Iets om over na te denken…
Auteur:

Iets om over na te denken…

Blije bewoner

De wereld verandert en in de regel is dat ook wel goed. Als commissielid van Ondernemersvereniging Hartje ‘s-Hertogenbosch hebben we het jaren gehad over het effect van internet op de detailhandel. En dat is best groot natuurlijk.
Gelukkig is de detaillist meestal een flexibel en creatief persoon. En als het de zittende ondernemer niet is, is het de opvolger wel. Dit geldt voor zowel een éénpitter als het filiaalbedrijf. Dit levert echter ook wel eens opmerkelijke keuzes op. René van Westside is voor totaalbeleving gegaan. Je komt niet alleen graag in die winkel, je blijft er ook nog eens graag lang hangen. Een soort huiskameridee met een breed aanbod. In een heel andere stijl, maar met wel een vergelijkbare formule doet Robbies ietsje verder op dit ook. Goed bezig, blij mee in de stad. Ook legio kleine winkeltjes in vooral de Vughterstraat kiezen voor een heel eigen sfeer. Al die variatie is volgens mij het beste wapen tegen on-line shoppen en houdt ons centrum aantrekkelijk.
Je kunt ook iets te ver gaan in je profilering. Afgelopen weekend stond ik bij de Zara binnen. M’n vriendin vroeg waar de paskamers waren en ze kreeg in keurig Engels haar richting vermeld. Toevalligheidje, denk je nog. Internationale student, leuk. Maar eenmaal bij de kassa het zelfde “Engelstalig” verhaal. klant vraagt in het Nederlands en krijgt antwoord in het Engels. Doelstelling zal wel een soort mondiale uitstraling zijn lijkt me. Kan in ieder geval niets anders bedenken. Noem mij een provinciaaltje of gewoon oud, prima. Maar als Hetty uit de Hambaken aan de kassa staat en deze, verder overigens heel vriendelijke juffrouw, gewoon niet begrijpt, sla je de plank volgens mij gewoon mis. En met het prijsniveau is ook zij wél je publiek. Overigens, als je op zaterdag niets te doen hebt best een mooi schouwspel.
Na zo’n ervaring kan ik in ieder geval altijd weer genieten van Meneer de Bakker ietsje verder. Daar heeft de eigenaar een toonbank in elkaar getimmerd, ovens geplaatst in de oude frietzaak en is “gewoon goed brood” gaan bakken. En met succes, het brood is niet alleen heerlijk, je kunt om extra dik gesneden vragen en het is er hartstikke druk. Geen dure formule van Belgisch brood of massaproductie van Bakker Bart. Gewoon een goed product. Op zo’n moment ben ik weer een erg blije bewoner van mijn provinciale stadje.

Eric Tiebosch,
Binnenstadsmakelaar 
De Huyzerij

0 Reacties uitgeschakeld voor Iets om over na te denken… 1110 02 april, 2018 Column april 2, 2018

Facebook Comments

Digitaal bladeren