‘We gaan fluitend naar ons werk’
Auteur:

‘We gaan fluitend naar ons werk’

Gebroeders Bas en Benno van Sleeuwen

In de serie van Bossche familiebedrijven zetten we deze keer de familie van Sleeuwen in de schijnwerpers. Een echte Bossche familie die al enkele generaties succesvol onderneemt in de detailhandel. Tegenwoordig zijn dat twee Primera gemakswinkels. De broers Benno en Bas namen zo’n drie jaar geleden het stokje over van vader Ben en moeder Joke. En met veel plezier. Bas runt de Primera-vestiging aan de Pettelaarseweg en Benno zwaait de scepter over de Primera in Rosmalen. Nu is deze nog gevestigd op de Driesprong, maar medio september verhuist Benno naar het nieuwe winkelcentrum aan de Dorpsstraat dat deel uitmaakt van Centrumplan Rosmalen. “Dat wordt een prachtige winkel”, glundert Benno.

Tekst: Tjeu Lensen | fotografie: byMarjo

Ben en Joke zijn blij dat hun twee jongens in hun sas zijn met hun winkels en het werk wat ze doen. Ben : “Het is fijn dat zij verder kunnen bouwen op het fundament dat wij en daarvoor mijn vader hebben gelegd.” Hij roept daarmee grondlegger Bernard van Sleeuwen in herinnering die noodgedwongen moest uitzien naar ander werk omdat het vak van sigarenmaker hem te zwaar viel. Na een bescheiden start met een klein buurtwinkeltje ontpopte Bernard zich als een echte ondernemer. Na verschillende locaties koos hij in 1970 voor het destijds veelbelovende winkelcentrum De Zuiderpassage. Kort daarop overleed Bernard en zette zoon Ben de zaak voort. Hij was nog maar net twintig. Uiteindelijk vestigde hij zich in het huidige pand aan de Pettelaarseweg. Ondertussen ontwikkelde zich de winkel van speciaalzaak in tabaksartikelen naar een complete gemakszaak die nu aangesloten is bij de Primera-keten.

‘Zuid is een fijne wijk’
Voor Ben was het destijds een uitgemaakte zaak dat hij bij zijn vader in de zaak zou komen. Voor zijn zoon Bas was dat ook het geval: “Ik hielp van jongs af al mee in de zaak en het leek mij wel leuk om als het zover was de zaak over te nemen. Zuid is een fijne wijk en wij mogen iedere dag veel vaste klanten verwelkomen. Dat geeft een gezellige sfeer. Het is overigens wel hard werken. Je draait een flink aantal uren maar ik ben hier echt op mijn plek en het is fijn dat mijn moeder kan bijspringen als het nodig is. Vorig jaar is de winkel totaal gerestyled. Wat dat betreft kan ik hier de komende jaren nog vooruit.”

Twijfel
Voor zijn broer Benno was het allemaal nog niet zo vanzelfsprekend dat hij een rol ging spelen in het familiebedrijf. “Mijn vader twijfelde of hij er wel goed aan deed om mij in te lijven. Ik heb eerst mijn sporen verdiend als verkoper in modezaken. Dat ging me best goed af en geleidelijk aan verloor ik mijn wilde haren. Een kleine tien jaar geleden was het zover. Toen kwam een leuke winkelruimte beschikbaar op de Driesprong in Rosmalen. Die kans heb ik met beide handen aangegrepen. Het is een mooie stek met leuke collega-ondernemers om me heen. Ik ga echt met plezier naar mijn werk. En het vooruitzicht dat we straks een nog mooiere winkel krijgen in het nieuwe centrum van Rosmalen is natuurlijk helemaal top.”

Sociaal gebeuren
Op de vraag wat er nou zo leuk is aan een eigen winkel stelt Ben: “Ik vond het leuk dat ik zelfstandig was. Je hebt immers bepaalde ideeën. Het is leuk om die zelf vorm te kunnen geven. En het feit dat we altijd goed lopende zaken hebben gehad geeft natuurlijk motivatie.” Bas gaf al eerder aan dat het hebben van een vaste klantenkring leuk is. “Het is meer dan alleen iets verkopen. Van de mensen die komen voor hun krantje of sigaretten of wat dan ook, zijn er veel die even een praatje maken. Het is ook een sociaal gebeuren. Dat vind ik gezellig!” Voor Benno was de winkel in Rosmalen ondanks zijn enthousiasme een hele stap. “Je bent per slot van rekening een Bosschenaar. Maar ik heb me er eigenlijk van begin af aan thuis gevoeld. Ook bij mij komen veel mensen dagelijks over de vloer. Dat persoonlijk contact maakt het leuk.!”

Primera-formule
Bas en Benno zijn zeker te spreken over de relatie met Primera. “Natuurlijk moeten wij ons houden aan bepaalde richtlijnen maar de formule werkt fantastisch. We maken graag gebruik van de know how en ondersteuning vanuit de organisatie. Toen onze winkel aan de Pettelaarseweg vorig jaar op de schop genomen werd, hebben we daar ten volle van geprofiteerd. Binnen enkele dagen werd de hele winkel gestripped en weer opgebouwd. Ook bij de inrichting van de nieuwe winkel in Rosmalen kunnen we natuurlijk gebruik maken van de expertise van Primera.

Toekomst
Bas en Benno hebben vertrouwen in de toekomst. “We zijn blij en trots dat we de traditie kunnen voortzetten. Daarbij zijn we uiteraard dank verschuldigd aan ons vader en moeder die ons in de gelegenheid hebben gesteld om dat te doen. En het is fijn dat ze nog af en toe bijspringen.”

1 Reacties uitgeschakeld voor ‘We gaan fluitend naar ons werk’ 3127 27 maart, 2018 Interviews, Nieuws, Zakelijk nieuws maart 27, 2018

Facebook Comments

Digitaal bladeren