‘Wij zijn slechts passanten’
Auteur:

‘Wij zijn slechts passanten’

Foto: Ton en Ineke Meulman in hun bibliotheek

Veel binnenstadsbewoners zijn bijzondere mensen. Zij investeren vaak veel geld en nemen behoorlijk wat ongemakken voor lief om in hartje stad of daar dichtbij te wonen. De volle evenementenagenda en het bourgondische karakter zorgt immers voor veel vertier en plezier voor bezoekers, maar veel bewoners ondervinden de schaduwkanten daarvan zoals wildplassen, geluidsoverlast en ga zo maar door. Toch valt voor velen de balans positief uit en zijn zij meestal trots op hun stulpje. En dat is maar goed ook. Zij zijn immers mede degenen die met hun huizen onze binnenstad tot een unieke mix van woon-, winkel-, en uitgaansstad maken waar veel Bosschenaren en bezoekers van gecharmeerd zijn. Soms vergt dat bloed, zweet en tranen, gevechten met de ambtenarij en veel geld. Maar toch zetten ze door omdat die plek voor hun zo speciaal is. Je zou ze de rentmeesters van de stad kunnen noemen. Binnenstadsmakelaar Eric Tiebosch neemt ons aan de hand om ons kennis te laten maken met dat wat achter de gevels schuilt en de bewoners hun verhaal te laten vertellen.


Ineke en Ton Meulman ‘zorgen’ voor hun ‘Huys van Boxtel’

Aan de Postelstraat staan vele indrukwekkende panden. De meeste zijn bewoond maar sommige bieden ook onderdak aan bedrijven. De statige gevels maken het tot een bezienswaardige en voorname plek met veel historie. In deze ‘Rentmeesters van de stad’ schenken we aandacht aan het in deze straat gelegen middeleeuwse ‘Huys van Boxtel’ van 1429. De naam prijkt boven twee prachtige glanzend groene toegangsdeuren die in belangrijke mate bijdragen aan de klassieke, haast majestueuze uitstraling van de gevel. Maar het is niet alleen om deze uiterlijke schoonheid en de ingetogen sfeer die je binnen aantreft dat we dit huis in deze rubriek belichten. Aanleiding daarvoor is ook het in dit najaar te verschijnen boek over de historie van ‘Het Huys van Boxtel’ en omliggende panden en percelen. We blikken daarop vooruit met Ineke en Ton Meulman, voormalige eigenaren van Boekhandel en Uitgevers Adr.Heinen en bewoners van dit unieke huis die zich, zoals ze zelf zeggen, eerder als passanten dan eigenaar zien. ‘We beschouwen het als een voorrecht om hier te mogen wonen.’

Tekst: Tjeu Lensen | fotografie Max de Winter

Ineke en Ton Meulman ‘verwerven’, zoals ze zelf zeggen, in 2005 ‘Huys van Boxtel’. Daarvoor wonen ze sinds 1987 op een steenworpafstand op de hoek van het Uilenburgstraatje/Postelstraat. Ineke Meulman: ‘Toen Ton een baan in Eindhoven aangeboden kreeg, wilden we van de regio Amsterdam terug naar Brabant waar we vandaan kwamen. Tijdens een zoek-/wandeltocht door de binnenstad liepen we door het Uilenburgstraatje. Op de hoek daarvan kwam een bovenwoning met daaronder een winkel beschikbaar. De buurt, die er met veel te restaureren maar ook te slopen panden destijds nog heel anders uitzag, trok ons wel. Dat werd dus ons plekje.’

de eetkamer

Droomwens in vervulling
Een paar jaar later, we spreken inmiddels over het jaar 1994, neemt het echtpaar Meulman Boekhandel Heinen over. Daarmee gaat voor hen een droomwens in vervulling. Ton Meulman: ‘Boekhandel Heinen was en is natuurlijk een begrip, een instituut dat staat voor kwaliteit. Wij kwamen er bij toeval achter dat de familie Heinen op zoek was naar een geschikte partij om hun bedrijf over te nemen. Na verschillende gesprekken kwamen we tot overeenstemming. Voor de familie Heinen was het zeer belangrijk dat de kwaliteitstraditie zou worden behouden. De winkel was toen immers al bijna 100 jaar aan de Kerkstraat gevestigd. Ik had jarenlang het marketing- en promotiebeleid van de Bijenkorf en andere grote bedrijven vorm gegeven en me ook bezig gehouden met promotie en public relations projecten van grote culturele instellingen. De verwerving van Boekhandel Adr.Heinen bood ons een unieke gelegenheid om met mijn kennis en ervaring het bedrijf verder te ontwikkelen zonder de traditie van kwaliteitsboekhandel geweld aan te doen. En daarin zijn we, dacht ik, wel geslaagd. De winkel en daarmee de collectie, werd uitgebreid met onder andere een ruime sortering kinderboeken in de kelder en een mooie poëzieserre. Ook hebben we de uitgeverstraditie van de winkel in ere gehouden met maar liefst 125 titels. Toen na tien jaar de winkel overging in andere handen konden we terugkijken op een mooie periode van hard maar fijn werken met zeer betrokken medewerkers en hadden we de belofte waargemaakt dat Boekhandel Heinen nog steeds de ‘Tempel van de Boeken’ in het Bossche was’ en dat alles tot op de dag van vandaag onder de bezielende leiding van directeur en mede-eigenaar André Stikkers.’
De economische crisis en andere ontwikkelingen zoals de boekenverkoop via internet ging echter niet aan de deur van de door vele Bosschenaren zo geliefde boekwinkel voorbij. Na een tumultueuze periode waarin Boekhandel Heinen meegezogen dreigde te worden in het faillissement van Polare herrees de populaire boekhandel echter uit de as, dank zij een crowdfunding actie en financiële steun van enkele culturele partners onder andere de Verkadefabriek.

‘Traditie in stand gehouden’

Middeleeuwse sfeer
In de periode dat Ineke en Ton Meulman bezig zijn met de verkoop van Boekhandel Heinen komt hen ook ter ore dat Huys van Boxtel vrij zou komen. Ineke Meulman: ‘We woonden op een steenworpafstand in de Postelstraat. Vele jaren daarvoor, toen de familie Henderson nog eigenaar was, waren we al eens binnen geweest en werden beiden geraakt door de middeleeuwse sfeer. We kochten het pand in 2005. Uiteraard hebben we ook hier de tijd genomen om respectvol met het huis om te gaan en in te richten. Het is immers een bijzondere plek met een verrassende historie.’

‘We koesteren de ingetogen sfeer’

de tuinkamer

Ingetogen schoonheid
Dat laatste zie je terug in het prachtige pand. Om maar te beginnen met de kelder met een muur van middeleeuwse kloostermoppen en een in vroeger tijden dichtgemetselde doorgang naar een voormalige schuilkerk. De zeer ruim bemeten kamers met prachtige oude plavuizen en hoge plafonds zijn indrukwekkend. Op de eerste verdieping is dat niet anders. Daar bevindt zich onder andere de bibliotheek die met zorg is ingericht en de ‘Kaartenkamer’’ voor Meulmans verzameling van atlassen en cartografie. Maar ook talrijke kaars- en spaarnissen, bogen, en imposante originele moerbalken zijn van een ingetogen schoonheid en eenvoud. Hierdoor ademt het huis historie wat niet wil zeggen dat de eigenaren niet aan hun woongemak hebben gedacht. Maar de elementen van de moderne tijd zoals een smaakvolle keuken, een moderne badkamer en een ambachtelijk gemaakte Bossche Schooltrap zijn harmonieus geïntegreerd in het van begin 15e eeuw daterende huis. Ineke Meulman: ‘Wij hebben een voorliefde voor kerken, kastelen en oude huizen. Tijdens onze vakanties bezoeken we er vele. Maar ik vind het altijd fijn om weer thuis te komen omdat dit huis ook die middeleeuwse sfeer heeft die je daar tegenkomt.’

Boek over het “Huys” en
de omliggende buurt’

de bibliotheek

De historische achtergrond van het huis en de buurt erom heen, beter bekend als de Uilenburg, bracht Ton Meulman op het idee om er een boek over uit te geven. Hij heeft hiervoor een tiental deskundigen om zich heen verzameld onder meer bouwhistoricus Ad van Drunen en historicus Jan van Oudheusden, zij vormen tevens de eindredactie. Het gehele interdisciplinaire project ondervond een geweldige ondersteuning van de afdeling Erfgoed van de gemeente ’s-Hertogenbosch. Met de uitgave beschrijven zij zeven eeuwen bouwen en wonen in de wijk. Dat alles rijk geïllustreerd met plattegronden en uniek beeldmateriaal. Al vanaf 2013 is dat verzameld en verwerkt. Het boek gaat niet alleen over het Huys van Boxtel maar over alle bouwblokken aan de westzijde van de Postelstraat en de daar achterliggende bebouwing aan de Uilenburg, inclusief de kloosterterreinen tot aan de tweede stadsmuur. Om het vele werk dat hieraan vast zit te illustreren, wijst Ton op dikke mappen met bronmateriaal. ‘Het is een geweldig interessante klus maar wel heel intensief. Er bestaat al wel het een en ander over deze buurt zoals in de uitgave ‘De voorname huizen en gebouwen van ‘s-Hertogenbosch van Van Sasse van Ysselt, gepubliceerd in 1911. Met ‘Huys van Boxtel en zijn buren, zeven eeuwen bouwen en wonen in een Bossche wijk’, , bouwen wij hierop uitgebreid voort en vullen ontbrekende informatie aan. Wij verwachten de uitgave medio november te presenteren,’ aldus Ton Meulman. Boekhandel Adr.Heinen geeft het boek uit onder auspiciën van de Stichting Stadsmaquette ’s-Hertogenbosch (ANBI status).

Binnenkijken tijdens Open Monumentendagen
Wil je graag een kijkje nemen in het prachtige huis van Ineke en Ton Meulman? Dat kan tijdens de aankomende Open Monumentendagen op zaterdag 8 september.

 

0 Reacties uitgeschakeld voor ‘Wij zijn slechts passanten’ 1482 31 augustus, 2018 Interviews, Nieuws augustus 31, 2018

Facebook Comments

Digitaal bladeren