‘Wees gegroet Bourgondiërs’
Auteur:

‘Wees gegroet Bourgondiërs’

Brabantse sterrenkoks koken in voormalige kapel
De bouwactiviteiten op het Groot Ziekengasthuisterrein zijn in volle gang. En in de voormalige Mariakapel hebben de nonnetjes en weesgegroetjes al járen geleden plaatsgemaakt voor andere bezoekers en activiteiten. Zo is daar begin dit jaar in samenwerking met de chefs van Noord-Brabant Culinair, pop-up restaurant Gast van start gegaan. En hoe! Met niemand minder dan de Brabantse sterrenkoks Soenil Bahadoer van De Lindehof uit Nuenen en Dennis Middeldorp van Sense uit Den Bosch heeft Gast de afgelopen periode meteen de toon gezet. De agenda voor de komende weken ziet er al even veelbelovend en uitnodigend uit. Met muziek, toneel en uiteraard veel culinaire genoegens.

Tekst: Jacky Goossens | fotografie: Gast

Ontmoeten en verbinden
Er mag sinds de bouw van de Mariakapel in 1915 veel zijn veranderd, een aantal belangrijke functies staan ruim honderd jaar later nog steeds fier overeind: ontmoeten, samenzijn en verbinden. En als er iets verbindt, dan is het wel samen eten. Doe je dit in de serene sfeer van een voormalige kapel, dan zorgt dat voor een extra dimensie, voor beleving. En beleving is precies waar Gast voor staat. Maar liefst 28 Brabantse chefs, verenigd in Noord-Brabant Culinair, en tal van partners hebben zich tot eind 2018 verbonden aan dit culinaire initiatief, dus er staat Den Bosch nog veel moois en lekkers te wachten. Projectmanager en ‘creatief verbinder’ van Gast, Ralf Immens vertelt graag en enthousiast over het hoe, wat en waarom. “Brabant timmert hard aan de weg om zich als dé culinaire regio op de kaart te zetten en is dit jaar uitgeroepen tot ‘Europese regio van de Gastronomie’. Daar horen allerlei acties, evenementen en initiatieven bij. Gast, geëxploiteerd door Ron van Zelst van Roem Events, is een van die initiatieven. Een van onze doelen is om te laten zien en uit te dragen hoe we in Brabant ons eten maken, waar dat eten vandaan komt en hoe ongelofelijk rijk Brabant is aan producten van eigen bodem. Ook willen we onze beste Brabantse chef-koks de mogelijkheid bieden letterlijk en figuurlijk in elkaars keuken te kijken en van elkaar te leren. En waar kun je dit nou beter doen dan in de hoofdstad van Brabant?!”

Koken op het altaar
Bij veel Bosschenaren roept het Groot Ziekengasthuis herinneringen op. Zo ook bij Ralf. Mooie herinneringen: zijn zoontje is er geboren. En hijzelf trouwens ook. “Hoe mooi is het dan dat ik hier een jaar lang mijn werk mag doen?! In de kapel nog wel, een van de meest bijzondere locaties op het GZG-terrein. Je wordt er echt door verrast als je het Zusterhuis binnenloopt. Wat een schitterende plek! We hebben het unieke en authentieke karakter van de kapel bij de transformatie naar restaurant zoveel mogelijk benadrukt. Dit karakter, in combinatie met de chique, maar warme inrichting, is dan ook sfeerbepalend en past helemaal bij Gast. Persoonlijk vind ik het ‘kookaltaar’, een stenen altaar waarin kookpunten verscholen zitten, het meest uniek. Moet je je voorstellen: op de plek waar vroeger priesters predikten, vertellen nu onze chef-koks hun ‘foodverhalen’. De gasten kunnen zien en horen hoe ze aan het werk zijn, er is interactie. Alles bij elkaar opgeteld zorgt dat voor een bijzondere ervaring. Overigens, mocht je de locatie willen huren in combinatie met een van onze chefs, dan behoort dat ook tot de mogelijkheden.”

Het witte goud
Na chef-koks Soenil Bahadoer en Dennis Middeldorp staan volgende week zaterdag en zondag hun collega’s Dirk Bullens en Robbin Ruzette van restaurant Lenartz uit Oisterwijk op het altaar. Om met pure, eerlijke producten van Brabantse bodem de meest verrukkelijke gerechten tevoorschijn te toveren. Het thema, hoe kan het ook anders in deze periode van het jaar, is ‘het witte goud’. Asperges dus! Ralf: “Gerechten maken van seizoensgebonden producten is echt kenmerkend voor Gast. We willen laten zien dat Brabant een uitblinker is als het gaat om food. In de meest brede zin van het woord, dus zowel qua producten, het bereiden van die producten, het innoveren en samenwerken. Vooral dit laatste is belangrijk, want zonder die samenwerking ben je nergens. Op onze website zie je welke partners Gast mogelijk hebben gemaakt en welke 28 chefs in 2018 acte de présence geven. We hebben inmiddels al een paar prachtige avonden achter de rug en die proeven naar meer. Ons team is er klaar voor, we gaan er een mooi jaar van maken en we kijken ernaar uit alle Bourgondiërs hier, in de kapel te ontvangen!”
Wat: Het witte goud van Dirk Bullens en Robbin Ruzette
Datum: zaterdag 28 en zondag 29 april
Toegangsprijs: € 99,00 per persoon
Reserveren en informatie: www.genietenbijgast.nl

Speciaal voor alle moeders: Pilkington’s High Tea
Eten verbindt en daarom werkt Gast ook graag samen met ondernemers uit ’s-Hertogenbosch. Wil je je moeder op zondag 13 mei verrassen met iets bijzonders, dan is dit een gouden tip. Het in ’s-Hertogenbosch befaamde Pilkington’s organiseert op deze dag van twee tot vijf uur een High Tea in de kapel, speciaal voor Moederdag. Eigenaar van Pilkington’s, Bart Derks: “Bij een bijzondere dag, hoort een bijzondere locatie. En dat is de voormalige Mariakapel. Bovendien leveren we graag een bijdrage aan Brabant als Europese regio van de gastronomie waar Gast een van de initiatieven van is. We gaan mensen zondag de 13e echt in de watten leggen. Met zoete en hartige lekkernijen uit onze eigen bakery zoals scones, cheesecake, sandwiches, quiches en onze apple crumble. Uiteraard hoort daar ook een feestelijk glaasje bubbels bij. De sfeervolle ambiance en een live orkest dat zorgt voor passende, klassieke muziek maakt het compleet. Er zijn tachtig plaatsen beschikbaar, dus mijn advies: wacht niet te lang met reserveren!”
Wat: Pilkington’s High Tea Datum: zondag 13 mei
Tijdstip: van 14.00 tot 17.00 uur Toegangsprijs: € 39,50 per persoon
Reserveren en informatie: www.pilkingtons.nl

Honger naar theater
Ook voor wie niet in letterlijke, maar figuurlijke zin de honger wil stillen heeft Gast moois in petto. Dat wil zeggen: voor degenen met honger naar theater. In het kader van het City Food & Film Festival (van woensdag 18 tot en met zondag 22 mei, georganiseerd door de Verkadefabriek) vormt de Mariakapel op zaterdag 12 mei het decor voor de korte voorstelling ‘Honger’ van Matzer theaterproducties. Volgens Felice Klop van de Verkadefabriek een locatie bij uitstek. “Het schuurt behoorlijk in deze monoloog over honger, vraatzucht en de zucht van mensen naar meer, meer, meer. Een mooiere plek dan het altaar in een tot restaurant getransformeerde kapel is bijna niet denkbaar.” ‘Honger’ wordt gespeeld door Aafke Buringh, in de regie van Jur van der Lecq en met tekst van Peter de Graef.
Wat: Honger van Matzer theaterproducties Datum: zaterdag 12 mei
Tijdstip: 19.00 uur en 20.30 uur Toegangsprijs: € 10,00 per persoon
Reserveren en informatie: www.verkadefabriek.nl

Voor meer informatie, agenda en contact met Gast:
W www.genietenbijgast.nl M 06 – 15 25 30 47
E info@genietenbijgast.nl A Burgemeester Loeffplein 70e,
5211 RX, ’s-Hertogenbosch
Andere interessante websites:
www.nbculinair.nl | www.brabantcelebratesfood.nl
www.wearefood.nl
www.bezoekdenbosch.nl

0 Reacties uitgeschakeld voor ‘Wees gegroet Bourgondiërs’ 1792 26 april, 2018 073 Culinair, Interviews, Nieuws april 26, 2018

Facebook Comments

Digitaal bladeren