Boek ‘Oeteldonk voor Beginners’: ook voor gevorderden
Auteur:

Boek ‘Oeteldonk voor Beginners’: ook voor gevorderden

Op zaterdag 11-11 verscheen het boek Oeteldonk voor Beginners. Het boek is geschreven door een redactie van betrokken en prominente Oeteldonkers. Het is aardig als ‘inburgeringscursus’ voor mensen die nog weinig van Oeteldonk weten, maar zal ook de gevorderde Oeteldonker nog infomeren en inspireren.

Drie dagen per jaar draagt ’s-Hertogenbosch de naam Oeteldonk. Een bekend verschijnsel voor de geroutineerde carnavalsvierder, maar voor beginners een onbekende wereld. Leg maar eens uit wat Oeteldonk is, aan iemand die die het nog nooit heeft meegemaakt: we doen een poging met ‘Oeteldonk voor Beginners’. De formule is die van: vijftig vragen en vijftig antwoorden. Deze formule is al eerder toegepast bij de boeken: ‘Jeroen Bosch voor beginners’ en ‘s-Hertogenbosch voor Beginners’.

Het boek neemt de lezers mee op reis door Oeteldonk. Van historie naar toekomst, met tussenin een bonte verzameling aan onderwerpen. Over het Oeteldonks gevoel, de evenementen, muziek, eetgewoonten, het spel en de spelregels. Waarom zeggen we in Oeteldonk geen Alaaf en heeft de prins geen steek met veren? We ontmoeten de hoofdrolspelers: de prins en zijn gevollug, de Peer (burgemeester) met zijn entourage en andere figuren uit de rijke traditie.

V.l.n.r. Rob van de Laar, Huub van Mackelenbergh, Bert Damen, Hans Tervoort, Roger Schouten


Het boek is geschreven door een redactie van ‘prominente Oeteldonkers’ die al heel wat jaren meelopen en anderen graag laten meegenieten wat Oeteldonk allemaal te bieden heeft. Het zijn Hans Tervoort, Roger Schouten, Huub van Mackelenberg, Rob van de Laar en Bert Damen. De foto’s zijn van Gérard van Kessel.

Het boek is overigens ook geschikt voor gevorderde Oeteldonkers, aldus uitgever Bert Damen. “Of mensen die men als gevorderd te zijn; die net wat meer willen weten over hun Oeteldonkse durp. Een opfriscursus want we leren dat juist die diepgewortelde tradities en cultuur het verschijnsel zo bijzonder maken.”

Een deel van de opbrengst van het boek gaat naar de stichting Veur Mekaor, de stichting die o.m. zorgt dat ouderen en mensen die slecht ter been zijn de optocht op een speciale tribune kunnen bekijken. Bijzonder is dat verenigingen, bedrijven of organisaties het boek ook ‘op maat’ kunnen laten produceren door de uitgeverij.

Het boek is te koop via www.coopersenco.nl,  bij het Carnavalsmuseum aan de Zuster van Orthenpoort en bij boekhandel Heinen aan de Kerkstraat.

0 Reacties uitgeschakeld voor Boek ‘Oeteldonk voor Beginners’: ook voor gevorderden 5314 05 februari, 2018 Nieuws februari 5, 2018

Facebook Comments

Digitaal bladeren