‘Onze stad heeft heel wat te bieden’
Auteur:

‘Onze stad heeft heel wat te bieden’

Stadsmakelaar Eric Tiebosch over florerende Bossche huizenmarkt
Het afgelopen jaar was voor de huizenbezitter weer een prima jaar. De meesten van hen zijn op papier in 2017 enkele tienduizenden euro’s rijker geworden. Diegenen die hun stulpje in de Randstad hebben, zagen de waarde van hun woning zelfs explosief groeien. Zo kreeg de gemiddelde Amsterdammer 130 duizend euro meer dan ze betaalden voor hun huis. Veel economen bogen zich al over het fenomeen en wezen op allerlei consequenties daarvan die niet voor iedereen positief uitpakken. Ondertussen rekenen de meeste huiseigenaren zich toch een beetje rijk en laten het geld rollen. Ook de huizenmarkt in Den Bosch en omstreken doet het volgens Eric Tiebosch van stadsmakelaardij De Huyzerij erg goed. In de spreekkamer van zijn kantoor aan de Van Berckelstraat 84 vertelt hij er graag over.

Tekst: Tjeu Lensen | fotografie: Olaf Smit

Eric is een bekend gezicht in de binnenstad. Dagelijks fietst hij door het centrum van het door hem geliefde Den Bosch. Op weg naar een volgende afspraak, met zijn ogen en oren open voor het ontdekken van wat er zoal gebeurt in de stad. Als verkoopmakelaar en specialist in stads wonen is hij gespitst op allerlei ontwikkelingen die gaande zijn in de stad. Hij schrijft hier regelmatig over in zijn column. Zo kon de keuze van de nieuwe sfeerverlichting bij hem geen genade vinden. Maar ook bij andere zaken, zoals plan- ruimte- en stadsontwikkelingen en trends in wonen vraagt hij in zijn column om er ook eens anders tegenaan te kijken. Hij vindt dat een vanzelfsprekende zaak. Eric: “Een brede kennis van de ontwikkeling in de stad hoort er volgens mij allemaal bij om verkopers en kopers van huizen in de binnenstad optimaal van dienst te kunnen zijn. In de binnenstad wonen is nu eenmaal anders dan wanneer je huis in een buitenwijk staat. De dynamiek van de directe leefomgeving, met al zijn belanghebbenden, en de beleving daarvan is denk ik veel intenser. Mensen kiezen daar overigens heel bewust voor.”

Specialisme
Bovengenoemd specialisme maakt dan ook het verschil tussen goed verkopen en héél goed verkopen. Het “Te Koop” bord van de Huyzerij siert óók veel gevels van huizen in de zogenoemde dertiger-jaren buurten. Eric: “Dat zijn over het algemeen hele aantrekkelijke buurten om te wonen. Zij liggen langs de toegangswegen naar en veelal dicht bij het stadscentrum. Er is een duidelijke relatie met de binnenstad. Daar trad ook als eerste het herstel van de woningmarkt op zo’n drie jaar geleden. Dat herstel was landelijk als eerste zichtbaar in Amsterdam en kwam via de as van de A2, na Utrecht naar Den Bosch. Onze stad, als meest noordelijke stad van het zuiden, ligt heel centraal en is om meerdere redenen voor veel mensen een aantrekkelijke plek om te wonen. Wij hebben immers niet alleen een hoog voorzieningenniveau maar hebben ook op cultuur-historisch en bourgondisch vlak heel wat te bieden. Ook is er een toestroom van mensen uit de Eindhovense regio. Veel mensen werken daar maar wonen hier.” Door die ontwikkeling staan er relatief weinig huizen te koop. En daarmee stijgen ook de prijzen. Volgens Eric heeft de gekte van de Randstad nog niet toegeslagen maar de toename van de vraag werkt ook hier flinke prijsstijgingen in de hand. Eric: “Voor de huizen bezittende veertigers is dat een positieve ontwikkeling. Zij kunnen hun huis met een aanzienlijke overwaarde redelijk snel kwijt en kunnen daarmee, en met de lage rentestand, een volgende stap maken op de woningmarkt. Voor de startende Millenniums, eind twintig-begin dertiger, liggen de kaarten heel anders. De hoge prijzen maar ook de financieringsmogelijkheden legt hen vaak beperkingen op.”

Tip
Eén belangrijke tip wil Eric woningzoekenden in ieder geval meegeven. “Je moet eerst en vooral zorgen dat je goed voorbereid start met je zoektocht naar jouw huis. Bij de meest populaire huizen kan de verkoper vaak kiezen tussen biedingen mét en zonder voorbehoud financiering. Zeker weten wat je kunt lenen voorkomt teleurstellingen. Ga dus veel verder dan het vrijblijvende advies van je hypotheekadviseur. Ondanks de flinke prijs die een gemiddeld huis kost, is het nu zeker de moeite waard om te kopen. De rentestand is immers nog steeds historisch laag en voor de komende jaren geeft de economische barometer goed weer aan.”

0 Reacties uitgeschakeld voor ‘Onze stad heeft heel wat te bieden’ 1619 03 februari, 2018 Interviews, Nieuws, Zakelijk nieuws februari 3, 2018

Facebook Comments

Digitaal bladeren