‘IVC net zo spannend als Voice of Holland’
Auteur:

‘IVC net zo spannend als Voice of Holland’

Annett Andriesen directeur van het Internationaal Vocalisten Concours (van zaterdag 8 tot en met 15 september in het Theater aan de Parade)
De directeur van het Internationaal Vocalisten Concours (IVC) Annett Andriesen, windt er geen doekjes om. Het klassieke zangconcours in Den Bosch is van topklasse en doet niet onder voor talentenjachten in Duitsland en Engeland, landen die veel groter zijn en veel meer geld hebben. Al jaren op een rij loopt de organisatie als een trein, met veel dank aan de vrijwilligers, gastgezinnen en tal van fondsen en sponsors. Nieuw dit jaar is de publieksprijs. Deze 52e editie, van zaterdag 8 tot en met zaterdag 15 september in het Theater aan de Parade, is een hele bijzondere. Het zal de laatste zijn met Annett aan het roer en de eerste met een echte Bossche/Brabantse topfavoriet. Want mezzosopraan Leonie van Rheden is niet alleen goed, maar bovendien een stadsgenoot en van de tien finalisten de enige Brabantse ‘voice’. Hoe speciaal is dat? Aan de hand van drie vragen blikken we terug en kijken we vooruit met Annett en Leonie. Directeur en kandidaat, de een gelouterd, de ander veelbelovend, maar beiden even vastberaden om van het IVC 2018 een feest te maken.

Tekst: Jacky Goossens | fotografie: IVC

Je had een duidelijk doel voor ogen toen je elf jaar geleden directeur werd van het IVC: internationaliseren van het concours en investeren in de talentontwikkeling en begeleiding van kandidaten. Is dit gelukt?

“Kijk je naar het spelersveld van dit jaar, met deelnemers uit 44 landen, waaronder China, Canada, Rusland, Italië, Engeland, Duitsland en natuurlijk Nederland, dan kun je denk ik wel zeggen dat we dat internationale karakter goed voor elkaar hebben. Dit geldt ook voor de talentontwikkeling en de begeleiding van onze kandidaten. Ik ben me er altijd zeer van bewust geweest hoe belangrijk dit is omdat ik het zelf wel eens heb gemist. Zo leer ik ze bijvoorbeeld hoe ze van hun eigen kracht uit moeten gaan en zich niet met andere kandidaten moeten bezighouden. Dat kan je compleet van de wijs brengen en levert allemaal onnodige stress op. Hier zit een tevreden directeur. Ik ben blij met wat we met z’n allen hebben bereikt. En hoe we met onze masterclasses, cursussen, workshops, adviezen, cursussen en laureaten echt een verschil hebben weten te maken.”

‘We hebben het internationale
karakter goed voor elkaar’

Wat maakt het IVC speciaal ten opzichte van andere concoursen?
“Het meest bijzondere is dat we ons, als relatief klein land en met maar één concours, qua organisatie en zangniveau heel goed kunnen meten met een aantal top concoursen in de wereld. Als je in september komt luisteren, zul je versteld staan van het talent dat zich op het toneel van het Theater aan de Parade presenteert. Dat Den Bosch dit al 64 jaar in huis heeft én een zeer goede reputatie heeft opgebouwd, is echt iets om als stad trots op te zijn. Het concours verdient een groot publiek. Ik hoop dat door onze inspanningen, maar ook door populaire en kwalitatief goede tv-programma’s over klassieke muziek zoals De Tiende van Tijl, de drempel lager wordt. Klassieke muziek is namelijk voor iedereen. En nee, het IVC vergelijken met The voice of Holland is absoluut geen vloeken in de kerk. Integendeel, ik vind het een hele goeie. Het is namelijk net zo spannend!”

Je stopt na elf jaar als directeur van het IVC. Hoe ziet je leven na vijftien september eruit?
“Een stuk rustiger, vermoed ik.. Weet je, het is mooi geweest. Ik heb het al die jaren met veel liefde en plezier gedaan, maar ik ben 71 en merk dat bijvoorbeeld het jagen op sponsors zwaarder begint te wegen. Ik wil de verantwoordelijkheid graag aan de volgende generatie overdragen. Maar… dat wil natuurlijk niet zeggen dat ik helemaal niets meer wil doen voor het IVC. Het lijkt me hartstikke leuk om mee te blijven denken over talentontwikkeling en het verder uitbouwen van de ‘IVC community’. Zolang het maar bij mij en mijn agenda past. Hier zijn ook afspraken over gemaakt met het bestuur. Ze bellen me maar!”

Paspoort Annett Andriesen (71)
* Mezzosopraan en tot en met 15 september 2018 directeur van het IVC
* Veelzijdig en geprezen talent, enorme staat van dienst, Officier in de Orde van Oranje Nassau voor haar grote verdiensten op cultureel gebied
* Op 24 februari 1947 geboren in Den Haag
* Doorloopt in de jaren ‘60/70 een privé zangopleiding en de Operaklas van het Utrechts Conservatorium
* Debuteert in 1974 bij Opera Forum (nu de Nederlandse Reisopera), in 1975 aan de Opera van Vlaanderen en in 1977 bij de Nationale Opera in Amsterdam, waar ze in 2017 nog op de planken stond als soliste in A dog’s heart
* Heeft een keer als kandidaat meegedaan aan het IVC en was in 1975 één van de prijswinnaars
* Docente aan conservatoria in Hilversum, Groningen en Amsterdam
* Is getrouwd met Edwin Rutten en woont in Den Haag

Leonie van Rheden in Ariadne op Naxos bij de Nederlandse Reisopera (tweede van links)

Deelneemster Leonie van Rheden is een veelbelovende mezzosopraam en zoals gezegd een stadsgenoot en de enige Brabantse finalist.

In een interview van acht jaar geleden heb je gezegd dat je hoopte rond deze tijd een goede naam te hebben opgebouwd. En dat je zoveel mogelijk wilde zingen en concerten geven. Is dit gelukt?
“Haha, heb ik dat echt gezegd? Nou, zo zie je maar dat als je jong bent en studeert je blijkbaar groot durft te dromen. Veel zingen en concerten geven is inderdaad gelukt. Maar ik ben er inmiddels wel achter dat het opbouwen van een goede naam tijd nodig heeft, veel tijd. En dat je nog veel moet leren nadat je het conservatorium hebt afgerond. Dan blijken praktijk en theorie twee hele verschillende dingen te zijn. Je komt in een best wel hard wereldje terecht waar iedereen z’n plek moet zien te veroveren. Dat dit met vallen en opstaan gaat, realiseerde ik me acht jaar geleden nog niet zo goed. Zoals je ook een beetje geluk moet hebben. Bijvoorbeeld met een jury die iets in jouw stem ziet. Het zou mooi zijn als ik dat geluk in september heb.”

Wat maakt meedoen aan het IVC, zeker nu het een thuiswedstrijd is, speciaal voor jou?
“Dat het een thuiswedstrijd is, is erg fijn. Alleen al het feit dat je lekker in je eigen bed kunt slapen! Maar het allerbelangrijkste is dat het IVC je de kans biedt om je te presenteren. Vier jaar geleden heb ik ook meegedaan, maar dat was te vroeg, ik was er nog niet klaar voor. Ik ben nog nooit zo zenuwachtig geweest. Ik sta nu steviger in m’n schoenen, ben zekerder en heb meer zelfvertrouwen. Toen ik na de voorrondes in Amsterdam hoorde dat ik door was naar de finale, was ik uiteraard blij. Maar eigenlijk wíst ik het gewoon, het voelde gewoon goed. Daarom heb ik nu ook echt zoiets van: ik ga dit doen en ervan genieten. En ik ga me niet focussen op de concurrentie, maar op mijn stem, mijn kunnen en het publiek. Ik verheug me erop!”

‘Ik durf nog steeds
groot te dromen’

Je doet voor de tweede keer mee aan het IVC. Hoe ziet je leven er na vijftien september uit?
“Tjonge, dat is een lastige vraag. Want stél dat ik een prijs win, dan zullen er toch nog wel een paar jaar overheen gaan voordat ik daar iets van merk. Maar oké, als ik heel eerlijk ben weet ik precies hoe ik zou wíllen dat mijn leven er dan uitziet. Of het gaat gebeuren is een tweede, maar ik hoop dat ik na het IVC door de meest fantastische operahuizen word gevraagd. En dat mijn agenda de komende jaren he-le-maal volstaat. Ik durf nog steeds groot te dromen!”

Paspoort Leonie van Rheden (28)
* Mezzosopraan
* Veelbelovend talent
* Op 17 november 1989 geboren in Glanerburg (Overijssel)
* Opgegroeid in een muzikaal gezin
* Studeert in 2014 af aan het conservatorium in Arnhem
* Debuteert in 2016 bij de Nederlandse Reisopera
* Doet voor de tweede keer mee aan het IVC
* Woont samen in Den Bosch met haar vriend

Het 52e Internationaal Vocalisten Concours:
Van 8 tot en met 15 september
in het Theater aan de Parade
Kaartverkoop: Bosch Ticket,
www.theateraandeparade.nl
Meer info: www.ivc.nu

 

0 Reacties uitgeschakeld voor ‘IVC net zo spannend als Voice of Holland’ 2971 30 juli, 2018 Interviews, Nieuws juli 30, 2018

Facebook Comments

Digitaal bladeren