De Hoogheid en Zijn Zomerpaleis
Auteur:

De Hoogheid en Zijn Zomerpaleis

Karin Rademaker licht tipje van de sluier op
Één van de eersten die we vroegen om iets te vertellen over haar rol in het spel van Oeteldonk was Karin Rademaker. Niet alleen omdat zij bekend staat als een groot fan van het feestje maar ook omdat zij gedurende de drie carnavalsdagen of liever gezegd nachten onderdak verschaft aan de Hoogheid Prins Amadeiro XXV. Dat wordt dus dit jaar voor het laatst. Zij bestiert immers tijdens Carnaval zijn Zomerpaleis aan de Bossche Markt ook wel bekend als Hotel Central. Karin ziet erop toe dat de Prins letterlijk en figuurlijk in de watten wordt gelegd. Zolang als zij zich kan herinneren is die traditie er, van keinds af aon zo gezegd.

Tekst: Tjeu Lensen

De Hoogheid zal net als wij prettig verrast zijn wanneer hij de komende Carnaval zijn zomerpaleis betreedt. Een rigoureuze verbouwing en stijlvolle eigentijdse inrichting heeft gezorgd voor een complete metamorfose van onder andere de Brasserie. Opvallend is de prachtige nieuwe vloer. Daarmee komen we al snel op waar we voor gekomen zijn. Een praatje over Carnaval. Karin: “Het draaiboek is natuurlijk al in hoofdlijnen klaar maar door de verbouwing moeten we wat extra toevoegen aan de voorbereidingen. We hebben namelijk voor een mooie maar kwetsbare vloer gekozen. De architect stelde voor om dan maar geen Carnaval te vieren. Ik heb hem toen heel snel duidelijk gemaakt dat daar geen sprake van kon zijn. Zo’n mooie traditie als ons carnavalsfeest moet natuurlijk behouden blijven.”

Hemelbed
Gevraagd naar wat anekdotes en andere wetenswaardigheden over het verblijf van de Hoogheid is Karin zoals het hoort terughoudend. “De privacy van onze gasten gaat voor alles, en zeker die van de Prins. Maar het spreekt voor zich dat wij er alles aan doen om hem een aangenaam verblijf te bezorgen.” Zo slaapt hij in een mooi hemelbed, krijgt hij ontbijt op bed en zorgt een uitgebreide hofhouding dat hij er iedere dag tip top uitziet. Uiteraard is er voor Amadeiro de mooiste kamer van het Zomerpaleis gereserveerd. Vanaf zijn balkon kijkt hij uit over de markt van ‘zijn’ Oeteldonk.

Anekdote
Zoals gezegd is Karin opgegroeid met de traditie van Carnaval. Een leuke anekdote is die over een Amerikaanse gast die in vroeger tijden tijdens Carnaval in Central logeerde. Hij leek toevallig als twee druppels water op de gewezen prins Amadeiro XXI. “We trokken hem een kiel aan en een roodwitgele das en namen hem mee op stap. Wanneer hij zich in het feestgedruis stortte, werd hij voor de Prins aangezien en door vele Oeteldonkers enthousiast omhelst. Hij is nog verschillende jaren speciaal naar Oeteldonk gekomen om ons mooie feestje mee te vieren.”

Carnavalsagenda
Het zomerpaleis biedt niet alleen onderdak aan de prins maar heeft met zijn uitgebreide carnavalsagenda ook allerlei leuke en gezellige activiteiten voor jong en oud in petto. Carnavalsvereniging Daktari Fanfari geeft op zondag en dinsdag om 17.11 uur een muzikaal optreden met een speciale act. En op zaterdag is de uitslag van de HotsKnots Rit. DJ Charles zorgt samen met vele carnavalsclubs de hele Carnaval voor heerlijke Oeteldonkse muziek.”

0 Reacties uitgeschakeld voor De Hoogheid en Zijn Zomerpaleis 1904 03 februari, 2018 Interviews, Nieuws februari 3, 2018

Facebook Comments

Digitaal bladeren