgen hebben voor de alimentatie die u moet betalen. Kinder- en partneralimentatie worden sowieso jaarlijks aangepast aan de gemiddelde loonstijging (wettelijke indexering).

Kinderalimentatie
De kinder- en partneralimentatie zijn vastgesteld op basis van de levensstandaard tijdens uw huwelijk én uw financiële draagkracht. Als u later meer of minder gaat verdienen, kan dat aanleiding zijn om de hoogte van de kinder- en/of partneralimentatie bij te stellen. Een andere reden kan zijn dat u nieuwe afspraken maakt over de verdeling van zorgtaken.
De wettelijke plicht om kinderalimentatie te betalen, stopt als kinderen 21 jaar worden. Die plicht kan eerder stoppen als uw kind dankzij een baan of uitkering al eerder financieel onafhankelijk is geworden.

Partneralimentatie
Als er iets in uw leven verandert, kunt u ook om een wijziging van de partneralimentatie vragen. Bijvoorbeeld als uw ex-partner opnieuw trouwt of gaat samenwonen: uw ex verliest dan normaal gesproken het recht op partneralimentatie. Trouwt u – als alimentatiebetaler – opnieuw, dan heeft dat doorgaans minder vergaande gevolgen voor de hoogte van het bedrag. Als u minder gaat verdienen, kunt u om een verlaging van de alimentatie vragen. De oorzaak moet dan wel buiten uw schuld liggen; kiest u er bijvoorbeeld zelf voor om parttime te werken, dan maakt een verzoek om wijziging weinig kans bij de rechter. Andersom kan uw ex – als de behoefte hoger was dan als bijdrage werd bepaald – om meer alimentatie vragen, als u meer gaat verdienen. De rechter kijkt dan opnieuw naar de behoefte van uw ex tijdens uw huwelijk en uw huidige financiële draagkracht. Zelfs als in het echtscheidingsconvenant staat dat andere omstandigheden geen reden zijn om de alimentatie aan te passen, kan de rechter dit in sommige gevallen toch doen.

Stiefouder
Ook ingeval degene die de kinderalimentatie ontvangt gaat trouwen, kan de nieuwe partner (die dan stiefouder is over de bij hem/haar inwonende kinderen) gehouden zijn bij te dragen in de kosten van de kinderen. Ook in dat geval kan er sprake zijn van een wijziging van omstandigheden.

Verzoek tot wijziging
Een verzoek tot wijziging van de alimentatie kan leiden tot een verlaging, verhoging, beëindiging of het alsnog toewijzen ervan. Om zo’n wijzigingsverzoek bij de rechtbank in te dienen, heeft u een juridisch deskundige advocaat nodig. Is er onlangs iets in uw situatie veranderd en denkt u dat u te veel betaalt? Win dan eerst goed juridisch advies in. Bespreek de nieuwe situatie en/of laat opnieuw uw draagkracht bepalen. Vertel het uw ex-partner en probeer onder begeleiding van uw advocaat of mediator tot goede afspraken te komen met elkaar. Lukt dat niet, dan kunt u met behulp van uw advocaat een verzoek tot wijziging van de alimentatie indienen.

Liedeke Floris, vFas advocaat en mediator

De sectie Familierechtadvocaten van Bogaerts en Groenen advocaten kunnen u daarbij helpen. Zij leveren laagdrempelige en hoogwaardige kwaliteit. Elke donderdagochtend van 09.00 tot 10.30 u is er een gratis spreekuur in Villa Oldenburg te Vught. Ook in Oisterwijk, Tilburg en Boxtel en Son zijn de spreekuren gratis. Meer informatie is te vinden op de website. www.bgadvocaten.nl. Ook vindt u daar alle informatie over de prijspakketten die wij kunnen aanbieden. Na het beantwoorden van een paar vragen weet u welk pakket voor u geschikt is en wat de totale kosten bedragen. U krijgt dus een gespecialiseerde deskundige advocaat/mediator voor een vaste prijs, inclusief griffierecht en btw. Zo weet u waar u aan toe bent.


Gratis inloopspreekuur in Vught
Elke donderdag van 9.00 tot 10.30 uur verzorgt mr. Liedeke Floris, advocaat en scheidingsmediator bij Bogaerts & Groenen advocaten een gratis inloopspreekuur in Villa Oldenburg (voormalige Speelburcht) te Vught. Iedereen kan dan vrijblijvend binnenlopen voor vragen over echtscheiding, alimentatie of andere juridische kwesties.

Bogaerts & Groenen advocaten
Elke donderdag van 9.00-10.30 Villa Oldenburg
Sint Michielsgestelseweg 8, 5261 NH Vught.
Of maak een afspraak voor een kosteloos en
vrijblijvend gesprek op een ander moment:
Telefoon 088-1410800
WWW.BGADVOCATEN.NL

0 Reacties uitgeschakeld voor Kinder-partneralimentatie wijzigen; Kan dat ? 914 23 oktober, 2017 Zakelijk nieuws oktober 23, 2017

Facebook Comments

Digitaal bladeren