Deelnemer Sjoerd: Door ‘Coach4Youth!’ ben ik zekerder van mijzelf
Auteur:

Deelnemer Sjoerd: Door ‘Coach4Youth!’ ben ik zekerder van mijzelf

foto: Deelnemer Sjoerd en Coach4Youth!-vrijwilliger Harry van Haren | foto: Olaf Smit

“Als je me vorig jaar om deze tijd gevraagd zou hebben om dit te doen, had ik dat absoluut niet aangedurfd. Daar was ik destijds nog veel te onzeker voor. Harry heeft me goed geholpen om drempels te overwinnen. Voor mij zijn nu eenmaal bepaalde zaken, die vanzelfsprekend zijn voor veel mensen, juist een probleem. Door er met hem over te praten ben ik nu zover dat ik met allerlei dingen beter om kan gaan en zelf een beslissing durf te nemen. Het is fijn om iemand te hebben waar je bij te rade kunt gaan. Soms zit je met dingen die je makkelijker uit tegenover mensen die niet tot je directe omgeving behoren. Voor mij was dat Harry, die goed kan luisteren en op basis van gelijkwaardigheid met me omgaat. De relatie met hem is dus zeer waardevol geweest.” Aan het woord is Sjoerd (18) die na een jaar ondersteuning van Harry van Haren, nu verder kan op zijn weg.

Tekst: Tjeu Lensen | fotografie: Olaf Smit

Autisme
Het verhaal van Sjoerd begint volgens hem eigenlijk pas als hij naar het voortgezet onderwijs gaat. “Op de lagere school was er eigenlijk niet zoveel aan de hand. Alles ging redelijk goed. Ik kon behoorlijk mee wat er toe leidde dat ik op een twee-talig VWO terecht kwam. Geleidelijk aan kwam ik echter in een situatie waar ik zelf geen raad mee wist. Bij mij bleek het meer te zijn dan puberteitsperikelen. Ik werd heel passief, apatisch en had weinig contact met mijn directe omgeving. Ook de inspanningen van mijn ouders om het tij te keren liepen op niets uit. Vervolgens is er professionele hulp aan te pas gekomen. Er werd bij mij een vorm van autisme vastgesteld. Hoewel het de ene keer wat beter met me gaat dan de andere keer, heb ik daar inmiddels wel mee leren omgaan. Ik ben geswitched van school en zit nu op het Zuiderboschcollege in Vught waar rekening wordt gehouden met de specifieke situatie van individuele leerlingen. En door toedoen van mijn moeder ben ik zo’n anderhalf jaar geleden bij Humanitas terecht gekomen. Vooral tijdens de periode met Harry ben ik veel vooruitgegaan. Hij heeft me met veel dingen geholpen.”

Uit de comfortzone
Tijdens het gesprek uit Sjoerd verschillende keren zijn waardering voor Harry. Die neemt de complimenten met een glimlach in ontvangst maar relativeert zijn rol direct. “Natuurlijk heb ik Sjoerd daar waar ik kon ondersteund en suggesties gedaan hoe om te gaan met verschillende zaken. Maar uiteindelijk moet hij het zelf doen. In het begin hebben we veel gewandeld en over allerlei dingen gesproken. Voor mij was het belangrijk om van Sjoerd zelf te horen waar hij tegenaan liep in zijn dagelijkse doen en laten. Maar ook wat hij leuk vond om te doen en waarin hij geinteresseerd was. Dat laatste betrof vooral de natuur en alles wat groeit en bloeit. Voor mij een goede reden om hem kennis te laten maken met het werk en de mensen van het IVN in Rosmalen. Dat was niet alleen maandelijks lekker werken in de natuur. Door die activiteit maakte hij ook contact met anderen. Met dat laatste had Sjoerd toen ik hem leerde kennen namelijk best wel wat moeite.” Sjoerd vult aan: “Dat is zeker zo. Harry heeft me uit mijn comfortzone gehaald. Dat was soms best eng, maar ik heb er wel veel van geleerd. Als je mij vorig jaar om deze tijd had gevraagd om mee te werken aan dit interview zou ik dat absoluut niet hebben aangedurfd. Ik heb echt wel wat stappen vooruit gezet. Ik zit immers weer op school en werk bij Albert Heijn en volgend jaar begin ik aan de studie toegepaste biologie aan de HAS in Den Bosch.”

 

Voldoening
Voor Harry, in het dagelijks leven senior- beleidsmedewerker bij de afdeling Strategie en beleid bij Weener XL, is de reden om als vrijwilliger bij Humanitas actief te zijn simpel en vanzelfsprekend. “Ik wil iets voor een ander betekenen. Er zijn nu eenmaal mensen die na een moeilijke periode een tijdje een steuntje in de rug nodig hebben. Ik doe dit werk nu al zo’n vijf jaar en het is gewoon heel fijn om te zien dat mensen mede door jouw toedoen weer opkrabbelen en de goede richting opgaan in hun leven. Dat geeft veel voldoening. Door dit werk maak je kennis met veel verschillende mensen met verschillende problemen maar ook met hun kansen en mogelijkheden. Dat maakt het interessant en ook leerzaam voor jezelf. De ondersteuning varieert van een redelijk intensief traject zoals bij Sjoerd tot de begeleiding van een jongen of meisje die bijvoorbeeld niet meer naar school wil of het vertikt om zijn huiswerk te maken. Die afwisseling en intensiteit maken het nou juist heel leuk.”

Afbouwen
Sjoerd en Harry zijn aan het afbouwen. Er komt een einde aan de begeleidingsperiode van Sjoerd. Harry heeft hem een jaar onder zijn hoede gehad. Wel hebben ze afgesproken dat ze elkaar zien of spreken als dat nodig is. Harry: “Het spreekt voor zich dat Sjoerd mij altijd kan bellen als hij ergens mee zit. Niet dat ik voor alles een oplossing heb, maar ik kan wel naar hem luisteren en samen met hem naar een oplossing zoeken.”


Coach4Youth!
Coach4Youth! is een coachingsprogramma voor jongeren tussen de 11 en 23 jaar. Wil je iets van je toekomst maken, maar weet je niet goed hoe je dat moet aanpakken? Dan is een persoonlijke coach van Coach4Youth! misschien iets voor jou. Een coach van Coach4Youth! kan je helpen om dàt te bereiken waar jij naar op zoek bent.

Aanmelden
Denk je: een persoonlijke coach is wel iets voor mij? Bespreek het dan eens met je ouders of op school. Laat één van hen dan contact opnemen met de coördinator van Coach4Youth!, Irma van Winkel i.vanwinkel@humanitas.nl 06 11035850. Na je aanmelding zoekt de coördinator een passende vrijwilliger voor jou. We hebben heel veel verschillende vrijwilligers. Er is dus altijd wel iemand die bij jou past.

Vrijwilliger worden?
Ben je geinspireerd door dit verhaal en wil je meer weten over Humanitas en het werk van deze vereniging? Ga dan naar www.humanitas.nl. Je vindt daar informatie over de mogelijkheden om als vrijwilliger aan de slag te gaan. Humanitas biedt mensen die dat nodig hebben op verschillende gebieden ondersteuning. Bel 073-6146003 of mail naar shertogenbosch@humanitas.nl


Wat doet Humanitas?
Met de meeste mensen in Nederland gaat het gelukkig goed. Ze redden zich wel. Zij zijn gezond, hebben werk, een leuk huis, de kinderen doen het goed op school en ze hebben een leuke vriendenkring. Kortom alles gaat op rolletjes. Voor sommigen geldt dat helaas niet. Ziekte, een kind dat veel zorg nodig heeft, werkloos zijn of worden, financiële zorgen, een scheiding, ontspoorde tieners en allerlei andere vervelende zaken kunnen behoorlijk wat roet in het eten gooien. Zodanig dat je in een situatie komt dat je je leven niet goed meer kunt overzien en er op eigen houtje niet uitkomt. Een helpende hand is dan meer dan welkom. De vereniging Humanitas is op verschillende gebieden actief om mensen, die een moeilijke periode doormaken in hun leven, de hand te reiken en het spreekwoordelijke steuntje in de rug te geven. In de komende edities van 073 Magazine komen enthousiaste vrijwilligers van Humanitas aan het woord die veel mensen op verschillende manieren steunen, om zelf hun leven weer op de rails te krijgen.

2 Reacties uitgeschakeld voor Deelnemer Sjoerd: Door ‘Coach4Youth!’ ben ik zekerder van mijzelf 2231 17 november, 2017 Interviews, Nieuws november 17, 2017

Facebook Comments

Digitaal bladeren