Data, data en nog eens data, maar wat heb jíj er eigenlijk aan?
Auteur:

Data, data en nog eens data, maar wat heb jíj er eigenlijk aan?

Den Bosch Data Week van 29 oktober t/m 3 november

Data, datascience, big data, data gap, je hoort er over maar voor de meeste van ons klinkt het toch als een ver van m’n bed show. Maar die show is minder ver weg dan we denken. Komt puntje bij paaltje, dan hebben we allemaal met data te maken. Data is simpelweg een ander woord voor ‘gegevens’. De gemeente ’s-Hertogenbosch, de provincie Noord-Brabant en de Jheronimus Academy of Data Science (JADS) gaan samen met partners SAP, SPARK Campus, BrandLoyalty, VNG en het Platform Driven by Data Den Bosch op de kaart zetten als dè datastad van Nederland. En data ‘dichterbij brengen’. Dat doen ze onder meer door van maandag 29 oktober tot en met zaterdag 3 november de ‘Den Bosch Data Week’ (DBDW) te organiseren. Mooi. Maar de grote vraag blijft natuurlijk: wat hebben wij Bosschenaren er eigenlijk aan?!

Tekst: Jacky Goossens

Stephan Glerum is de gemeentelijk projectleider van de DBDW en de marketing- en communicatieman die Den Bosch als dè datastad moet zien te verkopen. “Ik realiseer me heel goed hoe belangrijk het is op de vraag ‘wat heb ik er nou eigenlijk aan’, een antwoord te kunnen geven. Dat is ook een van de doelen van de week: data naar de mensen toe brengen. Daarom richten we ons niet alleen op de professionals die hier vakinhoudelijk mee te maken hebben, maar hebben we op zaterdag 3 november ook een programma voor de ‘gewone’ Bosschenaar. We hebben namelijk allemaal te maken met data, al is dit vaak onbewust.”

Niet meer wachten voor rood
Of je nou op je werk bent, door je huis loopt of door de stad fietst: data is overal. En maakt het leven in een aantal opzichten een stuk makkelijker zonder dat we ons hiervan bewust zijn, zo vertelt Stephan. “In essentie gaat het erom dat je gegevens verzamelt en die zó aan elkaar weet te koppelen dat ze een belangrijke en betrouwbare informatiebron vormen voor een vervolgstap of ontwikkeling. Neem nou de verkeerslichten in de stad. Iedereen ergert zich als je voor je gevoel veel te lang moet wachten voor rood. Dus proberen we als gemeente die verkeerslichten zo goed mogelijk op elkaar af te stemmen. Dat gebeurt allemaal op basis van data. Ook kennen we inmiddels het 1-2-3 systeem voor auto’s waardoor je een veel snellere en betere verkeersdoorstroming krijgt. Voor fietsers is sinds begin van dit jaar de Schwung app beschikbaar die ervoor zorgt dat je bij zo’n vijftig verkeerslichten in de stad niet meer voor rood hoeft te wachten. Als fietsers eraan komen, gaat er via de app een seintje naar de lichten en hup, die springen op groen. Allemaal data!”

Aanstormende ‘talent’ studenten van Avans denken mee over data toepassingen in de openbare ruimte. Dit doen ze in het IoT (Internet of Things) Stadslab.
“Het IoT Stadslab is een plek waar we bouwen aan de digitalisering van de slimme buitenruimte in ’s-Hertogenbosch. Het is een technische werkplaats waar bedrijfsleven, onderwijs en overheid samenwerken, kennisdelen en experimenteren. Twintig minor studenten van Avans werken een half jaar lang in het IoT Stadslab aan vier uitdagende maatschappelijke vraagstukken die leven in de stad. Een van de cases is bijvoorbeeld hoe technologie en data kunnen helpen bij het voorkomen van ongewenst zwerfafval bij ondergrondse containers. We hebben al verschillende slimme containers en communicerende prullenbakken in de stad. Die ons vertellen wanneer ze bijna vol zijn en geleegd moeten worden. De studenten denken nu met ons mee hoe technologie en data kunnen helpen bij het voorkomen van ongewenste bijplaatsingen van afval bij deze ondergrondse containers. De uitwerking van deze case is een van de vier vraagstukken voor de studenten van Avans. In het IoT Stadslab worden de plannen verder uitgedacht en gaan we letterlijk met elkaar aan de slag. Innoveren door te doen!”

Big brother is helping you
En zo zijn er nog talloze andere voorbeelden te noemen van de positieve invloed die data heeft op ons dagelijkse leven. Van bedrijfsleven, studenten tot gemeentes/overheid voor het maken van beleid. Je vraagt je af hoe dat voor het ‘datatijdperk’ ging. “Heel eenvoudig. Jaren geleden bepaalden organisaties, zowel profit als non-profit, hun koers op basis van wat ze wisten en wat ze zelf hadden bedacht. Dat gebeurt natuurlijk nog steeds, maar daarbij wordt veel meer en bewuster gebruikgemaakt van slim aan elkaar gekoppelde data, pure feiten en gegevens. Zodat organisaties oplossingen bedenken op basis van wat ze wéten in plaats van wat ze vermoeden.”
Stephan kan zich voorstellen dat mensen een dubbel of zelfs ‘unheimisch’ gevoel krijgen bij het fenomeen data, in de zin van ‘Big Brother is watching you’. “Dat is precies waarom we de dataweek organiseren. Om mensen kennis te laten maken met de toegevoegde waarde van data en hoe we daar allemaal profijt van kunnen hebben. En om te laten zien dat Den Bosch de stad is waar het allemaal gebeurt. Zodat er in plaats van ‘Big Brother is watching you’ een gevoel van ‘Big Brother is helping you’ ontstaat.”

Nieuwsgierig geworden naar hoe data jou kan helpen?
Zaterdag 3 november is in samenwerking met partner SPARK Campus voor iedereen in en rondom Den Bosch een bezoekersdag georganiseerd in de historische locatie van de JADS Mariënburg Campus aan de Sint Janssingel met data-makers. Duizelende drones, krakende algoritmes en magnifieke makers, je beleeft het allemaal tijdens de derde editie van het SPARK Makersfestival. Op de JADS Mariënburg Campus in hartje Den Bosch worden tal van innovaties en prototypes gepresenteerd, kun je kennismaken met de bedenkers en makers van deze ideeën en producten en inspirerende workshops volgen. Zo vertelt Patrick Kramer over biohacking, ofwel het upgraden van de mens zelf via een chip. Je zult zien hoe techniek en data veel ideeën beïnvloeden, bepalen en maken: van de slimme stad tot meedenkende koelkasten en handige apps. Kom op zaterdag 3 november naar het gratis toegankelijke festival vanaf 12.00 uur en ontdek de wereld van data via allerlei voorbeelden en prototypes.

Meer info over de Den Bosch Data Week: www.denboschdataweek.nl

Arjan van den Born, JADS
“Aan de vooravond van de data economie heeft Den Bosch de ambitie om op een verantwoorde manier waarde te generen in een wereld die meer en meer gedreven zal worden door data. De dataficatie (het verzamelen van informatie over zo’n alles en het omzetten van die informatie in een vorm die meetabaar is, red.) van onze maatschappij is onomkeerbaar. Met de DBDW brengen we data gerelateerde initiatieven in de omgeving met elkaar in verbinding en bieden we een platform waar kennis wordt gedeeld en samenwerking wordt gestimuleerd.
De uitdaging om duurzaam waarde te halen uit data is niet triviaal en door de toenemende digitalisering is het soms makkelijk om de menselijke maat te vergeten. De DBDW staat dan ook voor een inclusieve data economie waar waarde voor organisaties én de maatschappij in balans is.”

 

Wethouder Jan Hoskam, gemeente ‘s-Hertogenbosch
“Met deze speciale week willen zoveel mogelijk mensen in contact brengen met de betekenis van data en de mogelijkheden daarvan. Er gebeurt al veel moois op dat gebied in onze gemeente. Ook zaken die ieders dagelijks leven meer en meer raken. Dat willen we op een aantrekkelijke en boeiende manier overbrengen. We groeien hard als ICT-stad met nu al meer dan 800 bedrijven en 7.000 banen. Met de komst van JADS hebben we de eerste universiteit voor Data Science van Nederland. Nu is het zaak om dat te verzilveren. Tel daar de veelgeprezen hbo-opleidingen van Avans Hogeschool en HAS Hogeschool bij op. En de verschillende hotspots voor digitale bedrijven, zoals De Gruyterfabriek, De Jamfabriek en De Grasso. We willen ons ecosysteem van talentontwikkeling en ondernemerschap in ICT en Data Science verder ontwikkelen.”

 

Gedeputeerde Bert Pauli, provincie Noord-Brabant
“Een steeds groter deel van ons leven en werk vindt online plaats. Alle economische sectoren, van ict tot onderwijs, krijgen te maken met digitalisering. Het is een goede zaak dat beleidsmakers, ondernemers en inwoners van Brabant tijdens deze week meer kunnen leren over de mogelijkheden van werken met big data. Zij kunnen daaruit met de juiste kennis nog veel voordeel halen en zo onze welvaart en ons welzijn vergroten. Tijdens de DBDW ontmoeten zij docenten en studenten van opleidingen die zich richten op big data; de knappe koppen die kunnen helpen Brabant toekomstbestendig te maken.”
Foto: ByMarjo

De gemeente ‘s-Hertogenbosch, Jheronimus Academy of Data Science (JADS) en de provincie Noord-Brabant organiseren de DBDW  samen met SAP, SPARK, Brand Loyalty, VNG en het Platform Driven by Data.

0 Reacties uitgeschakeld voor Data, data en nog eens data, maar wat heb jíj er eigenlijk aan? 1105 26 september, 2018 Hotspots, Interviews, Nieuws september 26, 2018

Facebook Comments

Digitaal bladeren