Ruimte voor de fiets!!
Auteur:

Ruimte voor de fiets!!

Onlangs startte Ondernemersvereniging Hartje ‘s-Hertogenbosch, een club waar ik jaren actief in ben geweest, een discussie op Facebook over het stallen van fietsen in het centrum. Als fietsende binnenstadsmakelaar natuurlijk wel een onderwerpje voor mij.

Misschien eerst even wat getallen. In een rapport van Omnibus in 2009 (ik kon geen recenter onderzoek vinden helaas) valt te lezen dat 39% van de bezoekers van het centrum met de fiets komen en 26% met de auto. De bewoners vinden de stad ook het beste te bereiken met de fiets. Maar liefst 89% vindt die bereikbaarheid goed. Deze mensen parkeren hun fiets dus ook in het centrum. Een deel daarvan in de bewaakte fietsenstallingen die sinds het verschijnen van dit rapport gerealiseerd zijn. Waarvoor lof. Een ander deel doet dit op straat. Dat is wel eens lastig. De winkelier wil liever passanten dan geparkeerde fietsen voor zijn etalage en inderdaad is er af en toe geen doorkomen aan voor de Hema.

Aan de andere kant. Als deze 39% ook nog eens met de auto naar het centrum zou komen dan zouden we die auto’s met geen mogelijkheid kwijt kunnen. Zowel geparkeerd als rijdend gebruikt een auto natuurlijk veel meer ruimte dan een fiets. Om het nog maar niet te hebben over de uitstoot van fijnstof en geluid en de opstoppingen die dan ontstaan. Een alternatief is natuurlijk de bus. Maar ehh, wel eens op zaterdagmorgen om een uur of 10 in de bus ge.. staan? In omliggende landen en steden wordt met alle macht geprobeerd de bewoners op de fiets te krijgen. Niet voor niets natuurlijk.

Ja, geparkeerde fietsen op straat heeft nadelen. Klopt helemaal. Maar de voordelen, ook voor de gezondheid van de berijder, zijn vele malen groter. Het is naar mijn mening ook een illusie dat je de gewoonte uit de mens haalt. Als je ff bij de Hema moet zijn ga je je fiets gewoon niet in de stalling van de Kerkstraat zetten. Die zet je voor de deur. Als je daar iets aan wilt doen is er naar mijn mening maar één oplossing. Maak een fraaie fietsenstalling voor kort stallen in het midden van de Hogesteenweg. En dan hoop ik dat we de fietsen op al die andere plekken ook een beetje gaan koesteren. Want het is best een sympathiek en uniek vervoersmiddel.

Eric Tiebosch
Binnenstadsmakelaar

0 Reacties uitgeschakeld voor Ruimte voor de fiets!! 1071 01 september, 2018 Column september 1, 2018

Facebook Comments

Digitaal bladeren