‘Er gloort weer licht aan de horizon’
Auteur:

‘Er gloort weer licht aan de horizon’

Kim en Toos samen op weg met Humanitas – Tandem
“We hebben al behoorlijk wat stappen gemaakt.” Aan het woord is Humanitas vrijwilligster Kim Tjen die sinds een aantal maanden optrekt met Toos. Kim : “Ik zeg wel “we” maar het is natuurlijk vooral Toos die de schouders eronder heeft gezet.” Toos neemt het compliment met een bescheiden glimlach in ontvangst. Zij kan gelukkig weer lachen na een hele vervelende tijd waarin zij naar eigen zeggen door de bomen het bos niet meer zag. “Ik was me ervan bewust dat het zo niet verder kon en ik hulp moest zoeken.” Hoewel nog lang niet alle problemen zijn opgelost, gloort er voor Toos dus weer licht aan de horizon. “Ik heb enigszins greep op mijn leven en heb weer zin om dingen te ondernemen.”

Tekst: Tjeu Lensen | fotografie: Olaf Smit

Toos en Kim vormen een zogenaamd “maatjeskoppel” binnen “Humanitas Tandem”. De bedoeling van deze activiteit van Humanitas is mensen die eenzaam zijn of in een isolement dreigen te raken de helpende hand te bieden. Dat gebeurt in de vorm van luisteren, aandacht en steun geven en een vriendschappelijk contact van mens tot mens. Daarmee groeit bij de deelnemer het plezier en het zelfvertrouwen dat nodig is om zelf contacten op te bouwen.

Passief
Eind vorig jaar deed Toos via een wijkwerker van Divers een beroep op Humanitas. “Ik ken Humanitas al van Home-Start +. Ze hebben me toen ook bijgestaan in een periode dat ik nogal wat problemen had met de opvoeding van mijn jongste zoon. Die problemen spelen overigens nog steeds maar in mindere mate. Mijn zoon woont inmiddels niet meer thuis. Dit heeft een behoorlijke impact gehad op mijn leven. Eind vorig jaar was ik aan het einde van mijn Latijn. Ik zag het helemaal niet meer zitten. Kwam niet meer buiten, kleedde me ‘s morgens zelfs niet aan en zat dagen thuis achter de PC en TV. Kortom ik was vreselijk passief en depressief en ik voelde dat ik die situatie niet in mijn eentje kon oplossen. Inmiddels heb ik daarvoor professionele hulp gekregen. Daarnaast wilde ik graag ondersteuning om weer een normaal leven te kunnen leiden. Mijn contact met de buren is goed maar oppervlakkig en mijn relatie met mijn familie was ook niet intensief. Ik moest mijn verhaal kwijt en wilde proberen uit die situatie van passiviteit en eenzaamheid te komen. Ik zocht een maatje met een luisterend oor en die samen met mij wat dingen wilde ondernemen.”

Humanitas Tandem
De door Toos geschetste situatie is niet uniek. Veel mensen komen door verschillende redenen in een situatie die geen uitweg lijkt te bieden. Daarmee dreigt voor hen een isolement en de beruchte vicieuze cirkel van eenzaamheid. Vanzelfsprekende dingen die het leven leuk maken en afwisseling brengen zijn niet meer aan de orde. Humanitas Tandem speelt hierop in.

Een “goeie” getroffen
Toos heeft naar eigen zeggen een “goeie” getroffen met vrijwilligster Kim. Toos: “We kunnen het al vanaf het begin heel goed met elkaar vinden. Ik kan goed met haar kletsen en wat ook belangrijk is, zij luistert goed. Natuurlijk was onze eerste ontmoeting best even eng. Je kent elkaar immers niet. Maar we hadden gelukkig al snel een klik. “

Niet in het diepe gegooid
Dat laatste geldt ook voor Kim. Zij maakte bij Toos haar debuut als vrijwilligster van Humanitas. “Het was dus voor mij ook best even wennen. Gelukkig word je door Humanitas niet in het diepe gegooid. Voordat je op bezoek gaat bij een deelnemer krijg je een cursus die je de nodige handvatten biedt. Bovendien heb je intervisiebijeenkomsten waar je je verhaal kwijt kunt en andermans ervaringen hoort.”

Waarom dit vrijwilligerswerk?
In het dagelijks leven heeft Kim een goede en fijne baan. Ze heeft twee kinderen en heeft het, zoals ze zelf zegt, prima voor elkaar. Een leuk en afwisselend leven met een plezierige sociale agenda. Waarom dan toch gekozen voor dit vrijwilligerswerk? “Ik heb inderdaad genoeg te doen. Maar ik wilde naast mijn werk en gezin nog iets heel anders doen. Omdat mijn kinderen wat ouder zijn en niet meer zoveel aandacht vragen, heb ik mijn parttime uren anders ingericht. Hierdoor heb ik nu tijd om vrijwilligerswerk te doen en me in te zetten voor de maatschappij. Ik betrapte mij er namelijk op dat ik die vrije dag toch mijn lap-top opensloeg en voor mijn baas aan het werk was. Dat doe ik nu niet meer. Ik besteed graag een paar uur van deze “vrije” dag aan het werk voor Humanitas. En het bevalt me hartstikke goed. Ik krijg er echt veel energie van en vind het prachtig dat ik een steentje kan en mag bijdragen om iemand, in dit geval Toos, een handje te helpen om haar of zijn leven weer op de rit te krijgen.”

Positieve ontwikkeling
Terugkomend op de situatie van Toos: “Ik vind het ontzettend knap van Toos. Zij heeft een heel vervelende tijd achter de rug en haar problemen zijn echt nog niet allemaal opgelost. Maar zij heeft zoals gezegd al de nodige stappen gezet om de weg terug te vinden. Als we elkaar zien, proberen we iedere keer weer wat verder te komen. De ene keer lukt dat wel en de andere keer maken we een pas op de plaats. Om een voorbeeld te geven van die positieve ontwikkeling: Wandelen is geen hobby van Toos. Maar nu gaan we na de koffie en ons praatje even naar buiten om een frisse neus te halen of een boodschapje te doen. En binnenkort trekken we er zelfs met de fiets op uit! Vergeleken met de beginsituatie van nog maar een paar maanden geleden is dat natuurlijk geweldig!

Heb je als deelnemer of vrijwilliger interesse?
Neem dan gerust contact op met de coördinator van Humanitas Tandem, Jacqueline Vermeulen. Dit kan via j.vermeulen@humanitas.nl of telefonisch 06 24 70 03 93.

Wat doet Humanitas?
Met de meeste mensen in Nederland gaat het gelukkig goed. Ze redden zich wel. Zij zijn gezond, hebben werk, een leuk huis, de kinderen doen het goed op school en ze hebben een leuke vriendenkring. Kortom alles gaat op rolletjes. Voor sommigen geldt dat helaas niet. Ziekte, een kind dat veel zorg nodig heeft, werkloos zijn of worden, financiële zorgen, een scheiding, ontspoorde tieners en allerlei andere vervelende zaken kunnen behoorlijk wat roet in het eten gooien. Zodanig dat je in een situatie komt dat je je leven niet goed meer kunt overzien en er op eigen houtje niet uitkomt. Een helpende hand is dan meer dan welkom. De vereniging Humanitas is op verschillende gebieden actief om mensen, die een moeilijke periode doormaken in hun leven, de hand te reiken en het spreekwoordelijke steuntje in de rug te geven. In de komende edities van 073 Magazine komen enthousiaste vrijwilligers van Humanitas aan het woord die veel mensen op verschillende manieren steunen, om zelf hun leven weer op de rails te krijgen.


Humanitas Computerhuis
Voor veel Bosschenaren die thuis willen raken op internet en computer is het Humanitas Computerhuis een uitkomst. Coördinator bij Humanitas Anita de Gier: “Het Humanitas Computerhuis is een ontmoetingsruimte waar mensen van en met elkaar meer leren over de mogelijkheden die de digitale wereld te bieden heeft. Dit doen we door individuele en groepsgewijze begeleiding en ondersteuning. Naast computergebruik (denk aan sociale media), is er ook de mogelijkheid voor onderhoud en het verhelpen van storingen aan computers.”

Voor wie?
Het Humanitas Computerhuis is bedoeld voor Bosschenaren van verschillende leeftijden en met uiteenlopende achtergronden die (nog) niet goed meekunnen in de digitale wereld. Daarnaast is het voor veel mensen een ontmoetingsmoment met anderen. Hierdoor is het sociale aspect van de bijeenkomsten ook heel belangrijk. Je kunt je gratis aanmelden om gebruik te maken van het Humanitas Computerhuis.
Dit kan via onze website www.computerhuis.org of je kunt even bellen met 073-8511456.

Wat doen we?
Er zijn verschillende mogelijkheden om wegwijs te worden op de computer en de digitale snelweg. Zo bieden wij een vrije computerinloop aan. Op deze momenten kun je altijd, zonder afspraak binnen komen lopen. Er is dan ook ruimschoots tijd voor een gezellig praatje en een kopje koffie. Hier krijg je advies bij vragen en problemen. Als je graag individuele ondersteuning en maatwerk wilt, dan is Les op Maat precies wat je zoekt. Onze vrijwilligers ondersteunen je dan om specifieke programma’s beter te leren kennen.

Vind je het prettig en gezellig om samen met anderen te leren? Dan is de groepsondersteuning wat voor jou. Of voor jullie natuurlijk, als je nog iemand meebrengt! In de groepsondersteuning wordt de basis van de computerkennis gelegd.
Daarnaast is het mogelijk om tweemaal per jaar klein onderhoud aan de persoonlijk geregistreerde computer te krijgen in de werkplaats. Denk hierbij aan het schoonmaken, verwijderen van virussen en het her-installeren van computers.

Natuurlijk zijn bovenstaande activiteiten gratis. Voor meer informatie en vragen kun je gerust contact opnemen met Humanitas Computerhuis. Zij helpen je graag verder!

ma 13.00 tot 15.30 uur inloop
di 09.15 tot 15.00 uur werkplaats
wo 09.30 tot 12.00 uur inloop
wo 09.15 tot 13.00 uur werkplaats
do 09.30 tot 15.00 uur werkplaats
vr 09.30 tot 12:00 uur inloop en taalles

Je vindt het Computerhuis in de Brede Bossche School Nieuw Zuid, Jac. van Looystraat 5, ’s-Hertogenbosch.

0 Reacties uitgeschakeld voor ‘Er gloort weer licht aan de horizon’ 2771 30 maart, 2018 Interviews, Nieuws maart 30, 2018

Facebook Comments

Digitaal bladeren