Met lopen een vuist maken tegen kanker
Auteur:

Met lopen een vuist maken tegen kanker

Derde editie Walk to Fight Cancer van 26 tot 29 september
Ik ga er van uit dat iedere Bosschenaar het event Swim to fight Cancer kent. Het zou me verbazen als dat niet zo zou zijn. Het unieke zwemevent langs de Bossche stadsmuren waarbij geld wordt ingezameld voor het onderzoek voor de bestrijding van kanker. Het ultieme doel: kanker terugbrengen tot een niet dodelijke ziekte. In de schaduw van de Swim is een ander prachtig initiatief ontstaan: Walk to fight Cancer. Een wandelvierdaagse waarbij dagelijks 40 kilometer wordt afgelegd door ongeveer 25 wandelaars. De tocht start op 26 september en eindigt op 29 september in ‘s-Hertogenbosch. Onderweg worden Tilburg, Breda en Eindhoven aangedaan. Twee jaar geleden ontstaan en toe aan de derde editie. Ik spreek drie lopers van het eerste uur, initiatiefnemers, kartrekkers en mensen met een missie.

Tekst: Huub van Mackelenbergh

Joost de Koning: “Toen bekend werd dat Swim to fight Cancer om het jaar plaats ging vinden ben ik met een raar idee in “het Swimloze jaar” gesprongen. Mijn vrouw motiveerde me om tijdens onze vakantie een keer lopend naar het restaurant te gaan. 12 kilometer verderop. Ik liet me niet kennen en vertrok. Na het diner vroeg ik de familie of ze het goed vonden dat ik ook terug zou gaan lopen. Terwijl wandelen echt niet mijn ding was. Tijdens de ruim twee uur durende terugtocht ontstond het idee om vanaf Cadzand (onze vakantie bestemming) naar ’s-Hertogenbosch te gaan lopen. Niet in mijn eentje, maar met een groep vrienden. Ik ben meteen gaan bellen en kreeg positieve reacties. Niet wetende waar we aan begonnen. De groep bestond uit bijna allemaal “niet wandelaars”. Ik dacht: En als we dan toch gaan lopen, dan kunnen we er net zo goed een doel aan koppelen. Fight Cancer lag voor de hand. Die vreselijke ziekte raakt haast iedereen.”

Lopen verbindt
Ruud Peek: “We zijn gewoon begonnen met organiseren. Slaap- en eetplaatsen, begeleiding, medische ondersteuning. Met 12 man gingen we op pad. Er ontstond iets magisch. Je levert een pittige fysieke inspanning, grensverleggend. Er is volop ruimte voor een goed gesprek. Voor een stevige lach, maar ook voor een flinke traan. Samen lopen verbindt enorm. En zeker wanneer je er een goed doel aan vast koppelt. Je bent van 6.00 uur in de ochtend tot 24 uur in de nacht samen. Een snelkookpan van verbondenheid. De openheid van de deelnemers is prachtig. Het ontstaat gewoon.”

Rotziekte
Juliëtte Orie: “Ik ben geen type dat snel een traan laat, maar ik heb een aantal maal flink staan brullen. Gewoon omdat er ruimte is om bij je emotie te komen. Vaak met de ziekte kanker als oorzaak. Vrienden, familie, medelopers die geconfronteerd zijn met deze rotziekte. Het zet je aan het denken. Maakt je dankbaar, verdrietig, kwetsbaar en gelukkig. Maar het belangrijkste is dat we geld ophalen. Het doel steunen. We zijn na de eerste editie meteen gaan nadenken over editie twee. Met het risico dat het tegen zou gaan vallen. De eerste editie was zo mooi. Maar dat gebeurde niet. De opzet was iets anders. We organiseerden de Walk rondom Tilburg. Met andere lopers, een nieuwe groep en een hoger doel: de lobby starten in Tilburg om ook daar een Swim to fight Cancer te organiseren. En dat is gelukt. Dit jaar vindt hij plaats. Geweldig.”

Het is me volledig duidelijk. Dit uit de hand gelopen geintje gaat elk jaar winnen aan stevigheid en impact. Lopen is het middel om heel veel mensen te helpen. Ik ben in gesprek met mensen die niet terugdeinzen voor een stevige uitdaging. Niet qua loop, en zeker niet qua organisatie. Samen iets moois bereiken. Daar gaat het om. Op naar de derde editie.

Vuist maken
Joost de Koning: “Doel is dat we volgend jaar de Walk plaats laten vinden in 6 steden van Nederland. Op dezelfde dagen. De olievlek uitbreiden. Nederland laten beseffen dat we met elkaar de strijd tegen kanker kunnen winnen. Samen een vuist maken. Als je ziet welk enthousiasme Maarten van der Weijden heeft losgemaakt met zijn zwemtocht. Prachtig . Dat zien we al jaren terug bij de Swim en Walk in onze stad. Die betrokkenheid.”

Doel: € 100.000,–
Ruud Peek: “Eerst maar eens deze editie afsluiten met een fantastisch resultaat. We hebben een topstart gemaakt met onze outlet winkel in de Arena. Vier weekenden prachtige spullen verkocht waarvan de opbrengst naar het goede doel gaat. En nu ons netwerk mobiliseren om ook een financiële bijdrage te leveren. Elke Euro telt. We willen met elkaar die € 100.000,- aantikken. Die 100% terechtkomt bij de stichting Fight Cancer. “

Juliëtte: “We trekken dit jaar van 26 tot 29 september door Brabant in 4 etappes: s’-Hertogenbosch- Tilburg. Dan door naar Breda. Van Breda naar Eindhoven en weer finishen in s’-Hertogenbosch. Waar we onthaald worden bij Buurt. We gaan er voor zorgen dat de betrokkenheid groot is. Support van alle kanten. Dat is wat we willen. Samen het grotere doel dienen. Dat gevoel gun ik iedereen.”

Meer info over Walk to fight cancer:
www.walktofightcancer.nl
Doneren (elke Euro telt) Stichting Walk to Fight Cancer NL74INGB0007244976
Te volgen op Facebook, Twitter en Instagram

1 Reacties uitgeschakeld voor Met lopen een vuist maken tegen kanker 3487 30 augustus, 2018 Interviews, Nieuws augustus 30, 2018

Facebook Comments

Digitaal bladeren