Héja Den Bosch
Auteur:

Héja Den Bosch

Huub van Mackelenbergh, trainer-coach en eigenaar van M-B Training. Presentator en bekende Bosschenaar. Hij schrijft regelmatig een column voor 073 Magazine.

Een aantal weken terug werd ik uitgenodigd om een wedstrijd van PSV bij te wonen. Dat liet ik me geen twee keer vragen. Alhoewel mijn hartje iets harder klopt voor Ajax heb ik ook wel een zwak voor PSV. Dus trok ik samen met mijn zoon op een van de koudste avonden van het jaar naar Eindhoven. De ontvangst was prima. Pilsje, Cola, snacks, heerlijke stoelen, mooi zicht, straalkacheltje wat de ergste kou ontdooide, een aardig potje voetbal, een gelukkige zoon aan het eind van de wedstrijd vanwege de overwinning van de Eindhovenaren. We hebben ons prima vermaakt.
Tijdens de wedstrijd dwaalden mijn gedachten regelmatig af naar de twee seizoenkaartplaatsen die ik bezit in ons eigen stadion De Vliert. Waarom? Omdat ik daar toch het liefste naar voetbal kijk. Als kind kwam ik er al en miste ik geen wedstrijd. We kennen de verhalen van onze oude helden van der Horst, van Grinsven, Scholten, van der Hoorn, Pattinama, Adriaanse, van Herpen, Gillhaus, van der Pluijm, Zalm. Het mooie blauwe shirt. Panasonic op de borst.
Ik werd ouder, kreeg andere interesses, verdeelde mijn tijd. Maar dat blauw witte cluppie zat altijd in mijn hoofd. De uitslag checken. De recensies in de krant. In de mindere periodes heb ik ze nog een paar keer mogen helpen de boel weer op de rit te krijgen. Fantastisch om te doen. Een kleine bijdrage. Het juiste spoor werd steeds weer gevonden. Veerkracht is een van de kwaliteiten van FC Den Bosch. Zo wel op het veld als op bestuurlijk niveau. Tegenslagen waren er voldoende in de geschiedenis van de club. Aan zichzelf te wijten of overmacht. Daar valt over te discussiëren.
Ik ga hier niet op de stoel van de kenner zitten. Daarvoor is de dynamiek van een voetbalclub te complex en het nieuws in de media te gekleurd en incompleet. Maar wat ik wel wil doen in dit stuk is me afvragen of de ambities van de club wel juist gesteld worden? Iedereen die naar De Vliert trekt ziet en voelt dat we op sportief niveau aardig meekunnen maar geen stabiele hoogvlieger in de Jupiler League zijn. Kampioenschap of promotie zou een incident zijn. Een fantastische toevalstreffer. We zijn in De Vliert gewend aan winnen en verliezen. En dat zal altijd zo blijven. Die acceptatie zit in de genen van de FC supporter. Ik snap ook dat een club sportieve ambities moet hebben. Natuurlijk het is topsport. Maar gaan we het daarop winnen? Of blijft het dealen met teleurstellingen?
Ik zou graag willen pleiten voor een andere ambitie. Een ambitie die past bij het DNA van de Bosschenaar. Een ambitie die los staat van commerciële draagkracht en sportieve resultaten. Een ambitie die niet alleen door spelers, staf en bestuur van FC Den Bosch gerealiseerd moet worden, maar door iedereen die iets met FCDB heeft. Ik zou graag zien dat we de ambitie uitspreken de gezelligste club van Nederland te worden. Een club waarbij de humor van de tribune afdruipt, waar de spreekkoren van de harde kern de mooiste en origineelste zijn van heel Nederland. Van heel Europa. Iedereen in het stadion haakt aan. Zingt mee. Spreekkoren die gaan over onze kracht, onze mannen echt aanmoedigen, de scheids laat glimlachen als hij op de hak wordt genomen. Iedereen moet ze mee kunnen zingen. Een avondje voetbal moet een avondje uit zijn. We moeten vermaakt worden onafhankelijk van winst of verlies. Niks stoer of agressie, humor en plezier, daar gaat het om. We spetteren en knetteren. Spelers komen graag in de Vliert spelen omdat de club uniek is. Houden ook van een geintje. Hebben een band met de supporters. Sponsoren sluiten zich met plezier aan. Gunnen hun relaties iets moois. Iets aparts. We kunnen 105 zaken bedenken die we op kunnen pakken en uit kunnen voeren. Allemaal ingrediënten die bijdragen aan gezelligheid. Ik denk graag mee. We zijn hier dan misschien geen voetbalbolwerk, maar wel een gezelligheidsbolwerk. Héja Den Bosch.

Huub van Mackelenbergh

1 Reacties uitgeschakeld voor Héja Den Bosch 2240 28 maart, 2018 Column maart 28, 2018

Facebook Comments

Digitaal bladeren