“Van wie ben jij er een?”
Auteur:

“Van wie ben jij er een?”

Bossche familie Viguurs viert zilveren reünie

“Van wie ben jij er een?” Dat is de veelgestelde vraag bij een familiereunie of in het slechtste geval bij een begrafenis. Bij een grote familie zijn er immers de verschillende takken en daaraan gelieerde nazaten die elkaar bij die gelegenheden tegen het lijf lopen. Zo ook bij de omvangrijke Bossche familie Viguurs met drie verschillende takken die in dit verband gemakshalve zijn terug te voeren op Koos, Jan en Piet Viguurs. Afstammelingen van deze drie broers namen 25 jaar geleden het initiatief om de namen eens op een rijtje te zetten en uit te nodigen voor een reunie. Aanstaande zondag 10 december viert de speciaal daartoe opgerichte Stichting familie Viguurs haar zilveren jubileum in de Stallen van Café de Smidse onder de rook van de Sint Jan.

We spreken met de secretaris van de stichting Janny Viguurs. Ze is volop bezig met de voorbereidingen van het bijzondere familie-event. De eettafel ligt vol met oude foto’s en andere zaken die aan het familieverleden refereren. Een volle tas met maar liefst 170 uitnodigingen staat klaar. “Er komen ook veel mensen van de internet-en facebookloze generatie. Natuurlijk willen we dat iedereen een uitnodiging krijgt.”

Gepokt en gemazeld
Janny is als secretaris na 24 jaar uiteraard gepokt en gemazeld in haar functie. Zij is als eerste op de hoogte van de geboorte van een nieuwe telg binnen de familie en uiteraard van het overlijden van een familielid. “Maar ik doe het niet alleen hoor. Binnen het bestuur zijn de drie takken vertegenwoordigd. We komen zo’n paar keer per jaar bij elkaar om dingen door te spreken.”

Kinderrijk
Janny pakt er een speciaal samengesteld boekje bij om wat te vertellen over het geslacht Viguurs. “Oorspronkelijk zouden wij uit Spanje afkomstig zijn. Viguurs zou een verbastering zijn van Figueras. Dat is overigens niet officieel vastgesteld. Genealogisch onderzoek heeft ons tot nu toe naar Duitsland geleid. Leidend voor de indeling van de familietakken en de basis vormend voor de reunie zijn de drie broers Koos, Jan en Piet Viguurs. Dit waren de eerste Bosschenaren en door hen werd de basis gelegd voor een kinderrijke generatie, mede omdat twee van hen twee keer getrouwd zijn.”

Ondernemers
Op de vraag wat er op zo’n middag gebeurt antwoordt Janny: “In ieder geval wordt er een hoop bijgekletst en een gezellig glaasje gedronken. Het sfeertje doet een beetje denken aan de dinsdag met Carnaval. Dat is trouwens ook een moment dat je heel veel familie tegen kunt komen want de Viguursen houden wel van een feestje. Deze keer zijn we van plan om gezamenlijk op het einde van de familiemiddag herinneringsballen op te hangen in de dan hopelijk aanwezige Kerstboom op de Parade. Wanneer dat onverhoopt niet door kan gaan, hebben we zelf een kerstboom beschikbaar. In het verleden hebben we ook wel eens een pitch-middag georganiseerd waarbij diegenen van de familie die een bedrijf hebben daarover konden vertellen. Dat ondernemerschap zit veel Viguursen in de genen want in vroeger tijden waren er veel van hen die verschillende soorten handel dreven. Bijvoorbeeld in de textiel en electronica. Maar de Viguursen zijn vooral bekend door de vee- en vleeshandel en de slagerijen. De Bossche beuling van Viguurs was een delicatesse voor vele Bosschenaren. Vanwege het jubileum denken we dat het dit keer nog drukker wordt dan andere jaren. Het wordt in ieder geval weer heel gezellig.”

Aanstormend talent Flemming Viguurs

Flemming Viguurs

De naam Viguurs mag in het Bossche wel bekend zijn. Van één nazaat is dat zeker het geval. We hebben het over Flemming Viguurs (21) Deze jonge telg heeft inmiddels al hoge ogen gegooid in de muziekwereld. Zowel solo als met zijn vrienden samen in de succesvolle coverband Baby Blue. Het feit dat hij vorig jaar al eens geselecteerd werd door Giel Beelen wijst op een beloftevolle toekomst in de wereld van de muziek. Reden genoeg voor een gesprekje met deze “beroemde” Viguurs.

Flemming relativeert overigens nadrukkelijk dat “beroemd” zijn. Hij is de nuchterheid zelve over zijn succes. “Natuurlijk is het hartstikke tof als mensen enthousiast zijn over je optredens en uiteraard was ik blij verrast met de selectie door Giel Beelen. Maar ik sta nog maar aan het begin van een lange weg. Ik moet er gewoon mijn stinkende best voor doen en gewoon met twee voeten op grond blijven.”

Dat laatste zou veel jongeren toch moeite kosten. Flemming heeft in zijn jonge leven al veel succes op de weg naar muzikale roem. De basis wordt gelegd door zijn enthousiaste oma voor wie hij al op jeugdige leeftijd optredens verzorgt als zij op visite komt. Als hij tien jaar is, krijgt hij de hoofdrol in de musical Ciske de Rat en vervolgens speelt hij ook nog in Kruimeltje en Joseph and the amazing technicolor dreamcoat. Hij volgt daarna zelf een theateropleiding maar komt er gaandeweg achter dat hij liever als zichzelf op het podium staat.

Een ander hoogtepunt is wanneer hij naar aanleding van het plaatsen van wat Youtubevideo’s wordt benaderd door een Australische producer om zijn liedje Digital Age te zingen. “Dat ging super goed. In een nacht tijd ging ik op de I-tunes lijst van nummer 317 naar nummer 20 en eindigde ik op 8. Hoe cool is dat? Maar ook de selectie door Giel is natuurlijk hartstikke geweldig. Het geeft denk ik wel aan dat ik op de goede weg ben. Ik schreef al wel liedjes maar nu ga ik daar serieuzer mee om. ”

Inmiddels treedt hij ook vaak op met Baby Blue. “Zeker tijdens het zomerseizoen hebben we veel optredens. Dat is echt cool. We stonden al op de Zwarte Cross en andere grote festivals. We treden op door het hele land met een heel breed repertoire. Door toedoen van Giel heb ik ook solo op Pinkpop gestaan. Voor zoveel mensen. Dat was natuurlijk helemaal top. Dat contact met Giel is wel heel waardevol. Hij heeft me al een paar keer met allerlei dingen geholpen.”

De toekomst ziet er dus goed uit voor de jonge Viguurs. “Ik kom in februari met een mini album uit met zeven liedjes die ik zelf geschreven heb. En ik volg nu een zangopleiding aan de Rock Academy in Tilburg. Alle lichten staan dus op groen,” aldus Flemming die overigens nog geen zekerheid kan geven over een optreden op de reünie.

0 Reacties uitgeschakeld voor “Van wie ben jij er een?” 3057 16 november, 2017 Interviews, Nieuws november 16, 2017

Facebook Comments

Digitaal bladeren