‘We hebben voor het eerst in 65 jaar een echte winkel’
Auteur:

‘We hebben voor het eerst in 65 jaar een echte winkel’

Charlotte Landsheer samen aan het werk met Fee Henkelman aan een ontwerp van Kiki van Eijk | foto ByMarjo
Een ‘nieuw huis’ voor Cor Unum aan de Vughterstraat

Het is velen misschien ontgaan, maar Charlotte (Lotte) Landsheer van Cor Unum uit ‘s-Hertogenbosch werd vorig jaar door het tijdschrift Libelle genomineerd voor de titel ‘Smaakmaker van het jaar 2017’. Zij eindigde in die verkiezing net achter winnaar Jan des Bouvrie. Wij kennen Charlotte vooral als de drijvende kracht achter het gerenommeerde Bossche keramiekhuis Cor Unum, dat binnenkort de deuren wijd open zet in het ‘nieuwe huis’ aan het einde van de Vughterstraat. Er zijn maar weinig Bosschenaren die nog nooit van Cor Unum hebben gehoord. Geen wonder, want dit bedrijf uit onze stad heeft een reputatie op het gebied van designkeramiek, meer dan eens vervaardigd in opdracht van internationale topontwerpers. In de loop der jaren is Cor Unum landelijk en zelfs tot buiten onze landsgrenzen een begrip geworden. Bijzonder is dat de creatieve productie tot stand komt door de inzet van een collectief van professionals, vrijwilligers, studenten en mensen met een achterstand tot de arbeidsmarkt. Onlangs verhuisde Cor Unum van De Gruyterfabriek naar de voormalige garage Pompen & Verlouw. Op 29 en 30 september is iedereen welkom in dit karakteristieke en uiterst sfeervolle nieuwe onderkomen aan de Vughterstraat 270. Hans van Kasteren spreekt met haar, onder meer over het verleden en het heden van Cor Unum.

Bij Cor Unum zijn nu zo’n 30 mensen van zeer verschillend pluimage regelmatig actief. Charlotte: “Inderdaad een buitengewoon divers gezelschap: professionals, maar ook studenten, vrijwilligers en zeker ook mensen met een ‘achterstand tot de arbeidsmarkt’, zoals dat heet. Daarin zijn we uniek, daarin ondervinden we ook veel sympathie van bijvoorbeeld vormgevers. Sommigen zijn hier enkele uren per week bezig, anderen enkele of meerdere dagen per week. Die vrijwilligers, die zijn ons zo dierbaar. Ze zijn onmisbaar! Ik ben supertrots op het prachtige werk dat we kunnen maken met een geweldige groep mensen. We delen onze passie, ons gevoel van saamhorigheid, ons enthousiasme. Sociaal en cultureel ondernemerschap, nu op een unieke, schitterende en toegankelijke locatie!”

‘We werken samen met internationale topdesigners
zoals Sergio Herman en Marc Mulders’

Charlotte Landsheer: “Wij werken met internationale topdesigners. Daar hoort zeker ook Sergio Herman bij. Natuurlijk kennen we hem als een absolute topkok en eigenaar van verschillende restaurants in Nederland en in België. Maar Sergio hecht er aan dat zijn restaurants een eigen en bij de zaak passend servies hebben en daarvoor zelf ontwerpen aan te bieden, die Cor Unum vervolgens vervaardigt. Verder werkt Sergio Herman met ons samen in de Cor Unum Ontwerpwedstrijd, die als thema ‘Sharing + Caring’ heeft meegekregen. Sergio is daarbij jurylid, onder meer samen met directeur Timo de Rijk van het Designmuseum Den Bosch en mijzelf. En nu we het toch over samenwerken hebben: ik heb zojuist een fijn gesprek gehad met Marc Mulders, de befaamde schilder, glazenier en aquarelist. Werk van hem is onder meer te zien in de Sint Jan. Cor Unum gaat samen met Marc een project starten: ‘Dialoog in de klei’. Daar ben ik supertrots op!”

‘Voor het eerst in 65 jaar

hebben we nu een echte winkel!’

Charlotte: “Cor Unum is altijd blij geweest met ons vorig onderkomen in De Gruyterfabriek. Mooie, vrije ruimte, lieve buren. Maar we misten de consument. Veel te weinig mensen wisten de weg te vinden naar Cor Unum. Dat is erg jammer, want wij moeten verkopen! Dat gaat hier in het werkelijk prachtige gebouw van het voormalige garagebedrijf Pompen & Verlouw zeker beter lukken. Deze stap geeft Cor Unum nog meer bestaansrecht. Voor het eerst in 65 jaar hebben we nu een echte winkel! Voorheen konden we eigenlijk alleen maar verkopen via beurzen en festivals of via andere winkels, bijvoorbeeld museumshops. En natuurlijk is dit pand voor ons onovertroffen. We hebben hier de ruimte en de mogelijkheden om de ontwikkeling van 65 jaar Cor Unum te presenteren. Alles is licht, ruimtelijk en overzichtelijk. De winkelruimte als je binnenkomt, met daarachter de productieruimte en het keramisch lab. Verder presenteren we onze Future/History collectie, met onder meer nieuw werk van een aantal absolute topontwerpers.”

‘De nieuwe locatie…
Cultuurpoort van ’s-Hertogenbosch’

Bijzonder is daarnaast dat er hier sprake is van een creatieve kruisbestuiving. Het gebouw Pompen & Verlouw biedt immers ook onderdak aan het prestigieuze Mister Design, aan de prachtige designvloeren van DRT Gietvloeren en aan het unieke restaurant Garage Pompen en Verlouw, vanwaar je via de Parklaan uitkijkt op het Bossche Broek. Zo ga je door de ‘Cultuurpoort van ’s-Hertogenbosch’ als je vanuit Vught de Bossche binnenstad binnenkomt. Dat is toch zowel letterlijk als figuurlijk een geweldige entree!”

Open dagen
29 en 30 september

Tijdens de openingsdagen van zaterdag 29 en zondag 30 september is iedereen natuurlijk welkom. Het hele pand is te bezichtigen, de vier bedrijven zijn te ‘zien en te bevoelen’. Bovendien presenteert Cor Unum het nieuwe servies ‘Handmade’ van Sergio Herman. En er ligt voor elke bezoeker een ‘goodiebag’ klaar!”

0 Reacties uitgeschakeld voor ‘We hebben voor het eerst in 65 jaar een echte winkel’ 3716 25 september, 2018 Interviews, Nieuws september 25, 2018

Facebook Comments

Digitaal bladeren