Intocht en viering Drie Koningen op 7 januari in de binnenstad
Auteur:

Intocht en viering Drie Koningen op 7 januari in de binnenstad

Een uniek Bosch evenement met een lange traditie en vele nieuwe ambities!

’s-Hertogenbosch kent vele mooie tradities. Eén daarvan is de intocht en viering van Drie Koningen. Al sinds 1935 volgen deze Drie Wijzen uit het Oosten; Balthasar, Casper en Melchior, compleet met kamelen, schapen, herders, Jozef en Maria, de Bijbelse ster op weg naar de stal in de Sint-Jan om het pasgeboren goddelijk kind hun geschenken aan te bieden. Nergens in Nederland wordt dit bijzondere evenement zo groots en inhoudsvol aangepakt als in ’s-Hertogenbosch. Sinds jaren trekt het dan ook vele toeristen naar de stad toe. De organisatie ligt bij enthousiaste binnenstadsbewoners die deze traditie een warm hart toe dragen. 073 Magazine ging in gesprek met Robert van Straaten, bestuurslid van de Stichting Driekoningen.

Robert van Straaten | fotografie byMarjo

Robert: “Onze stichting heeft als doel het levendig houden van het verhaal over de zoektocht van de Drie Koningen naar de pasgeboren Verlosser. Dit klinkt wat zwaar, echter het idee hierbij is om deze mooie traditie op een leuke, luchtige en toegankelijke manier levend te houden en de kinderen nieuwsgierig te maken naar de betekenis van de geboorte van het kindje Jezus. Nadrukkelijk richten we ons op kinderen uit alle geledingen uit de maatschappij en vooral met een leeftijd die overeenkomt met de onderbouw van de basisschool. Op hun kamelen worden de Koningen omringd door een grote Oosterse hofhouding. Dit jaar bestaat de stoet uit meer dan 60 vrijwilligers; ruiters, pages, hofdames en vanzelfsprekend ook herders met schapen. De Koninklijke Harmonie en leden van het Gilde De Oude Schuts zijn eveneens onderdeel van de intocht. We vragen aan alle kinderen die met de stoet mee lopen, enkele honderden, om zich ook te verkleden als Koning, compleet met kroon en lampion. Het is enorm leuk om al die enthousiaste kinderen verkleed door de straten te zien trekken. Een dergelijke evenement kan je natuurlijk nooit alleen organiseren. Daarom zoeken we nadrukkelijk de verbinding en samenwerking met o.a. alle vrijwilligers, de gemeente, Winterland, VVV, de broodnodige en royale sponsoren en natuurlijk iedereen die betrokken is bij onze mooie en geliefde Sint-Jan”.

Kun je wat meer vertellen over het succes van zgn. 4e Geschenk?
Robert: “Een geschenk van een kind aan een ander kind die het iets minder goed heeft, hoe mooi kan het zijn? Twee jaar geleden zijn we gestart met het inzamelen van het 4e Geschenk. Zoals je weet brengen de Koningen zelf drie Geschenken mee voor het kindje Jezus; goud, wierook en mirre. Het is een erg mooi idee om de kinderen, zeker in deze tijd en ook zeker in de maand december, actief te betrekken. December, een maand waar kinderen vele sinterklaas- en kerst cadeaus krijgen, maar ook typisch een periode om iets te delen met een ander persoon, een ander kind! Daarom vragen we de kinderen om ook zelf een 4e Geschenk mee te nemen. Een cadeau wat ze thuis kunnen missen, iets waar ze niet meer mee spelen, iets wat ze dubbel hebben. Eigenlijk maakt het ons niet uit wat ze geven, het enige wat we vragen is om alleen speelgoed mee te nemen wat nog in goede staat is. Door deze geschenken in te zamelen hebben we vorig jaar ruim 8.000 cadeaus kunnen overhandigen aan de Speelgoedbank, een geweldig succes! Dit zetten we dan ook verder door en we hopen dit jaar nog meer cadeaus aan de Speelgoedbank te kunnen geven. In de Sint-Jan staan al vanaf 12 december tafels waarop speelgoed achter gelaten kan worden, ook een mooie gelegenheid om dit te combineren met een bezoek aan de fraaie Kerststal in de Sint-Jan en een bezoek aan Winterland op de Parade, de cadeaus kunnen natuurlijk ook nog op 7 januari worden meegenomen”.

Is er nog ruimte voor vernieuwing?
Robert: “Zeker. Eigenlijk is het nog een geheim maar ik kan er wel iets over zeggen. Om het maatschappelijke karakter van het 4e Geschenk nog prominenter naar voren te brengen gaan we een nieuw personage introduceren. Haar naam, ja het is een meisje, wil ik nu nog niet verklappen, en nee, het is zeker geen 4e Koning! Zij gaat ons op een muzikale manier, voorafgaande aan de intocht op de Markt, deelgenoot maken van hoe zij omgaat met het geven van het 4e Geschenk. Meer wil ik er nu niet over zeggen, maar ik kan je wel beloven dat het zeer verrassend gaat worden, meer informatie is de komende periode te vinden op facebook, volg ons daarom op @3kdenbosch. Ook voor de komende jaren hebben we nog genoeg vernieuwende ideeën, als stichting durven wij grote dromen te hebben!”

Hoe ziet het programma eruit?
Robert: “We vragen iedereen om 16:00 uur aanwezig te zijn op de Markt. Nadat de Drie Koningen voor hotel Central, omstreeks 16.30 uur, na het invallen van de schemering, op de kamelen zijn gestapt, start de stoet en trekt naar het stadhuis, waar burgemeester Mikkers de weg wijst naar de Sint-Jan, naar de Kerststal met het kindje Jezus. Via geluidsversterking is dit alles te volgen op de Markt. Vervolgens gaan we met ons allen via de Hinthamerstraat naar de Sint-Jan. Waar vroeger een kerkdienst de afsluiting was van de intocht hebben we nu een viering waarbij ceremoniemeester Jelle Amersfoort de kinderen op een hele toegankelijke, leuke en speelse manier bij de hand neemt. In samenspel met de Drie Koningen, bisschop De Korte en burgemeester Mikkers en vanzelfsprekend de kinderen maken we er een heel interactief en luchtig geheel van met natuurlijk vele liedjes. Iedereen is welkom! Ik roep dan ook alle ouders in ’s-Hertogenbosch en omgeving op om aanwezig te zijn op 7 januari, ik ben er helemaal van overtuigd dat de ouders maar zeker ook de kinderen hier geen spijt van krijgen!”.

Afsluiting Winterland
Robert: “Na de viering wordt het evenement muzikaal afgesloten op Winterland op de Parade. Vanzelfsprekend met warme chocolade”.

www.3kdb.nl

fotografie: byMarjo

0 Reacties uitgeschakeld voor Intocht en viering Drie Koningen op 7 januari in de binnenstad 2104 05 januari, 2018 Evenementen, Interviews, Nieuws januari 5, 2018

Facebook Comments

Digitaal bladeren