‘We weten al wie de nieuwe Prins Carnaval wordt…!’
Auteur:

‘We weten al wie de nieuwe Prins Carnaval wordt…!’

‘We moeten hem alleen nog vinden…’

Je zou het niet meteen zeggen, misschien, maar Oeteldonk is strak georganiseerd. De Oeteldonksche Club van 1882 is verantwoordelijk voor die organisatie. De OC ziet er op toe dat zaken góed lopen en niet uit de hánd lopen. Daartoe is er een aantal ‘ministeries’ in het leven geroepen. Een voor Oeteldonk typerend ministerie is het Ministerie van Protocol. Frank Jansen is de Minister van Protocol. In die hoedanigheid is hij ook nauw betrokken bij alle ‘optredens’ van Prins Carnaval: Amadeiro XXV oftewel D’n Hôôgheid. Begin januari werd bekend dat Carnaval 2018 het laatste carnaval zal zijn waar Amadeiro XXV zijn opwachting maakt. Hans van Kasteren spreekt met Frank Jansen over protocollaire zaken en dus ook over het naderende afscheid van Amadeiro XXV en de benoeming (later dit jaar) van de nieuwe Hôôgheid. De Minister van Protocol is zeer nauw betrokken bij deze belangrijke zaken.

Tekst: Hans van Kasteren | foto: Olaf Smit

Wat doet een Minister van Protocol zoal?
We ontmoeten echte Oeteldonker Frank Jansen (zijn wieg stond op het Kerkpleintje) in zijn ‘optiekzaak’ in ’s-Hertogenbosch Zuid. Hij kent zijn ministeriële taken precies. “Ons ministerie houdt zich bezig met het bewaken en controleren van het protocollaire spel van Oeteldonk, in de breedste zin van het woord. Dan mag je met name denken aan de kleding en het gedrag van de hoofdrolspelers in dit spel. Wij zorgen voor zaken als vervoer, diners, hotelboekingen, dienstroosters, speeches, onderscheidingen enzovoort”. Als ik hem vraag of het een en ander hem veel tijd kost glimlacht hij. “Laten we zeggen dat ik tussen carnaval en d’n Elfde van d’n Elfde zo’n zes tot acht uur per week bezig ben met Oeteldonk. Maar als je het hebt over de drie wintermaanden dan kan ik gerust zeggen dat ik er een fulltime job bij heb. Ik doe dit nu zes jaar. Het is formeel vastgesteld dat een minister maximaal twee termijnen mag ‘zitten’. Een termijn is vier jaar – ik ben dus nog twee jaar Minister van Protocol. In heel bijzondere omstandigheden kan daar nog drie jaar bijkomen, maar ik verwacht niet dat dit in mijn geval gaat gebeuren”.

Heb jij tijdens je ministerschap op enige wijze je stempel gedrukt op het ‘spel van Oeteldonk’?
Frank: “Nou nee, ik heb zoals gezegd met mijn team er steeds op toegezien dat het spel volgens de vastgestelde protocollaire wijze verloopt. Dat spel is bedacht in 1881-1882. Dat was een andere tijd. Het is heel mooi dat we het spel van toen volgen, maar we moeten niet star zijn. Ik ben van mening dat we het protocol moeten bewaken in de geest van traditie én in de geest van de tijd. Dat heb ik ook steeds gedaan. Ook wij hebben af en toe wat aanpassingen verricht. Neem nou de aanwezigheid van D’n Hoogheid in Oeteldonk. Wij hebben die aanwezigheid teruggebracht tot de drie dagen van Carnaval. Ervoor of erna bevindt Prins Carnaval zich dus niet in Oeteldonk. Tot voor kort bezocht Hij ook de voorfeesten, zoals 11-11 en het Kwèkfestijn. Nu dus niet meer. Volgens het spel dat wij spelen vieren wij carnaval omdat D’n Hôôgheid er dan is. Zo is het ooit bedacht, dat spel volgen we”.

Heeft het aanstaande vertrek van D’n Hoogheid jou ook verrast?
“Nee. Ik wist al vanaf carnaval vorig jaar dat Amadeiro XXV en zijn Adjudant in 2018 voor het laatst hun opwachting zouden maken in Oeteldonk. Maar natuurlijk heb ik de wens van D’n Hoogheid gerespecteerd en het bericht pas onlangs naar buiten gebracht. In 2019 hebben we een nieuwe Prins Carnaval. Wie dat is weten we, want Hij loopt al rond: Amadeiro XXVI. Er is namelijk sprake van erfopvolging! We moeten die Amadeiro XXVI alleen nog vinden…” Dat is de taak van de zogenaamde ‘geheimcommissie’. Die commissie bestaat uit vijf leden – ik ben er daar één van. Nee, ik ga de namen van de andere vier niet verklappen. Het is immers een geheimcommissie. Toch even een tipje van de sluier opgelicht: we hebben al een shortlist met mogelijke kanshebbers. In de periode tussen carnaval 2018 en 11 november 2018 hopen we een geschikte kandidaat te vinden. En ergens tussen d’n Elfde van d’n Elfde 2018 en carnaval 2019 wordt Amadeiro XXVI gepresenteerd aan Zijn volk”.

0 Reacties uitgeschakeld voor ‘We weten al wie de nieuwe Prins Carnaval wordt…!’ 4580 02 februari, 2018 Interviews, Nieuws februari 2, 2018

Facebook Comments

Digitaal bladeren