De kracht van ’s-Hertogenbosch ligt in …data!
Auteur:

De kracht van ’s-Hertogenbosch ligt in …data!

Foto: Martin Houben (l) (Rabobank) en Marc Hoedemakers (r) (VNO-NCW)

Het gonst van de data in de stad. Dat doet het stiekem al heel lang, maar het geluid wordt sterker en sterker. Niet gek, want ’s-Hertogenbosch heeft ambities: over enkele jaren moeten we bekendstaan als de datastad van Nederland. Dat klinkt hoog gegrepen, maar wie de optelsom maakt, ziet dat het een realistische doelstelling is.

MKB Data Lab, Den Bosch Data Week, Platform Driven by Data, Jheronimus Academy of Data Science… het lijkt wel of iedereen in Den Bosch opeens met data bezig is. Dat is het logische gevolg van een ontwikkeling die al jaren geleden is ingezet. ’s-Hertogenbosch heeft zich namelijk ontwikkeld tot een echte datastad. De IT-sector telt hier inmiddels zo’n 600 bedrijven, 7000 arbeidsplaatsen en 2000 studerende talenten. Bovendien hebben we de enige Nederlandse data-universiteit: de Jheronimus Academy of Data Science (JADS). Dat biedt perspectief in een wereld die steeds meer om data draait.

Martin Houben (Rabobank):
“Focus op data is zeer belangrijk voor de
economische ontwikkeling van de stad”

Economische noodzaak
“Het is indrukwekkend wat we hier allemaal al bereikt hebben op IT- en datagebied. Zeer terecht dat er zo’n geweldige dynamiek aan het ontstaan is. Maar er zit ook een bepaalde noodzaak achter. Focus op data is zeer belangrijk voor de economische ontwikkeling van de stad.” Aan het woord is Martin Houben, directievoorzitter van Rabobank ’s-Hertogenbosch en Omstreken, één van de kartrekkers van het Platform Driven by Data. “Onderzoek heeft namelijk aangetoond dat de grootste kansen voor de Bossche economie op het gebied van data liggen. Het bestaande bedrijfsleven kan zijn productiviteit verbeteren door beter gebruik te maken van data. Daarnaast trekt ’s-Hertogenbosch als ICT stad met de JADS als data-universiteit en de ‘Grasso’ als ICT community nieuwe bedrijven op dit gebied aan. Deze kansen moeten we pakken om de economische ontwikkeling in ’s-Hertogenbosch te stimuleren. ”Houben doelt op het onderzoek dat werkgeversorganisatie VNO-NCW Brabant Zeeland ruim een jaar geleden presenteerde, in samenwerking met onder andere de Rabobank. De conclusie van dat onderzoek was helder: hoewel ’s-Hertogenbosch een warme stad is met een rijk midden- en kleinbedrijf, bleef de economische ontwikkeling iets achter bij die van andere steden. Om die ontwikkeling te keren, is focus nodig. Er deden honderden ondernemers en beleidsmakers mee aan het onderzoek. Hun conclusie was eensluidend: data science – de wetenschap en toepassing van data – biedt de grootste kansen.

Marc Hoedemakers (VNO-NCW):
“We hebben de kennis, de ervaring én de mentaliteit”

Verrassende conclusie
“Voor veel mensen – ook voor veel ondernemers – was dat een verrassende conclusie”, vertelt Marc Hoedemakers, voorzitter van VNO-NCW ’s-Hertogenbosch. “Dat komt doordat de groei van de IT-bedrijvigheid hier in relatieve stilte heeft plaatsgevonden. Maar vergis je niet: deze sector is inmiddels goed voor ruim tien procent van de banen in Den Bosch! Daarnaast is ‘data’ natuurlijk een abstract onderwerp. Maar bijna alles wat we doen, heeft op de een of andere manier met data te maken: van e-commerce tot medisch onderzoek, van veiligheid tot alles wat je op het internet doet.”
Volop perspectief dus voor de stad die data kan ‘claimen’. Hoedemakers: “Als er één stad in Nederland is die dat kan, zijn wij het. We hebben er de kennis en de ervaring voor, maar ook de mentaliteit. Het Bossche MKB houdt van aanpakken en de lijntjes met overheid en onderwijs zijn kort. Niet gek dus dat er in korte tijd veel op gang is gekomen.”

Driven by Data
Hoedemakers doelt op de vele initiatieven die inmiddels gekoppeld zijn aan het Platform Driven by Data. Dit platform heeft twee doelstellingen. Enerzijds wil het een goed vestigingsklimaat bieden aan bedrijven en organisaties die zich met data bezighouden. Anderzijds wil het ondernemers in ’s-Hertogenbosch helpen structureel te groeien met de slimme inzet van data. Dat gebeurt onder meer met workshops, events, kennisuitwisseling en praktische ondersteuning.
Voor dat laatste is het MKB Data Lab bij uitstek de plek. Ondernemers krijgen hier begeleiding bij het toepassen van data voor hun bedrijf (zie kader). De eerste groep ondernemers heeft er al een traject op zitten, de tweede groep start komende maand. Een van de eerste deelnemers was Marc Hoedemakers, vanuit zijn rol als algemeen directeur van Hoedemakers bouw en ontwikkeling. Hij legt kort uit wat zijn onderzoeksvraag was: “In onze bouwprojecten werken we met verschillende budgetten. Om die budgetten te beheersen, brengen we van alles met cijfers in kaart. Het vergt echter de nodige moeite om die cijfers snel en goed te kunnen lezen. Daarom zou het handig zijn als ze worden gevisualiseerd. Dankzij het MKB Data Lab zijn we al een heel eind; ik verwacht dat we er al dit najaar gebruik van kunnen maken. Dat levert ons veel inzicht en efficiency op, en daarmee ook besparing van kosten.”

Hier en nu
Een heel praktische toepassing dus, benadrukt Martin Houben. “En zo zijn er nog vele voorbeelden meer: van kapperszaak tot leasebedrijf, van juwelier tot webwinkel, van klein tot groot.” De Rabobank-directeur sluit daarom af met een oproep: “Er is iets bijzonders aan het ontstaan in onze stad. Dat lijkt misschien een ver-van-mijn-bed-show te zijn, maar dat is het zeker niet. De toepassing van data is relevant in het hier en nu, maar zeker in de toekomst. Volg de ontwikkelingen en haak aan, bijvoorbeeld tijdens de Den Bosch Data Week (zie kader, red.). Dan weet iedereen over enkele jaren dat we inderdaad die datastad zijn. En belangrijker nog: dan spelen we samen in op een ontwikkeling die bepalend wordt voor onze economie.”29 oktober – 3 november Den Bosch Data Week brengt data dichtbij

Wilt u meer weten over de kansen die data bieden? Voor de stad, voor uw bedrijf of voor uzelf? Kom dan vanaf 29 oktober naar de Den Bosch Data Week: een week vol workshops, demonstraties en andere bijeenkomsten met inspirerende sprekers.

Het hoofdthema is ‘Breng data dichtbij’, met speciale aandacht voor de vakgebieden agrifood, veiligheid, energie, gezondheid, kunst en mobiliteit. Elke dag is op één specifieke doelgroep afgestemd:

• Maandag 29 oktober: beleidsmakers
• Dinsdag 30 oktober: ondernemers
• Woensdag 31 oktober: talenten
• Donderdag 1 november: overheidsprofessionals
• Zaterdag 3 november: het brede publiek.

Wees erbij, want de Den Bosch Data Week heeft alles in zich om het toonaangevende evenement op dit gebied in Nederland te worden. Aanmelden kan vanaf 1 september op de speciale website. Daar is ook het volledige programma te vinden.
www.denboschdataweek.nl


MKB Data Lab: eerste hulp bij data

Als MKB’er concreet aan de slag gaan met data science: dat doe je niet een-twee-drie, toch? Sinds kort wel, want dat is precies waar het MKB Data Lab voor bedoeld is. Vanaf november is er weer plek voor MKB-ondernemers uit de regio die werk willen maken van data. Wees er snel bij, want de belangstelling is groot.

Veel MKB’ers voelen wel aan dat de rol van data steeds groter wordt. Vaak weten ze echter niet waar ze moeten beginnen, of ze voldoende data hebben en wat in hun geval precies de toegevoegde waarde van data kan zijn. Sinds kort kunnen ze een beroep doen op het MKB Datalab, één van de speerpunten van het Platform Driven By Data. Het MKB Datalab helpt het midden- en kleinbedrijf met praktische oplossingen voor specifieke data-gerelateerde problemen. Dat doet het enerzijds met kennis (er zijn drie universiteiten bij betrokken), anderzijds met praktische ondersteuning (van studenten die ondersteunen bij de uitvoering van de projecten). Bent u benieuwd of het MKB Data Lab iets voor uw bedrijf kan betekenen? Kijk dan op de speciale website. In november start de derde ‘sprint’. De eerste twee waren direct volgeboekt, dus wees er snel bij!

Het MKB Data Lab is een initiatief van Rabobank ’s-Hertogenbosch e.O., VNO-NCW Brabant Zeeland, N.V. Bossche Investerings Maatschappij, JADS, gemeente ‘s-Hertogenbosch en het ministerie van Economische Zaken en Klimaat.
www.platformdrivenbydata.nl

 

0 Reacties uitgeschakeld voor De kracht van ’s-Hertogenbosch ligt in …data! 1588 30 augustus, 2018 Interviews, Nieuws, Zakelijk nieuws augustus 30, 2018

Facebook Comments

Digitaal bladeren