Iets om over na te denken…
Auteur:

Iets om over na te denken…

Zonnedaken

In het Brabants Dagblad van 17 april stond een artikel over weilanden die niet meer ter beschikking komen voor de landbouw. Vooral de noordelijke provincies hebben hier last van. Hoe sympathiek groene stroom ook is, een weiland willen we gewoon groen hebben, en terecht.

Het argument is natuurlijk kosten. Water loopt altijd naar het laagste punt en dat ligt blijkbaar in het Noorden. De meterprijs voor een akker is daar het laagste en de plaatselijke besturen hebben er blijkbaar geen bezwaar tegen (of geen actueel bestemmingsplan). Wat ik alleen niet snap is waarom niet beide mogelijk is. Als die panelen op stellages van ca. 6 meter zouden staan is daar onder volgens mij, ondanks het mindere licht, nog best wat te verbouwen. Sterker nog, in hele warme gebieden, waar die panelen veel rendabeler zijn, zou door de schaduw onder panelen misschien juist wél iets kunnen groeien. Ideetje?

Terug naar mijn stadje. Natuurlijk zijn zonnepanelen eerder iets wat in de verstedelijking thuis hoort dan in de natuur. Dus, wanneer staat er een werkgroep op die gaat inventariseren welke daken er allemaal geschikt zijn voor panelen? En dan vooral de platte daken. Met regelgeving in de hand die enerzijds zonneparken in de polder tegen gaat en anderzijds zonnedaken in de stad stimuleert.

Hiermee moeten toch heel erg veel meters gevonden kunnen worden. Ik heb zelf ook even voor je gekeken: SM’s en NB museum, Rijkswaterstaat aan de Zuidwal, Parkeergarage Wolvenhoek, Hoek Zoomers en Korte Putstraat, Perry Sport, Q-park Tolbrug, bijna alle gebouwen aan de Magistratenlaan, Tradepark de Herven etc. etc. Allemaal grote platte daken met genoeg meters. Een verdienmodel moet er ook vrij eenvoudig op te maken zijn. Naast de inmiddels doorgedrongen noodzaak dat er wat moet gebeuren. Als nutsbedrijven hier tevens pro-actief in gaan staan en overheden met hun gebouwen het goede voorbeeld geven slaan we een aantal vliegen in een klap namelijk: De boeren blij, de distributie eenvoudig en dicht bij de gebruiker en vooral natuurlijk het milieu een handje geholpen.

Eric Tiebosch,
Binnenstadsmakelaar
De Huyzerij

0 Reacties uitgeschakeld voor Iets om over na te denken… 903 28 april, 2018 Column april 28, 2018

Facebook Comments

Digitaal bladeren